Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de cònsols que va tenir lloc a l’edifici del coll de la Botella de l’estació de Pal, ahir.
Un moment de la reunió de cònsols que va tenir lloc a l’edifici del coll de la Botella de l’estació de Pal, ahir.

Els comuns volen implicar-se en el canvi de les normes urbanístiques


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Agències

L’esllavissada de la Portalada, a Sant Julià de Lòria, ha generat preocupació entre els cònsols i, tenint en compte que la competència en urbanisme és dels comuns, les corporacions demanaran treballar conjuntament amb el Govern en la modificació de la llei del sòl i altres normes urbanístiques. És per això que ahir, en reunió de cònsols, van decidir formar una comissió per començar a treballar en la matèria. “Volem ser proactius”, va declarar el cònsol major de la Massana, David Baró, que va actuar de portaveu amb la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. 

Els mandataris comunals consideren que la proposta del Govern de vincular un projecte d’excavació a un projecte constructiu és una mesura “important” però indiquen que hi ha altres millores de calat que es podrien aplicar. Així, Marsol va parlar dels aparcaments a l’aire lliure i de la necessitat de controlar els ancoratges en un desmunt. La cònsol va explicar que l’administració sempre pot trobar formes d’actuar en cas de risc però el problema, de vegades, és pressupostari. Així, va indicar que un comú difícilment pot assumir una despesa de 70.000 o 100.000 euros per securitzar una excavació privada. És per això que va exposar la necessitat d’estudiar demanar garanties o avals als propietaris per assegurar que la corporació recuperarà la inversió feta. Els comuns també van celebrar la voluntat del Govern de modificar la llei del sòl arran de l’esllavissada de Sant Julià de Lòria.
Per altra banda, els cònsols van acordar crear un grup de treball per fer aportacions a la llei de transparència i accés a la informació. Així mateix, en la reunió mensual es va acordar fer una aportació a la Federació de Caça i Pesca de 7.000 euros, la mateixa quantitat que cada any. L’import es destinarà a projectes com el de la perdiu xerra.

 

Conveni amb el Govern per facilitar dades amb l’objectiu d’adaptar-se als estàndards de la UE 

El Govern ha demanat col·laboració als comuns en l’aportació de les dades necessàries per a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), una petició que es formalitzarà a través d’un conveni. En concret, les corporacions hauran de facilitar informació sobre els ajuts d’Estat, és a dir, les aportacions econòmiques que fan les administracions a empreses públiques. En concret, caldrà fer un inventari dels ajuts i analitzar com s’adapten a la normativa europea, ja que aquesta fixa uns topalls. La previsió és que en aquest aspecte no hi hagi gaires canvis perquè els imports a Andorra són baixos. També facilitaran altres estadístiques, informació sobre acords de cooperació amb altres estats (sobretot amb relació als parcs naturals), i col·laboraran en la redacció de la nova llei de contractació pública, que es vol tenir el 2020. Tot plegat ha de permetre adaptar-se als estàndards de la UE. A més, el Govern va demanar la col·laboració en la cessió d’espais per a la reunions de poble. Els cònsols també van valorar positivament l’assoliment d’un pacte d’Estat. “És bo que es pugui anar a la una”, va dir Baró.

 

Aportació a la Fundació Tutelar

Els cònsols van acordar renovar el conveni de col·laboració amb la Fundació Tutelar. Aquest estableix que cada corporació aportarà un import segons el nombre de persones de la seva parròquia fins a un màxim anual de 12.000 euros per comú (a excepció d’Andorra la Vella, que té més persones tutelades).

Auditories energètiques

En la reunió d’ahir va comparèixer la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, que va recordar el rol exemplar de l’administració pública recollit en la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic. Així, al pressupost del 2020, les corporacions hauran de destinar una partida important a fer auditories energètiques als edificis que tenen calefacció. Aquestes han d’estar enllestides abans del 31 de desembre del 2021. També hauran de crear la figura del gestor energètic, s’haurà d’anar cap a un sistema d’enllumenat públic més eficient i renovar la flota de vehicles. 

 

 

 

 

reunió de cònsols
acord d'associació
esllavissada
llei del sòl
Fundació tutelar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte