Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de la Taula de l’habitatge d’ahir.
Un moment de la reunió de la Taula de l’habitatge d’ahir.

Els comuns volen temps per estudiar el text de l’institut de l’habitatge


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Els comuns volen “més temps” per poder analitzar el text de la llei de l’Institut nacional de l’habitatge i fer-hi les aportacions que considerin escaients. Així ho va explicar ahir a la sortida de la reunió de la Taula de l’habitatge la cònsol major d’Escaldes-Engordany i, juntament amb el cònsol major d’Encamp Jean Michel Rascagneres, representant de les corporacions parroquials a aquest organisme, Rosa Gili, que va justificar la demanda de poder disposar de l’esborrany de la llei, ja que es tracta d’un text “que implicarà els comuns en moltíssimes coses”.
En aquesta línia, Gili, que va assegurar que “serà un error greu si es desestima passar aquest text als comuns”, va recordar que un dels objectius de la llei és “potenciar la col·laboració entre el Govern i els comuns”, a la vegada que “es compta amb sinergies amb els comuns, entenc que, eventualment, amb terreny dels comuns i amb recursos econòmics d’aquests i a dia d’avui els comuns no hem vist aquest projecte de llei”.
No obstant això, la petició de Gili, que assistia per primera vegada a la trobada de la Taula de l’habitatge i assegurava al final haver-ne sortit “decebuda” de veure que a dia d’avui “encara estem en aquest punt de coses per estudiar i en què moltes de les anunciades com a mínim se’n van a final d’any”, no serà atesa des de l’executiu, que com a molt està disposat a fer arribar als comuns les línies generals del projecte de llei de l’Institut nacional de l’habitatge, que ja es van exposar ahir en la reunió de la Taula.
Si més no així es desprèn de les manifestacions del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, al final de la trobada, en què va advertir que la voluntat de l’executiu “no és convertir la Taula de l’habitatge en un Consell General dos perquè si no no ens en sortirem”. 
En aquest sentit, el ministre va recordar que la metodologia de treball de la Taula “sempre ha estat la mateixa”, i que aquesta no és altra que la de recollir les inquietuds dels diferents col·lectius i plasmar-les de forma general en un document que, com en el cas de la Llei de mesures urgents aprovada la legislatura passada, acabarà esdevenint un text que acabarà sent treballat amb més profunditat pels grups parlamentaris un cop arribi al Consell General.
D’aquesta manera, Filloy, que va insistir en la idea de no convertir la Taula de l’habitatge en un segon parlament “on es puguin arribar a esmenar frases o comes”, va destacar que “se’ls faran arribar aquestes grans línies perquè vegin que dona cobertura a totes les inquietuds que ells manifesten, però no el text”. A la vegada, el ministre va mantenir el calendari previst per a la tramitació del text. “Tenim el compromís d’entrar a tràmit parlamentari aquesta llei en el primer trimestre de l’any i així ho farem”, va assegurar Filloy, que va dir que “està previst que el consell de ministres aprovi el text les pròximes setmanes”.
D’altra banda, i davant els dubtes manifestats per Gili amb relació a la feina de la Taula de l’habitatge, el titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, que va explicar que en la reunió es va explicar també el conveni signat recentment amb FEDA per a l’obtenció de “dades reals dels comptadors” així com l’acord que es vol assolir amb l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) que permetrà tenir una bateria d’indicadors, va defensar la tasca feta. “No hem estat parats des de l’última Taula”, va assegurar Filloy, que va incidir que en paral·lel a la llei de l’Institut nacional de l’habitatge es treballa també “en tots els reglaments que la desenvoluparan i permetran que es puguin posar en marxa totes aquelles iniciatives que l’Institut cregui que ha de desenvolupar”.
En aquesta línia, el ministre, que va recordar la Llei de mesures urgents aprovada a finals de l’any passat i que ha comportat la protecció de les persones perquè “no se les pot fer fora de casa”, va destacar el treball per concretar les condicions del fons publicoprivat que preveu la llei perquè es pugui posar en marxa “de seguida” que estigui aquesta. Filloy, que va recordar que el pressupost preveu una partida de 4,2 milions d’euros per construir habitatge social ja aquest mateix any, va incidir en els 10 milions d’euros provinents d’Andorra Telecom amb els quals comptarà el fons d’entrada.

 

Una vintena de consultes a l’Oficina de l’habitatge

Des de la seva inauguració, el 25 de febrer passat, l’Oficina de l’habitatge ha atès ja les consultes de 22 ciutadans, segons va explicar ahir el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, que va precisar que les demandes d’informació han estat tant a través del correu electrònic com per telèfon i de manera presencial.
Quant a la temàtica de les consultes, la gran majoria han anat lligades a l’“augment de l’IPC, a si es pot anar més enllà d’aquest o no i també a qüestions de consum energètic”, segons va deta-llar el ministre, que va remarcar que “es dona una primera informació moltes vegades ja molt acurada perquè la persona que està al capdavant té coneixements amplis en la matèria”.
En aquesta línia, Filloy va recordar que l’oficina també “serveix per, si hi ha consultes molt més específiques, derivar els ciutadans als departaments o organismes del Govern que poden donar informació molt més concreta”. La idea, va continuar el ministre, és que es pugui disposar d’un punt d’informació concret i precís on tota la ciutadania s’hi pugui adreçar, siguin propietaris o llogaters, per tal de poder resoldre aquells dubtes en matèria d’habitatge”.

comuns
volen
temps
estudiar
text
l’institut de l’habitatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte