Diari digital d'Andorra Bondia
Els cònsols, favorables a la llei de col·laboració entre administracions
Els cònsols, favorables a la llei de col·laboració entre administracions

Els cònsols, favorables a la llei de col·laboració entre administracions


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Els cònsols veuen amb bons ulls l’esborrany de l’avantprojecte de llei de col·laboració entre administracions. Les primeres lectures del text satisfan els mandataris i les aportacions que hi preveuen fer sembla que aniran més encaminades a clarificar el redactat que no pas a modificar-ne el contingut. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va destacar que “és una eina que regula un procés que ja estem fent i dóna més possibilitats de mancomunar” o d’establir acords de col·laboració en funció de les necessitats.

Així va remarcar que serà més fàcil, per exemple, mancomunar la recollida selectiva o col·laborar amb Andorra Turisme, unes actuacions que avui ja es porten a terme. La llei també serà un element d’utilitat en la negociació de les competències i transferències, va dir, ja que si es volen mancomunar les escoles bressol, per exemple, ja hi haurà una eina per fer el conveni. Tot això encaminat a abaratir costos i poder oferir els serveis de la forma menys complexa. També veu interessant que reculli la mobilitat de personal per si apareix la necessitat.

Pel cònsol major de la Massana, David Baró, fins ara ja s’han mancomunat molts serveis. “Són passos endavant”, va dir, i va destacar que és important que les mancomunitats es dotin de “personalitat jurídica perquè dóna més eines”. Baró, com la resta de cònsols, considera que això no significa la creació d’un nou nivell d’administració. El que permet és fer més senzilles les mancomunitats, ja que actualment, en el cas de l’escola de música,  els comuns s’han de repartir el pagament del personal, per exemple. El cònsol remarca, però, que no tot és mancomunable i que la mobilitat de personal, sempre en moments puntuals, podria ajudar en la gestió.

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, considera que aquesta és una “llei que va en benefici de tothom”. Així, remarca que tot i que “és cert que es crea una entitat més, els costos es redueixen”. Torres va recordar que mancomunar permet un estalvi considerable encara que no es pot aplicar en tots els àmbits. També veu interessant permetre la mobilitat de personal, ja que la formació és molt similar i facilitaria la cobertura de places.
També el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, creu que “cal regular el treball conjunt entre administracions per millorar l’eficàcia”. En aquest sentit va indicar que la llei facilitaria les mancomunitats, fent que cadascú mantingui les seves competències. A més exposa que la mobilitat de personal seria interessant per a moments puntuals com l’Ultra Trail.

El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, assenyala que es tracta de “posar en una llei tot el que estem fent ara”. També afirma que encara que és important que es permeti la mobilitat del personal més enllà dels casos puntuals, és complex. 

Tots els cònsols van indicar que ara per ara no s’han plantejat explorar noves mancomunitats. També coincideixen que és interessant que es reguli per llei l’intercanvi d’informació entre administracions, un element necessari per disposar de les dades de la CASS per poder executar impagats o per mantenir el cens al dia, per exemple.

Andorra
consols
Govern
comuns
llei
administracions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte