Diari digital d'Andorra Bondia
Els comuns valoraran demanar que se’ls compensi pels dossiers prescrits
Els comuns valoraran demanar que se’ls compensi pels dossiers prescrits

Els comuns valoraran demanar que se’ls compensi pels dossiers prescrits


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Els comuns valoraran demanar al Govern una compensació pels expedients administratius que han prescrit a la Batllia. Segons van explicar els portaveus de la reunió de cònsols celebrada ahir a Escaldes-Engordany, Trini Marín i Josep Mandicó, aquesta reclamació correspon fer-la a l’executiu ja que és el màxim responsable que aquests dossiers quedessin bloquejats a la justícia i caduquessin sense que s’haguessin executat, un fet que comporta una pèrdua d’ingressos per a les administracions locals. Els mandataris van precisar que hi ha precedents d’èxit, com el cas en què el Comú d’Andorra la Vella va guanyar un recurs per uns dossiers que també havien prescrit a la Batllia.

Mandicó va remarcar, però, que abans d’emprendre cap acció caldrà que cada corporació analitzi el nombre d’expedients que estan en aquesta situació. Per això, en la trobada d’ahir es va acordar demanar una reunió entre una delegació dels cònsols i la Batllia. Aquesta ha de permetre saber el volum de deutes que van prescriure, una xifra que es desconeix ja que fins ara només s’havia estat parlant dels que no s’havien començat a tramitar i que retornaran als comuns perquè se’n facin càrrec. En el cas que s’aposti per sol·licitar el pagament, els cònsols preveuen que es pugui arribar a un acord amb l’executiu per la via de la negociació.

Per altra banda, ahir també es va presentar a la reunió de cònsols la primera fase del projecte sobre classificació i senyalització d’itineraris hivernals i la seva exposició al risc d’allaus. La iniciativa fixa diversos recorreguts de muntanya i avisa sobre les precaucions que cal prendre en els punts en què hi ha allaus. Els mandataris van poder veure ahir la senyalització que s’ha preparat així com la plataforma a la web i una aplicació per a mòbil.  
Els cònsols també van acollir la compareixença del ministre de Turisme, Francesc Camp, que els va informar dels canvis que es volen introduir a la Llei d’allotjament turístic. La modificació es preveu presentar a finals de juliol i entre les novetats que s’hi incorporaran hi haurà l’obligació d’inscriure els apartaments que actualment no es troben al registre, i d’aquesta manera les empreses d’explotació d’apartaments moblats per a vacances hauran de canviar l’activitat al Registre de Comerç, així com les empreses de gestió d’habitatge d’ús turístic.

Altres qüestions van ser el concurs per subministrar vestimenta per als agents de circulació, que es farà de forma mancomunada, i el nou edicte que caldrà treure tenint en compte que a finals d’any acaba el patrocini del carnet jove, que avui assumeix Crèdit Andorrà.

 

El consell del cens estudia modificacions a l’hora de canviar de parròquia i en la creació de números

El consell del cens ha plantejat diferents propostes encaminades a eliminar els números doblats, un dels principals problemes amb què es troben els comuns a l’hora de depurar-lo. Per evitar-ho, es planteja que només puguin crear números de cens el Registre Civil (per a les persones nascudes a Andorra) i Immigració (per als residents que provenen de l’estranger). Així mateix, des del ministeri d’Interior es preveu contractar dues o tres persones per poder netejar aquestes duplicitats. 

Marín també va explicar que una altra mesura que es podria prendre afectaria el procediment a seguir en el cas de canvis de residència i parròquia. La idea seria que en comptes d’haver d’anar primer a donar-se de baixa al Comú de procedència i després donar-se d’alta al de destí es fes a l’inrevés, un fet que obligaria l’administrat a portar la baixa. Els cònsols van remarcar que la llei de col·laboració entre administracions, que ja està a tràmit parlamentari, simplificarà en gran mesura la mobilitat d’informació entre Govern i comuns i entre els mateixos comuns. De fet, la mandatària escaldenca va recordar que en el passat ja es va impulsar mesures encaminades a netejar el cens que han funcionat. Això va succeir amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social, un organisme amb el qual es va arribar a un acord perquè informés les corporacions quan alguna persona marxava del país i quan rebia el certificat de defunció.

També es va adoptar una mesura similar amb Immigració i avui és obligat anar al Comú pel certificat de baixa quan es marxa del país. Marín va remarcar que hi ha voluntat de tots els comuns de tenir un cens tan fidel com sigui possible i confia que a poc a poc es pugui anar resolent el problema que hi ha amb els duplicats.

 

Cost zero de les llicències d’obra

Els comuns treballaran en un reglament sobre les subvencions que oferiran a les obres que s’hagin acollit al pla Renova. Es preveu concedir a cost zero les llicències d’obres menors. A més, s’ha deixat a decisió de cada comú la subvenció de l’ocupació de la via pública.

Voluntat de pagar un forfet a la Sdadv

Els comuns estan mantenint reunions amb la societat de drets d’autor (Sdadv) amb l’objectiu de pagar un forfet. Els cònsols van indicar que les negociacions es mantenen dins del marc legal actual, ja que no tenen cap informació sobre un canvi en la llei.

Demanda de 50 voluntaris pel Tour

Els comuns han rebut una demanda de col·laboració per part del Govern per aportar voluntaris per la celebració del Tour de França. Els cònsols van explicar que falta una cinquantena de voluntaris per al dia 10 de juliol, perquè els altres dies ja estan coberts.

 

 

Andorra
justícia
comuns
cens
SDADV
deutes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte