Diari digital d'Andorra Bondia

Els ex parlamentaris andorrans i espanyols demanen que les autoritats actuals aprofitin la seva experiència


Escrit per: 
Agències

 

Les juntes directives de l'Associació d'ex síndics i ex consellers generals (AESCO) i l'Associació d'ex diputats i ex senadors de les Corts Generals d'Espanya celebren des d'aquest divendres a Andorra la seva primera trobada amb l'objectiu de compartir problemes i experiències.

Els presidents d'ambdues associacions han coincidit en demanar que l'experiència que han adquirit durant anys d'excercici parlamentari sigui d'alguna manera aprofitada per les autoritats actuals. Durant la reunió de treball que han celebrat aquest dissabte, amb presència de l'actual síndic general, els ex parlamentaris veïns han conegut les especificitats d'Andorra i del seu sistema parlamentari. León Buil, president de l'associació espanyola, ha dit que 'els coprínceps són l'arrel de l'estabilitat andorrana' i també ha destacat la representativitat que permet el fet d'haver-hi cricumscripcions nacional i territorials.

El president de l'Associació d'ex diputats i ex senadors espanyols, León Buil, ha dit que estan lluitant per obtenir un reconeixement oficial de la seva associació, destacant que les experiències que tenen no s'adquireixen estudiant i que s'han de posar a disposició del bé comú, sense envair els camps dels polítics que estan exercint, però sí col·laborant amb ells. De fet, l'associació espanyola ja participa i opina en debats sobre qüestions d'actualitat, un fet que segons Buil, contribueix a la prosperitat de les nacions.

L'ex parlamentari espanyol també ha parlat sobre la realitat andorrana. Buil considera que l'existència dels dos coprínceps, un laic i un religiós, ha preservat el país al llarg dels segles, ja que sinó Andorra pertanyeria o bé a Espanya o a França. També ha lloat el sistema parlamentari amb circumscripcions nacional i territorials, i ha dit que funciona bé perquè permet tirar endavant les lleis bàsiques. A més, ha assegurat que els andorrans s'han de sentir orgullosos de la seva Constitució. Buil també creu que la imatge que es té d'Andorra als països veïns ha canviat, passant de considerar-se com 'el supermercat d'Espanya' a tenir en compte els seus valors culturals i històrics. També ha lloat els serveis turístics del Principat, tot i que considera que falta que es promogui més Andorra com a centre de congressos, ja que té moltes qualitats per ser-ho.

De la seva banda, el president de l'AESCO, Josep Marsal, ha explicat que feia molt de temps que planejaven fer aquesta trobada, i que espera que la relació iniciada duri molts anys. Precisament, Marsal ha dit que amb aquesta trobada s'està complint un dels mandats dels estatuts de l'associació, que és establir relacions de col·Laboració amb entitats veïnes de la mateixa naturalesa. En aquest sentit, ja formen part de la Unió Internacional de Parlamentaris Francòfons, i han demanat als seus homòlegs espanyols que els facin d'intermediaris per adherir-se a la Unió Interparlamentària Europea.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte