Diari digital d'Andorra Bondia

Els comuns recaptaran el 3% d’ITP a partir del 2015 i el Govern l’1%


Escrit per: 
M. S. C.

Enèsima reunió ahir entre els cònsols de les set parròquies i el Govern per debatre la modificació de la llei de competències. El primer punt de l’ordre del dia, però, va ser el conflicte de l’ITP, i en aquesta qüestió es va tancar un acord. Els comuns van obtenir el compromís que un 3% d’aquest impost es destinarà a les parròquies i l’1% restant a l’executiu per compensar la caiguda de recaptació que suposa per a les corporacions que les transaccions fetes entre empreses deixin de tributar per ITP i passin a estar subjectes a l’IGI. Els cònsols aconsegueixen així la fórmula que van defensar en la darrera reunió amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, en què l’executiu va plantejar invertir la distribució actual, és a dir, l’1,5% per al Govern i el 2,5% per als comuns.
El nou acord entrarà en vigor a partir del 2015 i durant aquest 2014 els ingressos que es rebin per ITP aniran a parar en la seva totalitat als comuns. Aquesta és la forma que s’ha trobat perquè les corporacions recuperin els diners que han deixat d’ingressar durant el 2013 provinents de les transmissions patrimonials que s’han realitzat. El cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, que va fer de portaveu dels mandataris comunals, va explicar que això no permetrà cobrar tot el que s’ha perdut però sí “una part important”.
Per la seva banda, el cap de Govern, Antoni Martí, va declarar que buscar una solució a la qüestió de l’ITP era un compromís que havia pres el Govern i que el conflicte es pot donar per tancat gràcies a un acord que sembla “força equilibrat” i amb la voluntat dels comuns de “deixar els recursos a part”  (Mas va confirmar que es retiraran). Al mateix temps va remarcar que els cònsols són conscients de la complexa situació financera en què es troba l’Estat.

Competències

En la reunió d’ahir, que va tenir lloc a la tarda al Comú d’Escaldes-Engordany, Martí hi va assistir acompanyat pel ministre de Presidència, Antoni Riberaygua, i va servir també per avançar en la negociació de les competències comunals. Tant el cap de Govern com el cònsol major d’Encamp van destacar el bon ambient en què es va des­envolupar la trobada i el treball realitzat (Martí la va definir com “la reunió més profitosa” i que posa punt final a polèmiques). Es va anar revisant la llei article per article, tal com demanaven els cònsols, i comuns i Govern hi van exposar el seu punt de vista. Mas va explicar que en alguns aspectes els posicionaments són més propers que en altres. “Cadascú defensa la seva posició, però l’important és poder-la defensar respecte de cada article.” Així, va indicar que el cens electoral i les carreteres secundàries comporten disparitat de posicionaments. Quant a la possibilitat que siguin els ciutadans els que presideixin les meses electorals, va indicar que caldrà veure si cal modificar la llei electoral. I l’aspecte en què les dues parts estan més allunyades és en urbanisme.
Martí també va explicar que la proposta del Govern que incloïa la figura de la coordinació entre administracions no s’ha descartat i que tot queda obert. En tot cas, la voluntat dels comuns i l’executiu d’arribar a un acord al juny hi és, tot i que el cap de Govern va dir que “encara es troba lluny”. El proper 18 de març es tornaran a reunir.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte