Diari digital d'Andorra Bondia

Els demòcrates ajornen “fins a un futur proper” el debat sobre la nacionalitat


Escrit per: 
J. R.

Ara no toca. Aquesta va ser la resposta del cap de Govern, Antoni Martí, a la intenció dels socialdemòcrates de reduir de 20 a 15 el nombre d’anys de residència per obtenir  la nacionalitat per naturalització.

D’aquesta manera, la tramitació de la proposició de llei que va presentar el grup parlamentari socialdemòcrata es va donar per closa.  Tot i que es va rebutjar el text, això no vol dir que els demòcrates no vulguin abordar aquesta qüestió, però troben que ara la prioritat és l’obertura econòmica, en la qual volen centrar tots els esforços. “No som partidaris d’ajornar de manera indefinida aquesta qüestió, sinó que el debat s’hauria de fer en un futur proper”, va indicar Martí. A més, el cap de Govern pretén que quan es parli de nacionalitat es faci “des del consens i no des de la confrontació” i que aquest tema estigui lligat al procés d’acostament a la Unió Europea (UE) que s’ha posat en marxa perquè finalment sigui una realitat que els andorrans no tenen desavantatges quan surten més enllà de les fronteres del país.
El debat d’ahir sobre la nacionalitat al Consell General va respondre a les expectatives i, com ja ha passat en altres ocasions a la cambra, els intervinents van exposar els seus respectius punts de vista amb intensitat. La consellera socialdemòcrata Mariona González va defensar la proposició de llei dient que cal “un nou pas” en aquest àmbit,  ja que han passat vuit anys des que es va fer la darrera reforma de la llei. “Hi ha una manca de sensibilitat del Govern i dels consellers demòcrates perquè tanquen files en el més profund de la caverna”, va argumentar González, que alhora denunciava “el criteri pobre de l’executiu per voler quedar bé amb tothom”.
La parlamentària socialdemòcrata es va referir també a les diferents opinions que, a parer seu, hi ha al grup majoritari sobre aquesta qüestió, raó a la qual va atribuir que no s’hi vulgui parlar, alhora que va comminar els demòcrates a “arreglar” el tema de la doble nacionalitat si és aquest el problema que més els preocupa, “ja que des de l’any 1995 no han fet res. “Cada vegada vostès estan buscant excuses diferents per no abordar aquest tema, i segurament ho faran al final de la legislatura per electoralisme”, va dir González.
Per la seva banda, la consellera demòcrata Olga Adellach assegurava que la qüestió no es podia debatre al mateix temps que s’estan rebaixant a zero els anys per obtenir els drets econòmics, i que primer s’han de resoldre les qüestions que propicien la doble nacionalitat. Adellach també va posar de manifest en la seva intervenció que petits països com San Marino, Liechtenstein o Mònaco tenen restriccions molt més fortes que Andorra per accedir a la nacionalitat, i va destacar que el que més preocupa la població és la pèrdua de llocs de treball.
El cap de Govern, Antoni Martí,  va considerar com “una revolució” l’eliminació de les restriccions per accedir als drets econòmics, cosa que, segons va assenyalar, posa fi a qualsevol privilegi relacionat amb la nacionalitat. Tot i això, va reiterar que la modificació de la llei s’ha de fer “amb la calma i la tranquil·litat necessàries”.

Pavimentació de vies
D’altra banda, el parlament va aprovar un suplement de crèdit per fer front a una part de les despeses de pavimentació de l’any 2011 amb motiu de la finalització de diverses obres, per un import de 195.000 euros. En aquest punt, el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, va manifestar que des de l’any passat la partida destinada a pavimentació de carreteres és inferior a la necessària.
En aquest sentit, va destacar que caldria una inversió anual de 4,5 milions, mentre que el 2011 només s’hi van destinar 3 milions i enguany la partida és de tan sols 2,7. El Consell també va aprovar l’adhesió d’Andorra al conveni del Consell d’Europa per a la protecció dels nens i nenes contra l’explotació sexual i l’abús sexual.

D'altra banda, la modificació de la Llei qualificada del matrimoni es va aprovar a la sessió d’ahir del Consell per assentiment. Els canvis introduïts al text permetran agilitzar les mesures provisionals que el batlle pot aplicar en un procés de separació, relacionades, per exemple, amb la guàrdia i custòdia dels infants, el pagament de les pensions alimentàries o el règim de visites dels menors. El ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, va manifestar que la modificació s’ha fet “per dotar la justícia d’una eina eficient” i també per garantir “un procediment ràpid”, cosa que no passava ara. Segons va indicar el ministre, es tracta d’un text breu però que tindrà una incidència important en la vida dels ciutadans. Un altre text que també es va aprovar ahir per assentiment va ser el conveni relatiu a les zones humides d’importància internacional. El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, va dir que el conveni permetrà la protecció de 59 molleres situades a la vall de Sorteny que destaquen especialment per la seva riquesa en flora. Camp va anunciar també que es reunirà amb les administracions comunals per impulsar la preservació de totes les zones humides del país. Fins ara, Andorra era l’únic país de l’àmbit europeu que no havia firmat aquest acord, tal com va recordar la consellera demòcrata Olga Adellach.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte