Diari digital d'Andorra Bondia

Els cònsols critiquen la inactivitat del Govern amb el NIA i el cens de població


Escrit per: 
Redacció


La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i el seu homòleg a Sant Julià, Josep Pintat, van abordar ahir en roda de premsa la qüestió del NIA (número d’identificació administrativa) i del cens de població, i van assenyalar la “inactivitat” del Govern i del servei d’Immigració davant la voluntat i necessitat de propulsar el desenvolupament i l’execució de les dues lleis.

A més a més, la mandatària socialdemòcrata va aclarir que van ser els comuns els que van decidir portar aquestes dues lleis a tràmit parlamentari i ara sembla que són les corporacions les que “no tenen la feina feta”, quan la realitat, al parer dels comuns, és aquesta inactivitat de qui realment té competència reguladora, és a dir, el Govern. Encara que legalment són les corporacions les que han d’actualitzar el cens, Ferrer va recordar que “no tenen mitjans per fer-ho”, ja que no disposen d’accés al servei d’Immigració per saber qui se’n dóna de baixa.
Així mateix, tots dos cònsols van fer una crida al ministeri de l’Interior perquè passi les dades dels darrers anys a Immigració per poder tenir un control de les altes i de les baixes reals. Es tracta d’una demanda que les corporacions han fet des de l’any 2008, quan els liberals encara estaven
als despatxos de l’edifici
administratiu.

Taula del museu nacional
A la reunió de cònsols d’ahir a la capital es va aprovar el nomenament d’Albert Villaró, director de Cultura d’Andorra la Vella, i d’Enric Torres, director del Club de Producte de Canillo, per ocupar les dues cadires comunals a la taula del Museu Nacional, que ha tirat endavant la ministra Susanna Vela. Els cònsols consideren que aquests candidats són els més adients i el dia 16 tindrà lloc la primera reunió d’aquesta nova taula.

Intrusisme laboral
Membres de la Cambra de Comerç van comparèixer ahir en la reunió mensual dels cònsols per presentar l’informe i l’estudi que estan elaborant per regular les pràctiques comercials deslleials i també per aconseguir la reducció de l’intrusisme laboral. Ferrer va comentar respecte d’això que s’espera que aquest treball quedi enllestit a finals del mes de maig. La intenció és que els comuns puguin col·laborar, un cop estigui enllestit el document, en l’aplicació de mesures.
En un altre ordre de coses, cal comentar també que ahir es va entregar als mandataris comunals una còpia del primer informe sobre les finances comunals. Un informe que va a càrrec de catedràtics de la Universitat de Barcelona. Res més en van comentar Ferrer i Pintat, donat que ara estudiaran aquestes primeres conclusions per després analitzar-les a la cimera sobre les finances que faran el 21 d’abril.

Signat el protocol amb el Consell Superior de la Justícia per agilitzar els tràmits de cobrament
En la reunió de cònsols d’ahir a Andorra la Vella, va comparèixer el president del Consell Superior de la Justícia, Lluís Montanya, per signar amb els set comuns el protocol que permetrà als dos poders, l’executiu i el judicial, agilitzar els processos administratius i judicials per evitar la prescripció de les sancions.
L’actual sistema de funcionament fa perdre als comuns, en total, més de mig milió d’euros anuals, i amb el nou sistema que es vol implantar s’agilitzarà la manera de funcionar i s’evitarà així la prescripció de les sancions i dels impostos impagats. A aquest protocol, s’hi sumarà un nou sistema de tramitació amb equipaments informàtics que farà estalviar esforços de personal i, alhora, temps.
D’altra banda, els comuns van aprovar ahir un procediment perquè els ciutadans d’una parròquia no es quedin sense poder anar a la piscina quan estigui tancada, sigui per obres o per tasques de manteniment. Tot i que no es va detallar quan es posarà en funcionament aquest nou procediment comunal, tot indica que serà abans de l’estiu.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte