Diari digital d'Andorra Bondia
Els mandataris comunals reunits ahir al Comú d’Escaldes van rebre la visita del cap de Govern, Antoni Martí, i del ministre Xavier Espot.
Els mandataris comunals reunits ahir al Comú d’Escaldes van rebre la visita del cap de Govern, Antoni Martí, i del ministre Xavier Espot.

Els comuns, en contra de tocar l’ITP i Ia cessió per promoure els lloguers


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: M.M.

Ni la reducció de l’Impost sobre les transmissions patrimonials (ITP), ni la reducció de la cessió obligatòria per a promocions del mercat de lloguer. Els comuns no estan d’acord amb aquestes dues mesures, que són competència de les corporacions i que l’1 de març passat, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar al ple del Consell General com a algunes solucions per al problema del mercat del lloguer. Els comuns  consideren que és un tema que s’ha de solucionar, però proposen estudiar altres mesures. Algunes parròquies, com Canillo i Encamp,  veuen que el problema que els afecta és l’auge dels apartaments turístics, i en aquest cas, el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va dir que “s’han d’eliminar els apartaments turístics il·legals”. Així ho van traslladar els mandataris comunals al cap del Govern, Antoni Martí, i al ministre Espot, ambdós presents ahir al migdia en la reunió de cònsols celebrada al Comú d’Escaldes per exposar aquestes mesures. 
Unes mesures que l’executiu ha anunciat sense parlar-ne abans amb les corporacions comunals, que ara diuen que no estan d’acord a aplicar-les. Pel que fa a la reducció de la cessió obligatòria, Mandicó va afirmar que des dels comuns no s’havia vist amb bons ulls “perquè considerem que les cessions han de tenir una línia al llarg del temps i algunes construccions no tirarien endavant si s’esperen o no les reduccions”; per altra banda, considera que serà complicat “perquè suposa la modificació dels plans urbanístics”, va dir Mandicó. Segons el cònsol de Canillo, aquesta cessió “no es tocarà”.  Pel que fa a la reducció de l’ITP, consideren que “s’ha d’estudiar com fer-ho, perquè s’ha d’aplicar si hi ha transacció immobiliària, si no, serà complicat”, va comentar Mandicó. 
Per tot això, els cònsols estan oberts a estudiar mesures per promoure el mercat del lloguer, però no les que va anuncar l’executiu “perquè no podem anar aplicant rebaixes fiscals, ja que els pisos els continuem tenint plens i els serveis s’han de continuar donant”, va comentar el cònsol canillenc. Segons Mandicó cada parròquia pot tenir una problemàtica diferent en aquest mercat. Així, Canillo, diu, “s’ha detectat que el problema és que no renoven els contractes de lloguer” perquè volen convertir-los en apartaments turístics.  
La gravació dels pisos buits,  proposada també per Espot, és considerada pels comuns com una cosa complicada “perquè s’haurà de veure per què tenen els pisos buits; alguns els hi tenen perquè els suposa una despesa molt gran adaptar el seu pis vell a les noves normes urbanístiques”, va dir Mandicó. Així, s’ha acordat que en la propera reunió de cònsols es posen sobre la taula algunes altres mesures proposades per les corporacions per millorar el mercat del lloguer. 

Targeta Andorra Card
Per altra banda, també s’ha parlat de les novetats en Infoturisme anunciades pel ministre de Turisme, Francesc Camp, als cònsols. Es vol crear una targeta de fidelització per als turistes, i els establiments comercials i turístics s’hi podran afegir. Es dirà Andorra Card. A més també es preveu proposar un producte nou familiar, com un circuit d’escultures o de jocs a l’aire lliure, que es farà a través d’un concurs per a diferents artistes. 
A més, els cònsols han proposat al ministeri de Medi Ambient l’acord pel qual sigui obligatòria la mostra d’ADN per la tinença dels gossos per poder aplicar l’ordinança sobre les tifes. 
Finalment, els comuns hauran d’adaptar la reforma de la funció pública a la seva ordinació, que suposarà adequar-se als concursos de mobilitat interna entre personal dels comuns, Govern i Justícia. 

 

El TS obliga el Govern a pagar el 50% del que cada Comú havia demanat per impagaments prescrits

El ple del Tribunal Superior de Justícia ha donat la raó als comuns i culpa el Govern en el cas de funcionament anormal de l’Administració de Justícia, que ha fet que les corporacions no hagin pogut cobrar liquidacions tributàries i sancions administratives. El TS reconeix que s’han de reparar els perjudicis derivats d’aquesta disfunció de la Justícia, però fixa la indemnització en el 50% de l’import reclamat. Les raons són que, per una banda, alguns dels casos presentats pels comuns ja tenien un termini mitjà d’entre un i dos anys i, per tant, es reduïa el marge d’actuació de la Batllia. I, per l’altra, alguns dels cobraments eren expectatives perquè s’adreçaven a persones que havien mort, s’han absentat del país o són insolvents. “No estem contents perquè ha estat el mal funcionament de la Justícia que ha provocat que els que no han pagat continuïn sense pagar;  no estem satisfets que sigui el Govern qui hagi de pagar i que s’hagi arribat fins aquí, però sabem que, amb la nova llei de base tributària, això ja s’ha acabat”, va explicar la cònsol major d’Escaldes, Trini Marín. Les parròquies (tal com explica el quadre) cobraran entre 22.092, la que menys, a més d’un milió, la que més, la capital. 

comuns
l'ITP
lloguers
cessió
tocar
en ocontra
promoure

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte