Diari digital d'Andorra Bondia
La reunió de cònsols celebrada aquest matí a Andorra la Vella.
La reunió de cònsols celebrada aquest matí a Andorra la Vella.

Els comuns avisen que cal estalviar aigua per evitar “mesures dràstiques”


Escrit per: 
Victòria Gómez Pérez / Foto: Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

Davant la situació de sequera, que als països del voltant comença a ser dramàtica, els set comuns han decidit impulsar una campanya de conscienciació del consum responsable d’aigua per evitar haver de prendre “mesures dràstiques”. “Ara mateix no hi ha cap alarma encesa. Els dipòsits del país tenen aigua suficient per abastir tota la població, però ens hem d’anticipar” a un escenari més crític, ha explicat el cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié. D’aquesta manera, ha assenyalat que des de les diverses corporacions s’estan duent a terme accions per optimitzar les xarxes d’aigua i més sensibilitat a les escoles. “La competència en matèria d’aigua és comunal i la nostra responsabilitat és veure les eines que tenim al nostre abast per fer l’ús més raonable”, ha indicat Astrié. Així, per exemple, a la capital els carrers es netegen cada dia amb aigua freàtica procedent d’un pou de Santa Coloma, s’ha invertit en la millora de la xarxa per detectar fuites i s’està estudiant la implantació d’aspersors intel·ligents. Els tècnics de comunicació dels comuns, doncs, treballaran ara en l’impuls de la campanya conjunta amb una anàlisi de dades acurada i tenint en compte les previsions meteorològiques, que no indiquen grans pluges les pròximes setmanes, però sí un augment de les temperatures anòmal per l’època de l’any.

D’altra banda, i tornant a la reunió de cònsols celebrada aquest matí, els mandataris de les corporacions han arribat a un acord unànime per demanar a l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH) que agilitzi i simplifiqui tots els tràmits que han de permetre la creació i posada en marxa del registre de pisos i altres intercanvis de dades. Per assegurar-se del funcionament, la cònsol escaldenca, Rosa Gili, i el cònsol canillenc, Francesc Camp, actuaran com a representants de tots els cònsols en el si de la comissió. “El procés de transferència d’informació cap a l’INH és molt complicat des d’un punt de vista de tractament de dades, sobretot per als ciutadans que hagin de fer aquest tràmit”, ha afirmat Astrié. Tot i la rellevància de l’assumpte, el cònsol major ha reconegut que no hi ha cap calendari marcat per saber quan podria estar complert el sistema, si bé la voluntat és “com més aviat millor”. “La sensibilitat per part dels comuns hi és i, per tant, esperem que hi hagi la màxima celeritat”, ha assegurat. 

En un altre ordre de coses, els cònsols han rebut les conclusions de l’informe encarregat per analitzar l’aprofitament de la biomassa del país. Malgrat no desvelar gaire al respecte, Astrié ha informat que s’esperarà a una reunió amb el nou ministre de Medi Ambient per tractar les línies d’actuació per “engegar un projecte de caràcter nacional de la gestió forestal”. En aquest sentit, s’abordarien “dos eixos que preocupen molt els comuns”, com l’aprofitament de la fusta i la prevenció d’incendis. A més, l’estudi inclou la superfície que caldria tractar a 20 anys vista, els equipaments que es necessiten per a l’aprofitament i la durada de la concessió que s’hauria de fer.

Finalment, els cònsols han facultat el Comú d’Escaldes-Engordany per a la renovació de la concessió del manteniment del forn incinerador del cementiri de la Plana i s'ha rebut la vista de la directora de l’associació del Carnet Jove, que ha presentat els comptes de l’autoria del 2022, el tancament de l’exercici anterior i la previsió per al 2023.

Andorra
consols
sequera
Aigua
mesures
estalvi
Habitatge

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Claro que si bonita! per aixó l'altre dia estava plovent i estaven encesos els aspersors de la rotonda del KM0 srs. del Comú, un consell: cal estalviar, pero no en neurones!!!
Está clar... sempre demanant sacrificis als altres. Que comencin els comuns a vigilar el consum... regant quan plou es un estalvi molt bó. regant la carretera més que la gespa també estalvia molt... les fonts que tenen fuites... i per rematar s'està construïnt una font de llums a la plaça de la rotonda... Bravo! Estalvi Energètic "zero patatero", estalvi d'aigu "menos mil".
La font de colors, totalment innecesari per estalvi d'aigua i llum, mare meva, tenim uns polítics a Andorra amb un nivell...de veritat no ens mereixem tanta estupidesa

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte