Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, responent una pregunta del socialdemòcrata Pere López en la sessió de control d'avui.
El cap de Govern, Xavier Espot, responent una pregunta del socialdemòcrata Pere López en la sessió de control d'avui.

Els comuns han rebut 297 projectes urbanístics en el que portem d’any


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Els comuns han rebut fins a 297 projectes urbanístics els nou primers mesos de l’any quan en tot el 2021 en van rebre 364. Així ho ha explicat avui el cap de Govern, Xavier Espot, responent a una pregunta del president del grup socialdemòcrata, Pere López, en la sessió de control a l’executiu al Consell General, on precisament les mesures adoptades per frenar “la construcció desbocada” han enfrontat novament Espot i López. 

I és que el parlamentari socialdemòcrata, que ha acusat el cap de Govern d’“adaptar el discurs en funció de l’interlocutor”, ja que en el debat d’orientació política parlava de “frenar la construcció” i davant l’empresariat en la presentació de l’informe anual de la Cambra de Comerç ha dit que “aquí no s’atura res”, ha insistit que la Llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme ha comportat l’“efecte contrari” i una “allau de projectes entrats” els darrers dies als comuns.

Espot, que ha retret a López les “falsedats” i “tergiversacions” en l’argumentació utilitzada en la pregunta, no ha pogut concretar quants d’aquests 297 projectes han entrat des que en el debat d’orientació política es va anunciar la presentació de la llei i de la seva aprovació, el 14 de setembre passat, ja que “es tracta de dades que tenen els comuns” i “n’hi ha un que no les vol donar”, però ha assegurat que, “pel que diuen els cònsols”, es tractaria de “projectes que haurien acabat entrant igual en un o dos mesos, ja que un pla parcial no es fa en dos dies”. Així mateix, i tot i les peticions entrades abans de l’entrada en vigor de la llei, el cap de Govern s'ha mostrat convençut que el global de l’any “serà lleugerament inferior al de l’any passat”.

López, que ha insistit que ha estat “una decisió arbitrària” i “equivocada”, ha demanat a Espot de “parlar d’una nova llei i d’un nou model urbanístic del país”, i aquest li ha recordat que ja s’ha estat fent tot un treball per modificar de Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, un debat, però, que “ha de ser serè i fer-se en un entorn tranquil”. I en aquest sentit, el cap de Govern, que ha retret a López que el grup socialdemòcrata no hagués volgut debatre la llei quan tocava el dia que es va aprovar, ha destacat que amb la mesura aprovada “ens estem donant temps per fer aquest segon debat”.

Des de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Joan Carles Camp ha recordat a Espot que amb la modificació de la llei del 2012 ja es tenien “els mecanismes per regular el creixement perquè fos sostenible i sostingut” i ha acusat el Govern d’“haver fet la vista grossa amb el que aprovaven els comuns”.

Preocupació per l’efecte de les subcontractacions

Responent a una pregunta de la consellera general socialdemòcrata Judith Salazar, el cap de Govern ha admès que als treballadors d’empreses estrangeres subcontractades per venir a Andorra a fer determinats treballs se’ls aplica la legislació laboral del país d’origen, un fet que per a la parlamentària del PS suposa un “element distorsionador” del mercat laboral interior i que genera precarietat en els treballadors, a més de permetre un estàndard laboral més baix, que rebaixa també els costos de personal de l’empresa subcontractada.

Espot ha admès que es tracta d’una qüestió que precisarà “una reflexió” i buscar una solució que permeti mantenir aquesta possibilitat i evitar que hi hagi competència deslleial. I és que, com ha recordat, quan es va aprovar el Codi de relacions laborals es pensava en aquesta opció per a treballadors que vinguessin dels països de l’entorn, “amb uns estàndards laborals similars als nostres”, mentre ara, amb les dificultats que tenen les empreses per trobar personal, “es recorre a països més llunyans” i, en alguns casos, “amb normatives incompletes i no tan garantistes”.

El Govern compleix la llei amb el projecte de Grifols

“El Govern no fa res més que complir amb el que diu la llei, que deixa clar que els actes administratius són executoris”. Amb aquesta concisa resposta el líder de l’executiu, Xavier Espot, ha respost a la interpel·lació de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, sobre el perquè el Govern havia decidit iniciar el projecte de construcció dels accessos a la parcel·la on s’ubicarà el laboratori de Grifols sense esperar el pronunciament dels tribunals sobre la demanda pel pacte de socis. Espot ha recordat a Montaner l’aute del tribunal en què rebutja també una suspensió cautelar en considerar que no hi ha els requisits.

El bus gratuït per a temporers tindria un cost de 900.000 €

Si tots els temporers que vinguin per fer la temporada d’hivern utilitzessin el transport públic de forma gratuïta el cost per a les arques de l’Estat seria de 900.000 euros, segons ha detallat avui el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, responent a una pregunta de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, que demanava si s’havia pensat a fer extensiva la gratuïtat del bus als temporers. Filloy, que ha recordat que la mesura, a la qual ja s’han destinat 3,7 milions d’euros, es va pensar per a les persones “amb residència habitual”, ha apuntat que algunes de les empreses contractadores ja ofereixen transports als temporers per anar a treballar, a la vegada que tenen al seu abast l’abonament de 30 euros

 

Consell General
Xavier Espot
PS
Grífols

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte