Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de cònsols que va tenir lloc ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
Un moment de la reunió de cònsols que va tenir lloc ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

Els comuns volen 3 mesos més per a les llicències dels edificis inacabats


Escrit per: 
E. A. A. / Foto: Comú ALV / Tony Lara

Els comuns han acordat unànimement sol·licitar al Govern una modificació del Reglament de la construcció per tal de prorrogar tres mesos, fins al març del 2022, el termini per concedir llicències de rehabilitació als propietaris d’edificis inacabats. La decisió s'ha pres avui a proposta del Comú de Canillo en el marc de la reunió de cònsols que va tenir lloc al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.  

El Reglament de la construcció aprovat el maig del 2020 preveia una disposició transitòria per tal que els propietaris d’edificis inacabats poguessin demanar una llicència de rehabilitació en un termini de 18 mesos. Havent arribat a la finalització d’aquest termini d’any i mig, els comuns demanen ara tres mesos addicionals i és que, segons ha declarat la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, “la pandèmia ha limitat certes actuacions i a més el Comú de Canillo també ha fet la revisió del pla d’urbanisme de la parròquia”.

Les llicències de rehabilitació en qüestió haurien de permetre acabar edificis que en aquests moments es troben a mig fer. Tot plegat per evitar allò que el Reglament de la construcció disposa al seu article 113.bis.5: “passats dotze mesos a comptar de la data de caducitat de la llicència urbanística i si l’edifici no compta amb els tancaments, la coberta, les façanes i els acabats exteriors finalitzats, el Comú ha de requerir al titular de la llicència que enderroqui l’edificació en un termini de temps. L’enderroc és a càrrec del titular de la llicència”.

Més enllà d’aquesta qüestió, els comuns han decidit demanar a l’Executiu una segona modificació del Reglament de la construcció. En aquest cas es tractaria de permetre atorgar autoritzacions provisionals de construcció per fer centres esportius i recreatius tancats, quan ara només es permet la seva creació a l’aire lliure.

D’altra banda, Marsol ha informat que tal com s’havia anunciat, els comuns han entrat a tràmit el recurs administratiu contra el Govern per les transferències de l’any 2017. Finalment, la cònsol major de la capital, acompanyada del cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ha detallat la renovació dels representants de les corporacions en diferents organismes com ara la Comissió consultiva del registre d’identificació administrativa i l’Organisme andorrà de cooperació transfronterera.

Cicland punxa a les parròquies altes i obre un procés de reflexió
Un dels temes que s'ha tractat a la reunió de cònsols d’avui, tal com havia avançat el BonDia, ha estat el funcionament del servei de bicicletes elèctriques compartides Cicland. Els mandataris de les set parròquies han constatat que el servei “funciona força bé a la vall central”, segons ha apuntat la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, però en canvi “està costant més que funcioni a les parròquies altes”. És per això que si bé “la voluntat de tots els comuns és trobar una solució per impulsar el transport amb bicicleta, quan hi ha coses que no funcionen també s’ha de dir”. En aquest sentit, Marsol ha assegurat que els set comuns hi treballaran per veure si és viable mantenir el servei però amb unes condicions diferents de les que hi ha hagut fins ara.

Marsol ha explicat que el que no funciona és el baix nombre d’usuaris, particularment en parròquies com ara Canillo o Ordino. “Hi ha parròquies amb molt pocs usuaris i en canvi estan pagant una subvenció important, això és el que caldrà replantejar per veure si es troba alguna altra fórmula”, ha aclarit. De fet, la subvenció que paga cada comú és variable en funció del nombre d’estacions que hi ha a cada parròquia, però el mínim que s’estaria pagant són 12.000 euros en aquelles parròquies on hi ha una sola estació de bicicletes.

Sobre la possibilitat de potenciar el servei a la vall central amb més estacions a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria, Marsol ha dit que els cònsols d’aquestes parròquies estarien “més en aquesta posició”, encara que en aquests moments encara no hi ha una decisió tancada i “cada Comú haurà de decidir quin és el seu posicionament”. Marsol ha admès que la utilització a Andorra la Vella “tampoc no és  extraordinària, però sí que hi ha més usuaris”. Per tant, caldrà veure si hi ha recorregut per potenciar més l’ús de la bicicleta i mirar de consolidar Cicland.

comuns
mesos
llicències
edificis inacabats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte