Diari digital d'Andorra Bondia
Conxita Marsol, cònsol major d’Andorra la Vella, i Julià Call, cònsol menor de Sant Julià de Lòria.
Conxita Marsol, cònsol major d’Andorra la Vella, i Julià Call, cònsol menor de Sant Julià de Lòria.

Els comuns dubten de com equiparar les figures d’interí i de funcionari


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Els comuns tenen de termini fins al març del 2020 per adaptar la seva ordinació a la nova Llei de la Funció Pública. Malgrat que el Govern ha manifestat que podria retocar alguns punts, entre ells els declarats inconstitucionals, les corporacions continuen endavant el seu text i esperen tenir acabada l’ordinació que treballen totes conjuntament a finals del mes vinent. Algunes coses, però, no les tenen clares. Es tracta de l’equiparació de la figura del treballador eventual amb la del funcionari que recull la reforma de la Llei de la Funció Pública. “Es preveu un tracte analògic en allò que resulta adequat a la naturalesa de la seva relació, diu la llei, però no ens queda gaire clar”, explica Conxita Marsol, que ahir va exercir de portaveu de la reunió de cònsols. 
En la reunió d’ahir va comparèixer l’advocat tècnic que els comuns tenen per adaptar el text a la nova Llei de la Funció Pública. Els cònsols esperen que el Govern pugui explicar i detallar fins on va aquesta equiparació. Marsol va posar que per exemple això comportaria que la plantilla d’eventuals dels comuns també tindrien el dret a cobrar  la paga extra, entre altres qüestions. Tot i això, Marsol va voler restar-hi importància, perquè malgrat la capital, només al centre esportiu dels Serradells, amb monitors i per un temps molt concret, pot superar el centenar de treballadors eventuals, “en ser contractes molt temporals, la part proporcional de la paga extra que els hauríem de pagar no té per què ser molt significativa a nivell pressupostari”, va dir Marsol. 
Altres dubtes que presenta l’adaptació de la llei a l’ordinació comunal és qui serà el responsable d’incoar els expedients disciplinaris contra els treballadors dels comuns.  La nova ordinació de les corporacions inclourà els agents de circulació en la nova Llei de la Funció Pública, “malgrat que el Govern no els ha inclòs” en la reforma, va dir Marsol. El que preveuen els comuns és que la Llei del cos d’agents de circulació prevalgui per sobre de la Llei de la Funció Pública en tot allò que sigui diferent, va explicar la cònsol de la capital. 
El cònsol menor de Sant Julià, Julià Call, que també va ser el portaveu de la reunió celebrada ahir a la capital, va explicar que els comuns també estan estudiant si proposar alguna reforma a la Llei de la Funció Pública. Call va explicar que en l’àmbit de la corporació laurediana, el gruix d’eventuals es concentra al centre esportiu de Sant Julià de Lòria i a Naturlàndia.
Per altra banda, els cònsols van informar de la reunió que van mantenir amb DA sobre la llei de transparència. Els comuns entenen que han d’informar de tots els edictes i contractacions públiques. La llei els recomana informar els seus webs i les corporacions critiquen que es dupliqui la informació quan ja ho publiquen al BOPA. 

Moviment jove
Demà hi ha prevista la presentació del que s’anomena Moviment Jove. Es tracta d’una iniciativa que neix de Carnet Jove i del Fòrum Nacional de la Joventut en la qual es preveu analitzar la situació actual que viu la gent jove del Principat. S’han fet 1.000 entrevistes a joves i una seixantena a associacions i entitats que treballen en el jovent. A través d’aquestes enquestes hi ha una descripció de quina és la situació actual i quines són les mancances que tenen els joves a Andorra.  Ahir es va presentar a la reunió de cònsols i demà està prevista una presentació pública als mitjans de comunicació. 
Finalment, els cònsols van acordar fixar com a data de la pròxima reunió dels responsables comunals, el 17 de desembre, dos dies després de les eleccions. Aquesta serà la darrera reunió d’aquesta legislatura. 

 

Detallar el pressupost destinat als infants

Les corporacions hauran de detallar quina partida pressupostària destinen als infants, sigui per a equipaments o per a activitats culturals o ajudes, entre d’altres. Aquesta és una demanda que la directora d’Unicef Andorra, Marta Alberch,  els va fer ahir en la reunió de cònsols. Per això, des d’Unicef assessoraran les corporacions de com mesurar la part del pressupost que anirà destinada als infants.  
Per altra banda, els comuns també tenen previst participar, amb un import que es concretarà l’any vinent, en la trentena de tallers que Unicef realitza a les escoles. La ponència d’Alberch va servir per concretar accions de millora de certes actuacions, com és la d’establir el mateix tipus d’anagrama per identificar el Consell d’Infants a tots els comuns. Però també es preveu millorar la participació dels infants en aquests consells i també el camí de les escoles. 

comuns
dubten
equiparar
figures
funcionari
d'interí

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte