Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l'executiu, Eric Jover, en la compareixença d'aquest migdia.
El ministre de Finances i portaveu de l'executiu, Eric Jover, en la compareixença d'aquest migdia.

Els crèdits tous per fer front a la crisi, a un interès del 0,25%


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Malgrat la demanda dels agents econòmics per tal que la línia de crèdits tous que l'executiu està negociant amb Andorra Banking per mirar de minimitzar l'impacte econòmic de la crisi del coronavius, aquest crèdits tindran "un interès de tipus gairebé residual" que se situarà a l'entorn del 0,25%. Així ho ha confirmat el ministre de Finances i portaveu de l'executiu, Eric Jover, en el transcurs de la compareixença amb el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, per fer el punt de la situació de l'epidèmia de la Covid-19 al país.

Aquesta és una de les iniciatives que ha de recollir la llei òmnibus de mesures urgents que està treballant l'executiu i que, com ha explicat Jover, vol mirar de consensuar amb els grups parlamentaris abans d'entrar-la a tràmit per la via d'extrema urgència. En aquest sentit, el ministre, que ha agrait la "bona predisposició" mostrada per tots els grups, no ha concretat massa detalls del text tot i que sí ha avançat que es treballa, a part de la línia de crèdits tous, en aspectes com canviar calendaris impostius o ajornar el pagament d'alguna figura impositiva.

Així mateix, el ministre, que interpel·lat sobre aquesta possibilitat ha negat que es pensi en recorre al Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), ha deixat clar que les rebaixes o carències que es puguin aplicar en lloguers, préstecs o hipoteques afectaran únicament les activitats econòmiques i empresarials i no a particulars. En aquesta línia el ministre ha recordat que "el paquet de mesures que s'està treballant és per ajudar als empresaris a que puguin pagar el 100% dels salaris dels seus treballadors".

El titular de Finances, que ha avançat que la llei òmnibus "inclourà mesures perquè l'aturada judicial no posi en perill terminis que puguin prescriure", ha defensat la capacitat de l'Estat per fer front a les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus. Així ha recordat que se suprimiran aquelles inversions previstes que no siguin prioritàries per tal d'alleugerir la despesa, s'activarà també el compte de compensació que preveu la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, on hi ha "més de dos milios d'euros" a la vegada que també s'està negociant amb Andorran Banking l'ampliació d'una pòlissa de crèdit en 50 milions d'euros.

D'altra banda, en relació a les noves mesures adoptades per l'executiu que preveuen el cessament de totes les activitats excepte els serveis essencials a partir d'aquest dimecres, Jover ha justificat aquest "pas més en la restricció de la mobilitat" en la necessitat de "preservar el personal sanitari". Per aquest motiu, ha remarcat el minitre, “el sector de la construcció i les empreses relacionades, a més de negocis vinculats a la fabricació, es mantindran tancades pel risc que tenen els seus empleats de patir un accident".

Pel que fa a les professions titulades, el titular de Finances ha indicat que el centre de treball ha d'estar tancat si bé es pot mantenir l'activitat de forma telemàtica. En el cas concret dels odontòlegs, s'ha arribat a un acord amb el col·legi per tal que els centres estiguin tancats i només s'atenguin urgències. En aquest sentit, Martínez Benazet, ha precisat que hi haurà torns de guàrdia que atendran entre les nou del matí i la una del migdia i entre les quatre de la tarda i les vuit del vespre.

En relació al comerç, i malgrat que fins ara el que no era d'alimentació tot i estar tancat podia fer tasques internes, Jover ha indicat que el nou decret prohibeix també que els treballadors facin feina a l'inerior dels centres tot i que no obrin al públic. Si podran mantenir l'activitat els establiments que venguin productes de primera necessitat -alimentació i farmàcies-, les benzineres i els bancs que operaran amb serveis mínims. També podran mantenir l'activitat electricistes i tallers mecànics si bé només per a urgències i aquelles avaries importants.

Quant a l'Administració general, Jover ha avançat que Tràmits funcionarà entre les vuit del matí i les dues del migdia en horari intensiu i sempre sota demanda de cita prèvia, que es pot obtenir trucant al 150 o enviant un correu a info.tramits.@govern.ad

També mantindrà l'operativitat el Servei d'Atenció Domiciliària ja que es considera un servei bàsic i essencial per a les persones amb dependència, dificultats d’autonomia o que necessiten suport per fer activitats de la vida diària. En aquest sentit, Jover ha explicat que amb el tancament dels centres de dia hi ha més persones al seu domicili a qui també s'atendrà des del SAD, que pot cobrir aquesta demanda ja que s'han anul·lat els serveis d'acompanyament i les activitats exterior.

Finalment, el ministre ha informat que el telèfon 188 ha rebut ja més de 3.800 trucades des de la seva posada en marxa. Entre les últimes consultes, les de moltes persones preocupades pels efectes que pot tenir pel Principat les restriccions de mobilitat imposades als països veïns, de temporers i de persones oferint-se com a voluntàries per mirar d'ajudar en el que calgui.

Pel que fa als temporers, el ministre ha explicat que s'està en contacte amb les autoritats dels països d'origen per veure com se'ls pot ajudar i atendre cada situació i casuística particular. Quant als voluntaris, Jover, que ha agrait el gest, ha recordat que "és necessari de canalitzar-ho de la manera més ordenada possible" amb la finalitat d'evitar que "la generositat es pugui convertir en un element de contagi", i ha insistit en que cal posar-se en contacte amb el registre de voluntaris de Joventut (joventut_voluntariat@govern.ad)

crèdits
tous
fer front
crisi
interès
del 0
25%

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte