Diari digital d'Andorra Bondia
Els comuns no creuen que la rebaixa de la cessió pugui afavorir el lloguer
Els comuns no creuen que la rebaixa de la cessió pugui afavorir el lloguer

Els comuns no creuen que la rebaixa de la cessió pugui afavorir el lloguer


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El cap de Govern va avançar durant el darrer debat d’orientació política dues mesures per afavorir l’accés a l’habitatge de lloguer: introduir canvis a la llei d’arrendaments i la flexibilització de la cessió obligatòria en sòl urbà consolidat per a les promocions destinades a lloguer. Aquesta darrera acció depèn dels comuns ja que són els qui n’ostenten la competència. La proposta d’Antoni Martí, però, no ha entusiasmat les corporacions. Els cònsols de totes les parròquies (excepte Escaldes-Engordany, amb qui no va ser possible contactar) consideren que el que cal són altres actuacions. La primera, analitzar el mercat immobiliari.
En aquest sentit, el cònsol de Canillo, Josep Mandicó, va declarar que abans de fer qualsevol acció cal un estudi en profunditat de l’oferta. Mandicó va recordar que ja hi ha molts habitatges construïts i que “hem de buscar quines solucions donem a tot això més que no pas reactivar la construcció”. A més va exposar que durant la crisi es va rebaixar durant uns mesos la cessió en sòl urbà consolidat “i no va servir per a res”. Davant de tot plegat es va mostrar disposat a cercar la fórmula per resoldre la manca de pisos amb el Govern.
De la seva banda, el cònsol de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, va afirmar que cada parròquia té una realitat diferent. A Sant Julià, va indicar, encara es poden trobar pisos per llogar i a preus econòmics. “El problema de l’accés a l’habitatge encara no ha arribat a Sant Julià”, va indicar i va declarar que és difícil que algú vulgui construir amb els preus dels lloguers que hi ha a la parròquia. Per Vila, del que es tracta realment és d’un problema econòmic, ja que si l’economia millora també ho faran els salaris i si això succeeix es construiran pisos perquè s’haurà apujat el preu dels lloguers.
El cònsol de la Massana, David Baró, va recordar que en aquesta parròquia ja es va rebaixar la cessió al 5%, el mínim que permet la llei. Tot i que en els darrers temps han entrat projectes per xalets, Baró va apuntar que la rebaixa de la cessió “reactiva el sector però no és la solució per tenir pisos de lloguer”. Per això va insistir en la necessitat de tenir dades sobre l’oferta que ja hi ha.
També la cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va assenyalar que a la capital ja s’han pres mesures i s’ha rebaixat la cessió del 15% al 7% tot i que remarca que no té constància que l’habitatge sigui el principal problema de la parròquia. Marsol va afegir, però, que si es constata la necessitat s’impulsaran mesures. Amb tot, abans cal tenir tota la informació del volum de pisos tancats (preveu que no sigui la parròquia que en té més). Marsol es va mostrar “sorpresa” de la proposta de Martí “sobretot perquè ja havíem fet l’esforç de rebaixar-la al 7%” i perquè va fer referència a unes competències que són dels comuns.
A banda, el cònsol d’Encamp, Jordi Torres, va apuntar que “més que créixer en habitatges el que cal és tenir dades del parc immobiliari” perquè aleshores es confirmarà si hi ha mancança. Un cop això s’hagi fet està disposat a impulsar mesures, tot i que la parròquia mantindrà ara per ara la cessió al 10%. Així indica que no ha arribat al Comú que faltin pisos, a excepció dels mesos d’hivern. Això, però, creu que se solucionaria amb la modificació de la llei d’arrendaments.
El cònsol d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va remarcar que Ordino ja té la cessió al 5%. “En el cas d’Ordino no la podem abaixar més”, va dir. Mortés va recordar que ara s’estan recollint dades i va assegurar que posarà totes les eines per resoldre el problema.

comuns
rebaixa
cessió
afavorir
lloguer
no creuen

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte