Diari digital d'Andorra Bondia
Els comuns estudien si crear l’Orcand o anar directament a l’agència única reunió cònsols
Els comuns estudien si crear l’Orcand o anar directament a l’agència única reunió cònsols

Els comuns estudien si crear l’Orcand o anar directament a l’agència única


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Agències

Si fins ara la posició dels comuns sobre la creació del que ja té nom i sigla, Organisme de Recaptació Comunal (Orcand), era bastant ferma i també es mostraven en contra de l’anunci fet, de fa temps, pel Govern de la creació d’una agència tributària única, ara estan oberts a estudiar diferents possibilitats. Ara que ja tenen tots els sistemes i protocols creats, és a dir l’Orcand virtual, els comuns analitzen si primer es crea aquest organisme físicament, amb unes oficines, i més tard ja s’estudiarà la possibilitat de crear la fusió amb l’Agència Tributària del Govern, o si directament es passa ja a l’agència única. Així ho van explicar ahir els cònsols majors de la Massana i Andorra la Vella, David Baró i Conxita Marsol, en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. 
“Sigui d’una manera o d’una altra caldrà una modificació legislativa”, va explicar Marsol, i tal com marca la Llei de bases d’ordenament tributari el projecte de la llei de creació d’aquesta agència tributària única s’ha de presentar  aquest exercici del 2016. Marsol també va remarcar que aquesta agència o l’Orcand seran tots dos organismes autònoms i independents, i Baró va especificar que l’agència única hauria de ser “bicèfala”. 
El que sí que és clar és que, tal com marca la Llei de bases d’ordenament tributari i després de la moratòria complida,  els comuns ja han adaptat tot el seu ordenament tributari a unes consignes informàtiques i uns protocols conjunts. Això sí, cada corporació amb els seus preus. És per això que ara ja estan a punt per poder executar les sentències dels actes administratius que fins ara enviaven a la Batllia, per impagaments, per exemple.
 

UN 30% MENYS D’EXPEDIENTS
Precisament aquestes sentències que hauran d’executar i que passaran de la Batllia als departaments de Tributs de cada comú no seran tantes com les que s’esperaven. Si la darrera xifra estimada pels comuns era de 30.000 expedients, ara el Consell Superior de la Justícia (CSJ) la rebaixarà un 30%. La raó és que el CSJ es quedarà, tal com van demanar les corporacions, “aquells expedients que estiguin a punt de prescriure, mentre que els comuns ens quedarem aquells que tinguin més lluny la prescripció”, va explicar la cònsol major de la capital. 
Segons va explicar David Baró, en un període de quatre setmanes i amb l’acord amb els quatre bancs del país, els comuns ja podran facturar i engegar l’execució de sentències, que no s’espera que arribin fins al setembre. Així, si fins ara el departament de cada comú procedia a enviar aquells expedients per impagament o incompliment a la Batllia, després de notificar-ho i publicar-ho en el BOPA, ara ho faran directament als bancs seguint el protocol establert. Les entitats financeres seran les que embargaran els comptes bancaris i només en cas que s’hagi d’embargar béns patrimonials s’haurà de recórrer a la figura del saig.
Segons va explicar Baró, el 80% dels pagaments de les taxes comunals es fan en el període voluntari marcat, i si no es procedeix a obrir l’expedient. 

La recollida conjunta d’escombraries costarà al voltant de 3,5 milions d’euros cada any

Actualment s’està fent l’informe tècnic per adjudicar el concurs per a la recollida d’escombraries i s’estan estudiant dues de les tres ofertes presentades. “És un concurs de milions d’euros perquè és per als set comuns i per a quatre anys prorrogable a sis”, va explicar David Baró. Es tracta de l’empresa que haurà de fer la recollida selectiva de cartró, vidre i brossa domèstica de tots els comuns a excepció de Sant Julià i Andorra la Vella, que només faran la del cartró i vidre. Encamp elaborarà l’informe d’adjudicació i després cada comú farà el seu contracte. El cost de la recollida conjunta se situarà al voltant de 3,5 milions d’euros anuals i  l’adjudicació serà per a un màxim de deu anys. Els comuns van aprovar també ahir l’aportació per a Infoturisme d’aquest any, xifrada en 23.000 euros per corporació. Andorra Turisme hi haurà de destinar 161.000 euros. 

 

 

 

reunió cònsols
Orcand

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte