Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de cònsols d’ahir celebrada al Comú d’Encamp.
Un moment de la reunió de cònsols d’ahir celebrada al Comú d’Encamp.

Els comuns estudien l’adaptació a la nova Llei de la Funció Pública


Escrit per: 
M.S. / Foto: Comú d'Encamp

La nova Llei de la Funció Pública deixa un marge fins al 31 de gener del 2020 perquè les corporacions parroquials s’hi puguin adaptar. I per aquest motiu els cònsols van acordar ahir en la reunió mensual contractar un jurista perquè els faci un estudi i una proposta d’adaptació a la nova llei. Així ho van explicar al final de la reunió la cònsol menor d’Encamp, Ester París, i el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, que van precisar l’expert es reunirà amb els responsables de recursos humans de cada corporació per determinar quina és la situació en cada cas i poder fer una proposta d’adaptació a la nova legislació. 
En aquest sentit, i tenint present que “hi ha preceptes que són d’obligat compliment però d’altres que es poden adaptar”, la intenció, segons va apuntar Mortés, és poder homogeneïtzar criteris, mantenint però aquelles especificitats de cada comú. Una de les qüestions que preocupen als cònsols, i que consideren que sí que hi ha d’haver una certa unificació és tot el tema de la mobilitat entre administracions ja que d’aquesta manera “les condicions seran molt similars i el possible traspàs podrà ser al més fluid possible”.
També en l’àmbit legislatiu, però en aquest cas en relació amb la Llei de finances comunals i la seva proposta de modificació, París i Mortés van explicar que els estudis estan ja acabats i que els comuns ja han fet totes les aportacions que havien de fer. La intenció és que un cop es formi es pugui traslladar la  proposta de modificació al nou executiu i posteriorment entrar-la a tràmit parlamentari per a la seva aprovació i perquè pugui entrar en vigor ja el gener vinent. 
En la trobada, els cònsols van donar també el vistiplau perquè els tècnics del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma) de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) puguin obtenir informació dels cadastres de les diferents parròquies per tal d’elaborar el mapa estadístic de la vulnerabilitat sísmica dels Pirineus que està treballant.
Així mateix, una representant de la Caixa Andorrana de Seguretat Social va informar-los de la modificació de la Llei de la CASS que afecta els treballadors per compte propi i es va acordar que es formarà una persona de tràmits de cada comú perquè pugui informar els ciutadans que ho requereixin.
Finalment, la reunió va servir també perquè els mandataris parroquials validessin el tancament de comptes del 2018, uns números que es van tancar amb un “saldo positiu de 10.000 euros”, segons va assegurar París, que va remarcar que es tracta d’unes xifres “molt similars” als de l’exercici anterior.
D’altra banda, i fora de l’ordre del dia de la reunió, Mortés i París van confirmar que els cònsols encara estan a l’espera de rebre la resposta del Govern a la carta que li van fer arribar demanant la regulació de les transferències encara pendents del 2017, a la vegada que van admetre que des dels comuns, tot i que ja n’han enviat una part, no han tramès encara tota la informació requerida des de la Comissió nacional d’habitatge per tal de poder conèixer amb més exactitud el preu mitjà que es paga per al lloguer d’un habitatge segons la tipologia d’aquest i la seva ubicació en les diferents zones de cada parròquia.

Aportació de 4.000 euros per restaurar el vell Fargo

Finalment, un cop analitzada la informació sol·licitada a Velles Cases, els cònsols van acordar ahir aportar 4.000 euros al projecte de restauració del vell Dodge Fargo, que estava abandonat i que l’associació va rescatar el desembre passat.
Mortés, que va precisar que són 4.000 en conjunt i no de cada un dels comuns, va remarcar que s’ha acceptat la petició ja que “és patrimoni de la història d’Andorra que cal cuidar”.

Acord amb la conselleria d’Interior de la Generalitat

La ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, va acudir també a la reunió de cònsols per presentar als mandataris parroquials la proposta de conveni de col·laboració amb la conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya en matèria de prevenció i extinció d’incendis.
Mortés, que va recordar que la col·laboració amb la regió veïna en aquesta matèria “sempre s’ha fet”, va precisar que ara es tracta de “formalitzar-la”.

comuns
adaptació
estudien
nova
Llei de la funció pública
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic