Diari digital d'Andorra Bondia

Els experts recorden que els paradisos fiscals no són els responsables de la crisi financera


Escrit per: 
Agències


La Cimera del Futur d'Europa ha abordat aquest divendres la temàtica dels bancs, del sistema financer i la crisi.

La conferència Reorganitzar el sistema bancari i financer europeu ha servit per recordar que els paradisos fiscals no han estat els causants de la crisi financera, i que, en tot cas, cada país, i més particularment França i Alemanya, han de cercar en els seus propis sistemes el motius que han fallat. Els ponents d'aquest col·loqui han estat el catedràtic d’Anàlisis Econòmics, Santiago Carbó, l'editor Associat de Financial Times, Wolfgang Munchau, el director general del Banc de França, Armand Pujol, i el president de Smadja & Associates, Claude Smadja.

Una de les opinions més compartides ha estat el fet de qüestionar la culpabilitat dels paradisos fiscals en l'entorn de la crisi financera. Els experts creuen que no es pot lligar una cosa amb l'altra, i, en aquest sentit, Carbó ha reconegut que s'han utilitzat els països petits amb un règim fiscal excepcional com a 'cap de turc'.

Tanmateix, el catedràtic ha explicat que la culpa de la crisi no és de ningú en concret, però 's'ha de reconèixer que els grans problemes van sorgir de les emissions d'una sèrie de títols i de la sobreexposició d'una sèrie de mercats'. De la mateixa manera ha aclarit que els paradisos fiscals encara han de millorar en temes de transparència.

Pel que fa a la reactivació de l'economia, Carbó ha reconegut els grans esforços que s'estan fent per recuperar la demanda. L'objectiu a nivell bancari és que es torni a treballar d'una manera 'normal' i que es pugui tornar a donar préstecs. La tornada a la normalitat ha d'estar lligada a una demanda, però les empreses i les famílies que vulguin demanar un crèdit ho tindran difícil, ja que  el banc ha de veure-ho molt clar.

El moderador de la conferència, Claude Smajda, s'ha mostrat d'acord amb Carbó. Segons l'expert, tot el que s'ha dit dels paradisos fiscals 'ha estat exagerat de manera totalment desproporcionada pels governs alemany i francès'. En aquest cas, Smadja ha dit que la solució és que 'en lloc d'atacar els paradisos fiscals', aquests governs el que haurien de fer és 'preocupar-se de l'estructura fiscal del seu propi país, ja que són ells mateixos els que permeten l'evasió fiscal'.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte