Diari digital d'Andorra Bondia

Els comuns menys poblats tenen una despesa per habitant més elevada


Escrit per: 
M. S. C.

Les parròquies amb menys població són les que registren una despesa per habitant més elevada. Així ho posa en relleu l’informe sobre el finançament de les corporacions encarregat pels comuns a l’economista Xavier Sáez.

Així, si es fa atenció a l’evolució de les finances en el període comprès entre l’any 2001 i el 2010, Ordino i Canillo, seguides a més distància per Encamp, són les localitats que destinen una dotació econòmica més gran a serveis o equipaments. La resta de corporacions estan per sota de la mitjana.
Segons l’informe, la despesa mitjana de l’última dècada se situa en 1.438 euros per habitant. Ordino duplica la mitjana dels set comuns i arriba a 2.895 euros per càpita, mentre que Canillo la supera en un 63,2% (2.348 euros per resident). Encara per sobre la mitjana hi ha Encamp (1.697 euros per càpita). A la banda oposada s’hi troben Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Aquestes parròquies registren els nivells més baixos. En concret la capital se situa un 14,7% per sota de la mitjana (1.227 euros per càpita) i Escaldes, un 20,4% (1.145 euros per habitant). Entremig, però per sota del valor mitjà dels set comuns, hi ha la Massana (1.398 euros) i Sant Julià de Lòria (1.293 euros per càpita).
L’informe explica aquesta relació inversa entre la població de les parròquies i la despesa per càpita pel fet que els comuns més petits o amb una població més disseminada tendeixen a prestar uns serveis equiparables amb els de les poblacions més grans. Això fa que proporcionalment resultin més cars. Tot i així, l’autor indica que hi pot haver altres factors que també poden contribuir a explicar aquestes diferències.
Cal remarcar que la despesa de les administracions comunals ha seguit una tendència expansiva durant les dues últimes dècades. Si es compara el valor de les despeses liquidades pels set comuns en l’exercici del 2007 amb les fetes el 1990, són 6,7 vegades superiors. Això representa un creixement de l’11,9% en la taxa anual acumulativa.
L’estudi indica que aquest creixement es podria explicar per l’augment de la demografia i també pel fet que la unitat monetària hagi perdut valor. Tot i així, l’increment de la població durant aquests anys va ser del 52,5%, que equivaldria a un 2,5% anual acumulatiu, una taxa molt per sota de la registrada per les despeses. Entre el 1990 i el 2007, aquestes van passar de 492,5 euros per habitant en el conjunt de comuns a 2.174,3 euros.
A partir del 2008, però, es registra un canvi de tendència. Així, el 2010 la despesa per habitant va ser de 1.348 euros. L’estudi associa aquesta línia expansiva amb la demanda més alta de béns i serveis públics per part dels residents i amb l’expansió de l’àmbit d’actuació de l’administració.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte