Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de cònsols celebrada ahir a Canillo.
Un moment de la reunió de cònsols celebrada ahir a Canillo.

Els comuns demanen al Govern per les transferències del 2017 pendents


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: M.M.

Els cònsols van acordar ahir en la reunió mensual adreçar una carta al Govern perquè reguli les transferències corresponents al 2017. Segons va explicar Josep Mandicó, que ahir va actuar de portaveu juntament amb Jordi Torres, encara falta per liquidar una part important d’aquest import (va indicar que es tractaria de més d’1 milió d’euros, tot i que no va voler precisar cap xifra concreta). El fet és que el 2017 és el darrer any en què les transferències als comuns es liquiden segons l’antiga llei, que establia que un 18% dels ingressos del Govern es destinaven a les corporacions comunals, va recordar Torres. Fins a aquesta data, en fer el pagament als comuns, l’executiu abonava l’import que havia cobrat, que és una xifra diferent de la liquidada, ja que cal tenir en compte la morositat. Tot i així, durant l’any següent, a mesura que s’anaven cobrant els imports pendents dels morosos, es satisfeien els impagats als comuns. 
Ara, en estar vigent una nova llei, els cònsols volen saber com es pagarà aquest deute. Hi ha dues opcions; abonar tot l’import de cop (una possibilitat que els comuns prefereixen) o pactar diversos pagaments en diferents terminis al llarg de l’any. Mandicó va assegurar que el Govern és conscient que els deu part de les transferències.
Per altra banda, els cònsols van informar que estan analitzant la Llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges per adoptar les modificacions que han d’aplicar els comuns. Segons van explicar ahir, les corporacions no aplicaran la reducció de l’impost de transmissions patrimonials (ITP) als propietaris que adquireixin un immoble per destinar-lo al mercat de lloguer. Mandicó va argumentar que es tracta d’una font d’ingressos important per a les corporacions, mentre que Torres va afegir que els comuns no tenen manera de comprovar fins al cap d’un any si realment el propietari arrendarà l’habitatge o si el destinarà a ús propi. És “per això que no aplicar l’ITP d’entrada és complicat”, tot i que va assegurar que no es tanca la porta a fer-ho. Aquesta serà una decisió que prendrà cada Comú, com també ho serà la possibilitat d’ampliar els terminis per fer el pagament de la cessió econòmica. Torres va insistir que aquestes mesures, la llei no obliga les corporacions comunals a adoptar-les. 
Per altra banda, i encara amb relació a la llei de mesures urgents, els comuns tenen “dubtes jurídics” sobre la possibilitat d’aplicar l’impost de radicació a tots els habitatges d’ús turístic (HUT) prevista al text. Fins ara, aquest impost només s’aplicava a l’empresa que gestionava aquests apartaments, però no sobre tots els pisos (per tant, a una superfície molt inferior). Torres considera que la mesura pot fer aflorar pisos que ara no estan al mercat o que faci més rendible destinar aquests immobles a lloguer. Tot i així, temen que això pugui generar una doble imposició, tal com apunten les empreses del sector, ja que haurien de satisfer l’impost de radicació i el de rendiments arrendataris. Davant de tot plegat, es sol·licitarà assessorament jurídic perquè “cal tenir-ho clar”. Torres també va afegir que la llei serà útil per rehabilitar els pisos que ara es troben fora de normativa.
A l’últim, en la reunió d’ahir es van acordar canvis dels representants davant de diferents institucions arran de la renúncia de dos cònsols menors (Marc Pons i Raül Ferré) per concórrer a les eleccions generals. També van comparèixer dues representants Comitè Nacional d’Andorra per la Unicef per parlar de les Ciutats amigues de la infància.En la reunió van informar de la possibilitat que Andorra aculli el mes d’octubre la visita del 33è comitè nacional, que comptarà amb la participació de la secretària general de la Unicef.

Els cònsols proposen algunes modificacions al reglament d’aigua potable

Els cònsols proposaran algunes modificacions al reglament que estableix els criteris de qualitat sanitària de les normes relatives al sistema de subministrament i abastament d’aigua destinada a consum humà proposat pel ministeri de Salut. Una d’aquestes fa referència als requisits necessaris per legalitzar la captació. El reglament fixa que al cap de deu anys s’ha de renovar l’autorització, fent el projecte de nou. Els comuns demanen que només s’hagi de fer una revisió puntual i no tot el projecte. També algunes corporacions sol·liciten una consideració especial per a les captacions actuals i s’aposta per matisar que el servei no sols l’ofereixen empreses distribuïdores d’aigua, sinó també els comuns. En tot cas, els cònsols van afirmar que el reglament proposat facilita el compliment normatiu de les captacions d’aigua potable, ja que avui hi ha alguns paràmetres de protecció que són inviables.

Enduriment dels controls de les places per a discapacitats

Els comuns s’han compromès a fer més controls de les places d’aparcament reservades per a persones amb discapacitat després que Amida hagi denunciat que aquests espais són ocupats sovint per vehicles amb targetes falses, principalment procedents de fora d’Andorra. El portaveu de la reunió de cònsols d’ahir, Josep Mandicó, va assegurar que en aquesta qüestió hi ha “tolerància zero” per part dels comuns i, per tant, el que es fa és sancionar el vehicle directament. Mandicó va explicar que arran d’aquesta denúncia s’ha demanat als agents de circulació que estiguin atents als usuaris d’aquestes places.

comuns
demanen
Govern
transferències
pendents
2017

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte