Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de cònsols celebrada aquest dijous a Canillo.
Un moment de la reunió de cònsols celebrada aquest dijous a Canillo.

Els comuns demanen diàleg sobre el cabal comunitari que hauran d’assumir


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Comú de Canillo

Entre els comuns no hi ha preocupació sobre el cabal comunitari que hauran d’assumir arran de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). De fet, argumenten que si es treballa amb temps tot és assumible. El que sí que demanen, però, és que hi hagi diàleg sobre la qüestió, i precisament això ara es traduirà en un conveni amb el Govern que definirà el marc de treball entre el ministeri d’Afers Exteriors i les corporacions comunals. El portaveu de la reunió de cònsols, Francesc Camp, ha explicat que a hores d’ara és difícil saber quina part del cabal hauran d’assumir els comuns. Entre els annexos que els podrien afectar hi ha el referent a la gestió i control de carreteres (recordem que les vies secundàries són de la seva competència), els ajuts a les entitats, la contractació pública, el medi ambient i clima (per la gestió de l’aigua, els residus, emissions de CO2), i sobre les dades estadístiques. Camp ha indicat que gran part d’aquests ja s’ha traslladat a la normativa andorrana però ha advertit que caldrà crear una estructura administrativa comunal per adoptar la resta.

Transferències

El ministre de Finances, Eric Jover, es va comprometre a revisar les transferències del 2017 per tal de comprovar si es pot reconsiderar el posicionament del Govern en relació amb el deute que reclamen els comuns. El ministre així ho va comunicar en una reunió amb els representants dels cònsols celebrada el març passat i en què els mandataris van presentar-li l’informe que conclou que la interpretació que fan els cònsols sobre aquest tema és correcta.

Camp ha destacat que hi ha un diàleg que no s’ha trencat mai amb el Govern i ha qualificat de positiu que ara el ministre de Finances tingui la voluntat d’intentar revisar els criteris per definir les transferències que els comuns consideren que se’ls deuen. El mandatari confia que es podrà arribar a una entesa amb l’Executiu.

En la reunió de cònsols d’aquest dijous també s'ha acordat celebrar de cara al 2022 els jocs esportius de la gent gran. Els darrers van tenir lloc a Andorra la Vella i l’any que ve seran coorganitzats pels comuns d’Encamp i de Canillo.

 

 

cabal comunitari
ue
comuns
transferències

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte