Diari digital d'Andorra Bondia
Els comuns admeten que l’acord competencial és només “de mínims”
Els comuns admeten que l’acord competencial és només “de mínims”

Els comuns admeten que l’acord competencial és només “de mínims”


Escrit per: 
M.S./Foto: Jonathan Gil

El consens assolit per l’executiu amb les administracions parroquials per a la reforma de les competències i les transferències és únicament “de mínims” i hi ha discrepàncies en determinats aspectes no únicament amb els plantejaments del Govern si no també entre els propis comuns. I és que malgrat que es tractava d’una situació que ja s’apuntava no va ser fins ahir, després de la reunió de cònsols celebrada a Andorra la Vella, que la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, i el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, van parlar obertament de l’existència de discrepàncies, tot i no entrar massa al detall de les mateixes.
“És d’agrair que el Govern hagi tingut la voluntat de fer una consulta amb els comuns”, va destacar Vila, que va admetre que “és veritat que hi ha un mínim d’acord en la reforma de les competències però també unes discrepàncies”, que va considerar “lògiques”.
Marsol va voler anar una mica més enllà i va remarcar que les discrepàncies, o “reserves” com les va qualificar, hi són també pel que fa al repartiment de les transferències ja que totes les corporacions “tenim unes realitats i necessitats diferents”.
En aquest sentit, Marsol, que va recordar que un cop explicat “l’acord entre cònsols” a la resta de membres de les corporacions s’explicaran les diferents reserves als parlamentaris i que serà el Consell General qui acabarà decidint què s’acaba o no aprovant finalment, va posar de manifest el seu desacord amb el nou repartiment de les transferències ja que no té en compte la capitalitat d’Andorra la Vella, una qüestió que hauria de comportar més ingressos per al Comú.
Vila, que qüestionat sobre Naturlàndia va destacar desconèixer si estava “entre les competències, les transferències o les interferències”, va insistir en que els mandataris parroquials “acatarem” el què decideixi el Consell General.
D’altra banda, la reunió de cònsols va servir també per donar el vistiplau a la renovació del patrocini del Carnet Jove per part de Crèdit Andorrà, un acord que segons va precisar Marsol es podrà signar en breu. Així mateix, la cònsol major de la capital va confirmar que a partir del 2020, quan acabi el conveni vigent conveni signat amb la Fundació Privada Tutelar, les corporacions parroquials deixaran d’aportar els 120 euros per cada persona tutelada de la seva parròquia, fins a un màxim de 12.000 euros, en considerar que es tracta d’una competència del Govern i que ha de ser aquest qui l’assumeixi.
Quant al projecte de gestió del cens caní per ADN, Marsol va explicar que el plec de bases del concurs per adjudicar l’actualització del cens així com l’empresa que s’encarregarà de fer les proves d’ADN està gairebé enllestit, i que només falta acabar de decidir si el concurs el convocarà el Govern o els comuns.

Premiar però també castigar els funcionaris

La ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, va aprofitar la reunió de cònsols per exposar als mandataris parroquials les conclusions de l’enquesta feta als treballadors de l’administració en el marc de la reforma de la Llei de la Funció Pública que es vol portar a terme.
Vila, que va admetre les dificultats d’una reforma com aquesta tenint en compte els 2.500 treballadors públics només de l’Administració general i el fet que cada Comú té la seva pròpia manera de fer i les seves necessitats, va explicar que la voluntat de les corporacions parroquials tramesa a la ministra va ser la de poder premiar aquells funcionaris que fan millor la seva feina però a la vegada poder penalitzar aquells altres que no la fan tan bé.
En aquest sentit, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, que va assegurar que en qualsevol cas les administracions parroquials es posaven al costat de la general per poder “tirar endavant aquelles coses en les que s’hi estigui d’acord”, va insistir que la voluntat generalitzada dels comuns és “fer una mica de justícia al voltant de la funció pública”.

Aposta per endurir les sancions per beure alcohol a la via pública

La reunió de cònsols va servir també per abordar la problemàtica dels aldarulls motivats pel consum d’alcohol, especialment entre els joves, i per analitzar possibles solucions. En aquest sentit, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va explicar que les corporacions son partidàries de demanar a l’autoritat competent mesures legals per tal d’endurir les sancions a la venda d’alcohol a menors i al consum a la via pública.
Així mateix, els mandatais parroquials van posar damunt la taula la possibilitat d’assolir un acord per fixar un horari màxim de finalització dels actes organitzats pels comuns durant les festes majors, una inciativa que, segons Marsol, es podria acabar de concretar en la propera reunió de cònsols. 
D’altra banda, els cònsols van acordar també portar a terme campanyes de prevenció i informació per sensibilitzar els joves sobre els problemes que poden arribar a ocasionar aquestes addiccions, i per millorar la convivència a les parròquies respectives.

reunió de cònsols
competències
transferències
acord de mínims
Conxita Marsol
Josep Miquel Vila
ADN caní
discrepàncies
capitalitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte