Diari digital d'Andorra Bondia
Els edificis amb més del 50% de pisos turístics hauran de canviar l’ús
Els edificis amb més del 50% de pisos turístics hauran de canviar l’ús

Els edificis amb més del 50% de pisos turístics hauran de canviar l’ús


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Amb l’objectiu d’equiparar les seves obligacions a les dels edificis d’apartaments turístics, la futura llei general de l’allotjament turístic obligarà finalment els edificis, de deu o més habitatges, on més del 50% dels habitatges es destinin a ús turístic a fer un canvi d’ús de l’immoble de residencial a hoteler. 
Així serà després que la majoria demòcrata de comissió legislativa d’Economia acceptés transaccionar una esmena de l’exparlamentària de Socialdemocràcia i Progrés, Silvia Bonet, en aquest sentit. I és que el text inicial de l’executiu preveia que en els immobles de deu o més pisos el 75% dels habitatges es poguessin destinar a ús turístic (HUT) i que l’obligació de canviar l’ús residencial per l’hoteler, i destinar la totalitat de l’edifici a apartaments turístics, fos en el moment que se sobrepassés aquest percentatge.
Bonet va explicar que aquest percentatge del 75% podria perjudicar el “petit inversor” i va defensar que l’equilibri entre els habitatges destinats a ús turístics i els residencials “afavorirà que no hi hagi problemes de convivència com passa a altres llocs”. A més, amb l’esmena la consellera general buscava també un altre objectiu com és el de facilitar que puguin sortir al mercat pisos de lloguer i mirar d’evitar situacions com les viscudes els darrers hiverns on els temporers s’han trobat amb dificultats per llogar un habitatge ja que molts es destinen a ús turístic. 
En aquesta línia, Bonet va recordar la disposició addicional de la llei que preveu que un any després de l’entrada en vigor del reglament que reguli els HUT i les empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic (EGHUT), els edificis, de deu o més habitatge que tinguin una quantitat d’HUT que representi el 75% de les quotes de participació de l’edifici on estan situats, en relació amb el total de la superfície destinada a habitatge, quedaran sotmesos a les disposicions de l’article 23 i, per tant, hauran de canviar a ús hoteler i disposar de recepció dins el mateix edifici. 
D’aquesta manera, va explicar Bonet, hi haurà l’opció de destinar la totalitat de l’edifici a apartaments turístics o mirar de rebaixar el percentatge fins a assolir el 50% permès i per tant posar al mercat habitatge residencial.

Tretze reserves d’esmena
Tot i la transacció aprovada en comissió, aquesta qüestió no genera consens entre els grups. Tant és així que dues de les tretze reserves d’esmena presentades al projecte de llei, una del grup liberal i una dels consellers del Partit Socialdemòcrata, després que la majoria demòcrata rebutgés gairebé totes les esmenes presentades fan referència a l’article 23 relatiu a la modalitat d’habitatges d’ús turístic.
Així, des del grup liberal es planteja suprimir directament aquesta disposició per a edificis de deu o més habitatges ja que considera que la fórmula proposada en el projecte de llei “és d’impossible compliment i representa una càrrega al dret dels tercers propietaris de les unitats immobiliàries de l’edifici no destinades a HUT. 
En canvi, des del PS es va més enllà fins i tot del percentatge del 75% que establia el text presentat per l’executiu, i planteja elevar fins al 90% el límit per sobre el qual l’edifici s’hauria de destinar en la seva totalitat a apartaments turístics.
Quant a les altres reserves d’esmena dels socialdemòcrates, que van lamentar que “gairebé no s’ha acceptat cap de les esmenes presentades” i que “el text és gairebé igual al que va presentar el Govern”, en una d’elles s’insisteix en la creació d’un únic registre d’allotjaments turístics on figurin tots els tipus d’establiments.
Un altre dels punts claus que el PS defensava feia referència a la possibilitat de poder cedir habitacions d’un pis com a allotjament turístic, opció que no ha estat acceptada en la comissió, malgrat ser una situació reconeguda a països veïns. Així mateix, la formació defensava una simplificació dels tràmits necessaris a l’hora de posar en marxa un allotjament turístic, que entenia que es podia regular mitjançant el procediment de “declaració responsable”.
Una altra de les reserves d’esmena dels socialdemòcrates pretén que siguin tots els allotjaments, i no només els habitatges d’ús turístic, els que hagin de garantir l’accés per a persones amb mobilitat reduïda i que això s’acabi regulant en un mateix reglament.
Per la seva part, Bonet ha presentat dues reserves d’esmena, encaminades en aquest cas a  fer que els apartaments turístics es classifiquin amb claus, com en la majoria dels països veïns, i no amb estrelles com preveu el projecte de llei. Finalment, i a part de la relativa a l’article 23, el grup liberal ha presentat tres reserves d’esmena més. Una pretén que els apartament moblats per vacances ja existents s’inscriguin directament al registre d’HUT i no calgui fer els tràmits de nou; l’altre per tal que els establiments de turisme rural estiguin constituïts com una única unitat empresarial d’explotació inscrita al registre de comerç, per evitar que aquelles explotacions que tinguin diverses unitats immobiliàries hagin d’obtenir diferents registres. Finalment, LdA presenta una esmena per protegir les bordes de muntanya ja existents i que, d’acord amb els POUP, es troben ubicades en sòl urbà o urbanitzable.

edificis
pisos turístics
canviar l'ús
50%
residencial
hoteler
llei general de l'allotjament turístic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte