Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en la compareixença d’avui posterior al consell de ministres.
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en la compareixença d’avui posterior al consell de ministres.

Els empleats subcontractats a fora hauran de tenir un sou homologable


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

Seguint l’encomana de la Llei d’economia digital, l’emprenedoria i innovació, aprovada el primer de desembre passat pel Consell General, el Govern ha posat ja fil a l’agulla de cara a millorar les condicions de les persones subcontractades fora del país després de constatar que en la normativa vigent “hi ha un forat que precaritza la mà d’obra”.

Així ho ha explicat avui el ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres on ha avançat que l’Executiu aprovarà la setmana vinent una modificació del reglament que desenvolupa la Llei qualificada d’immigració amb la voluntat de posar fi a situacions amb les quals “no ens sentim còmodes”, com és el fet que hi hagi “persones subcontractades amb condicions molt diferents a les que es podria estar aquí”.

El ministre, que ha precisat que la modificació serà d’aplicació per a aquelles persones subcontractades a fora el país que vinguin a treballar a Andorra per a un període superior a un mes, ha avançat que s’exigirà a aquests treballadors que portin el contracte signat en origen per tal que des d’Immigració i Treball es pugui analitzar “que sigui homologable a la normativa vigent al país”.

En aquesta línia, Jover, que no ha descartat que més endavant es poguessin fer més canvis en la legislació vigent en funció de les conclusions del grup de treball que està analitzant aquesta qüestió, ha concretat que no només es verificarà que el salari compleixi amb el salari mínim, sinó que també s’adeqüi als salaris establerts per a cada categoria professional segons les tipologies de cada lloc de treball. Així, si en el marc de la quota d’autoritzacions de residència i treball una persona ha de cobrar una quantitat determinada en funció de la seva categoria professional, el treballador subcontractat que vingui al país per a un període superior a un mes haurà de percebre la mateixa quantitat per la mateixa categoria professional.

Sorpresa pel i del Greta
D’altra banda, i després que dimarts els representants de la plataforma sindical haguessin denunciat l’existència “d’explotació laboral en les subcontractacions” durant la reunió que van mantenir amb el Grup d’experts sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans (Greta) i haguessin afirmat que des d’aquest organisme s’havia qualificat el sistema laboral del país d’“obsolet” i de ser “gairebé medieval”, Jover ha evidenciat la “sorpresa” de l’Executiu per unes afirmacions que són “duríssimes” i “desafortunades” i que en cap cas “s’ajusten a la realitat”.

Així, el ministre ha revelat que un cop conegudes aquestes declaracions es va posar en contacte amb els representants d’aquest grup d’experts que es troben aquests dies de visita al país i que li van “desmentir taxativament” aquestes manifestacions. Jover ha assegurat que els experts del Greta li van mostrar la seva decepció, ja que “són els primers que estan sorpresos i preocupats per aquestes afirmacions que no es corresponen ni amb el fons ni amb la forma del que pensen sobre Andorra”, a la vegada que també li van fer evident la decepció pel fet que hagués transcendit el contingut de la trobada quan habitualment totes les reunions que mantenen amb els diferents estaments “són confidencials”.

“Vull pensar que és un error en com s’han expressat i que rectificaran”, ha destacat Jover en relació amb les manifestacions fetes pels representants de la plataforma sindical, a la vegada que va lamentar que es vulgui “instrumentalitzar un grup d’experts no sé si amb voluntat preelectoral”, fet que “no dona massa bona imatge”.

Més enllà d’aquesta qüestió, Jover ha remarcat que Andorra continuarà col·laborant amb el Greta i mirarà d’anar complint amb les seves recomanacions. En aquest sentit, el ministre ha assegurat que els representants del grup d’experts li havien manifestat que “estan molt satisfets de la cooperació amb les autoritats andorranes”, ja que “veuen que estem fent canvis significatius per alinear-nos al màxim amb els principis del tractat de Varsòvia i volen continuar treballant així”.

Durant la seva visita, i al marge dels representants sindicals, els membres del Greta han mantingut trobades amb el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan León, amb els màxims dirigents del departament de Policia, el departament d’Immigració i Inspecció de Treball, així com amb representants  d’Afers Exteriors, Afers Socials, els grups parlamentaris presents al Consell General i diferents estaments de la Justícia.

Així, en les trobades amb representants del Govern, els experts han pogut conèixer de primera mà els avenços legislatius que s’estan duent a terme al país en la lluita contra el tràfic d’éssers humans. Entre tots aquests punts, León va recordar al grup d’experts que a principis d’aquest any s’han impulsat canvis normatius al Codi Penal, precisament per implementar les recomanacions del Greta. El canvi exclou de responsabilitat criminal les víctimes de tràfic d’éssers humans per les infraccions penals que hagin comès en la situació d’explotació i es tipifica el fet de reclutar, transportar, traslladar, allotjar o acollir una o més persones amb fins de treball, serveis forçats o mendicitat, i es considera una circumstància agreujant el fet que es faci amb menors d’edat.

Amb tota la informació recollida en les diferents reunions i un cop analitzada el Greta elaborarà un informe on farà les recomanacions que consideri oportunes i que el Govern, com ha assegurat Jover, “intentarà desenvolupar”.

immigració

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Així jo també puc governar, l cago i quan tots es tiren la mà al cap, posio fil a l'agulla... de veritat algún dia fareu les coses des d'un inici com cal?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte