Diari digital d'Andorra Bondia
L’executiu preveu entrar a tràmit parlamentari el segon paquet de mesures la setmana vinent.
L’executiu preveu entrar a tràmit parlamentari el segon paquet de mesures la setmana vinent.

Els ERTO, limitats a sis mesos


Escrit per: 
Redacció/Foto: Consell General

Els expedients de suspensió temporal dels contractes de treball o de reducció de la jornada laboral que puguin promoure les empreses a conseqüència de la situació creada arran de la crisi sanitària de la Covid-19 estaran limitats a sis mesos, i en cap cas podran anar més enllà del 31 de desembre d’enguany. 

Així ho estableix l’esborrany de la nova llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2 que regula aquests procediments i que preveu que es puguin fer ja des del primer de maig i entrar en vigència fins als 180 dies posteriors a la  declaració de l’executiu, a través d’un decret, de la fi de la situació de crisis sanitària.

El text preveu que es puguin acollir a aquesta figura les empreses que tinguin suspesa la seva activitat, ja sigui de forma obligatòria pel decret del Govern com perquè l’hagin cessat voluntàriament, així com aquelles que mantenen un règim de guàrdies. També s’hi podran acollir aquelles empreses que s’hagin mantingut obertes perquè tenien l’autorització corresponent, si bé en aquest cas hauran de justificar una davallada de la seva xifra de negoci igual o superior al 50%, comparant les dades del mes d’abril d’enguany amb les del mateix mes de l’any passat. Podran acollir-se també a aquest procediment aquelles  empreses que malgrat que no puguin justificar una davallada del 50% o més de la xifra de negoci puguin acreditar que la baixada d’activitat registrada “fa  impossible” el manteniment de la càrrega social de les persones assalariades.

A l’hora de presentar a Treball les sol·licituds de suspensió temporal dels contractes de treball o de reducció de la jornada laboral, que aquesta no podrà ser mai superior al 75% de la jornada, les empreses hauran de presentar tot un seguit de documentació justificativa de les causes concretes que provoquen aquesta suspensió dels contractes o reducció de la jornada, així com la informació econòmica del darrer exercici complet, la relació no-nominativa dels treballadors afectats per la mesura o el calendari amb els dies de suspensió previstos, entre d’altres. Així mateix hauran de comunicar qualsevol canvi en les circumstàncies descrites en la informació lliurada.

En el cas de les empreses que han cessat l’activitat o que mantinguin un règim de guàrdies, l’autorització de l’expedient serà automàtica en el moment de presentació de la sol·licitud. Per a la resta serà necessària l’autorització expressa de Treball, després d’haver procedit a un període de consultes. I és  que el text estableix que en el mateix moment que l’empresa presenti la sol·licitud corresponent hagi d’obrir un diàleg amb els representants dels assalariats, a qui ha de comunicar per escrit les causes econòmiques concretes que motiven l’aplicació de la suspensió temporal dels contractes o de la reducció de la jornada. 

Pel que fa als treballadors afectats pels expedients, el sou del qual pagaran entre l’empresa i l’executiu en uns percentatges pendents de determinar, l’esborrany del projecte de llei deixa clar que tindran garantit el salari mínim (1.083 euros). A partir d’aquí, els salaris dels treballadors es reduiran en diferents percentatges, que també s’han d’acabar de definir en les converses que manté l’executiu amb els grups parlamentaris per tal de mirar de consensuar el text, en funció de la nòmina que percebi cadascú. D’aquesta manera, es preveuen diferents percentatges per a aquells empleats que tinguin un sou entre el salari mínim i el mitjà (2.129 euros), reducció que s’aplicaria únicament en la diferència que hi hagi entre el salari mínim i el sou fix que cobra el treballador.

Així mateix, hi haurà també una escala de percentatges de reducció per a aquells treballadors que percebin una remuneració entre el salari mitjà i el doble d’aquest, en aquest cas de la diferència entre el salari mitjà i el sou fix, mentre que per a aquells empleats que tinguin una nòmina superior al doble del salari mitjà no es tindrà en compte aquesta part per al càlcul de la prestació.

En el cas dels expedients que suposin una reducció de la jornada laboral, la prestació corresponent a la part de jornada reduïda es calcularà de forma minorada i proporcional d’acord amb les fórmules anteriors i sempre prenent com a referència la jornada legal ordinària de quaranta hores setmanals. 

ERTO
limitats
sis
mesos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte