Diari digital d'Andorra Bondia

Els dos sindicats denuncien un “gir a la dreta” del PS des de l’entrada al Govern


Escrit per: 
M.M.


Els líders dels dos principals sindicats van coincidir ahir a criticar el plantejament polític del Govern en matèria laboral, en considerar que està més a prop de les tesis liberals que de les socialdemòcrates.

 El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va sostenir que el Partit Socialdemòcrata (PS) ha fet “un gir a la dreta”, mentre que el màxim responsable de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va assegurar que la relació amb l’actual executiu “és exactament igual que amb l’altre Govern”, en referència al que encapçalava Albert Pintat.
Una setmana després que el ministre d’Economia i Finances presentés el calendari comercial per al 2010, el SAT va augurar ahir una acció sindical incisiva, mentre que l’USdA va enviar dimarts una carta al Govern per tornar a reivindicar la festivitat de l’1 de Maig i ha concertat una reunió amb el cap de l’executiu per a principis de novembre.
No obstant, tots dos sindicats van coincidir que els horaris comercials i el Primer de Maig no són els únics aspectes que els han molestat des que el PS ha ocupat el poder, ja que hi van afegir qüestions com ara la falta d’un diàleg efectiu, l’ajut als aturats o el fet que no s’hagi prioritzat determinades polítiques laborals, com el desenvolupament dels convenis col·lectius.
calendari comercial
El secretari general del SAT va qualificar de “frau” la decisió del Govern pel que fa al calendari comercial i va opinar que “ideològicament, han tirat cap a la dreta”. Fornieles va argumentar que l’executiu està portant a terme “les mateixes pràctiques que els governs anteriors” i va mantenir que “la mesura dels deu diumenges no soluciona res, no serveix per resoldre els conflictes dels treballadors”. Sobre aquesta qüestió, Fornieles va assegurar que la decisió governamental deixa “més de 3.300 signatures frustrades” i va afirmar que si es manté aquest plantejament “contestarem al fracàs polític de tot un programa”.
De la seva banda, el secretari general de l’USdA va lamentar que “les justificacions que està donant el Govern per l’1 de Maig són les mateixes que va donar la ministra Marsol el 14 de març passat”, i va reiterar que “el 14 de març no ens va treure de la crisi i l’1 de Maig d’aquest any tampoc no ens en traurà”.
En aquest sentit, Ubach va recordar que “el PS ha estat enganxat durant vuit anys a la pancarta [de l’1 de Maig]”, de manera que això que ha passat no té justificació”. “Hem de ser conseqüents amb els nostres principis”, va afegir Ubach, que va sentenciar: “Si arribar al Govern ha de suposar una renúncia als principis, malament anem.”
Pel que fa a la possibilitat de trobar noves fórmules per poder pactar els dies de festa entre els treballadors i els empresaris, el líder de l’USdA va recordar que “vam demanar que s’aprovessin els convenis col·lectius” i va lamentar que “si hi hagués hagut voluntat política, des que van entrar fins a l’1 de maig s’hauria pogut desenvolupar els convenis col·lectius, però és evident que han primat les qüestions econòmiques”. Finalment, el sindicalista va concloure: “Estem molt decebuts. Per arribar on hem arribat ja estava bé el que hi havia, perquè la situació actual és exactament la mateixa que amb l’altre Govern.”

Poc diàleg efectiu
Gabriel Ubach va criticar també el diàleg amb el Govern, assegurant que “s’ha convertit en monòleg”. “Pocs canvis hem vist, perquè no hi ha hagut un diàleg obert”, va afirmar el sindicalista, que va posar com a exemple que “hi ha hagut dues persones afiliades a l’USdA que van morir a l’accident dels Dos Valires i encara no hem rebut cap explicació”.
Finalment, Ubach va recordar que “el PS mai no va firmar cap paper en què donés suport als sindicats ni als treballadors andorrans, mentre que l’USdA sí que va firmar a favor del PS”, i va informar que “el 4 de desembre ens trobarem amb el cap de Govern. Si es pot reconduir la situació, bé, i si no es pot no haurà canviat res de la situació anterior”.

Almoina per als aturats
Les crítiques del SAT també van anar més enllà del decret d’horaris comercials. Fornieles va qualificar l’ajut als aturats d’“almoina” i va lamentar que no es doni prioritat a les polítiques laborals. Així mateix, el líder sindical va sostenir que l’actual sistema “deixa indefens el treballador”. En aquest sentit, el secretari general del SAT va concloure que “si un partit d’esquerres, amb l’excusa de la crisi, fa política de dretes, és millor que plegui”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte