Diari digital d'Andorra Bondia
Els comuns analitzen implantar una taxa per la tinença d’animals
Els comuns analitzen implantar una taxa per la tinença d’animals

Els comuns analitzen implantar una taxa per la tinença d’animals


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Agències

Els comuns estan analitzant la possibilitat d’implantar una taxa per la tinença d’animals. Això hauria de permetre pagar els costos que suposa mantenir els carrers nets i finançar el projecte del cens caní per ADN. Amb tot, les corporacions han informat que encara no hi ha cap decisió presa i que el primer pas és la implementació de les analítiques de les tifes. Precisament ahir, els portaveus de la reunió de cònsols, Conxita Marsol i Josep Miquel Vila, van remarcar que durant el 2018 ja es podrà començar a sancionar els amos dels gossos que no recullen els excrements per aquesta via.

De fet, estan a l’espera de la modificació del reglament que ha de permetre que les proves d’ADN de l’animal siguin obligatòries, uns canvis que estaran enllestits al març. Tot seguit, els comuns publicaran el plec de bases per adjudicar les analítiques de les caques a una empresa –que, a hores d’ara, ja està preparat. Marsol va remarcar que, un cop sigui obligatori estar inscrit al cens caní per ADN, es podrà sancionar qui no en formi part. El que encara no s’ha establert és l’import de les multes. Els cònsols també van exposar que seran els propietaris dels gossos els que hauran de pagar les proves, però alguns comuns podran subvencionar-les.
Per altra banda, en la reunió d’ahir, també es va tractar  l’adequació dels comuns a les normes internacionals comptables. Vila va remarcar que és una tasca costosa i que requerirà d’un volum important de personal per executar-la. Per aquest motiu, es preveu que es tardi un any a enllestir-la. El cònsol lauredià va dir que això obliga les corporacions a fer un inventari dels béns que tenen els comuns i la seva vida útil. Altres canvis afecten la classificació de les despeses segons la seva naturalesa o classificacions de caràcter orgànic i inversions per programes. A l’últim, els cònsols van acordar destinar una contribució estraordinària de 15.000 euros al documental sobre AINA, Entre Muntanyes, arrels de l’arbre.
La d’ahir va ser la darrera reunió de cònsols del 2017. Un any “intens”, va dir Marsol, per temes com les lleis de competències i transferències. En la trobada, ja es van començar a definir els projectes per al 2018.

 

Proposta per a la capital sobre l’agència

El Comú d’Andorra la Vella està a l’espera de conèixer la proposta que el Govern li vol fer perquè entri a l’Agència Tributària. La cònsol de la capital, Conxita Marsol, va assenyalar que en breu es reunirà amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, per obtenir-ne els detalls i va explicar que la corporació l’analitzarà. De fet, el projecte acabarà comportant costos addicionals per a tots els comuns. Segons va recordar el cònsol major lauredià, Josep Miquel Vila, la possibilitat que els impagats els gestioni aquest organisme, semblava “d’entrada” que podria ser beneficiós i que no hi hauria un increment de costos. Amb tot, els tràmits relatius a tota la part voluntària els seguiran fent els comuns. Per això, va apuntar que és difícil retallar costos en personal en aquest àmbit. Quant a la integració o no a l’agència, Vila va declarar que “una cosa és que tinguis la voluntat”, però “un contracte es tanca quan el signes”.

 

 

 

cens caní
gossos
reunió de cònsols
Agència Tributària

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte