Diari digital d'Andorra Bondia
Els funcionaris acorden ampliar l’avís de vaga a les 48 hores d’antelació
Els funcionaris acorden ampliar l’avís de vaga a les 48 hores d’antelació

Els funcionaris acorden ampliar l’avís de vaga a les 48 hores d’antelació


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La Plataforma de funcionaris va acordar ahir ampliar el preavís de vaga de les 24 hores que havien plantejat inicialment a les 48 hores. D’aquesta manera es vol donar resposta a la petició de l’Associació de Pares d’Alumnes de l’Escola Andorrana (Apaea), que va exposar que donava suport a la mobilització, però que demanava més antelació. Tot i que el col·lectiu que pot resultar  més afectat per les aturades és el de l’educació la resta de cossos també informaran amb el mateix termini, segons va explicar Joan Torra, membre de la Plataforma de funcionaris i president de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA). Cal recordar que el Govern proposava un preavís de 72 hores.

El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) ahir continuava a l’espera de rebre per escrit la proposta de serveis mínims del Govern. En acabar la reunió de dimarts, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, ja la va exposar verbalment i, segons el president del sindicat, David Garcia, “no s’allunya gaire del que nosaltres havíem previst”. El SEP es basa per avaluar les necessitats de docents per cobrir els serveis mínims en les pràctiques dels països veïns. En el cas de França, de primària fins als 12 anys, tots els docents poden secundar la vaga i és l’Ajuntament qui ha de trobar els mecanismes per atendre els infants. A Espanya, en la darrera ocasió es va establir un adult per cada quatre aules i algun membre de l’equip directiu. 
Per altra banda, la Unió Sindical de Treballadors del Comú d’Escaldes-Engordany (Ustcee) va anunciar ahir que secundarà i participarà a les accions de protesta proposades per la Plataforma de sindicats de l’Administració pública. La decisió es va prendre per unanimitat dels assistents en l’assemblea que va tenir lloc dimecres al vespre. En el transcurs de l’assemblea es va exposar el procés que s’ha seguit per a la reforma de la funció pública i en les votacions es va acabar donant suport a les tres Iniciatives Legislatives Populars (ILP), l’informe a la Confederació Europea de Sindicats (CES) i la celebració de la vaga indefinida en els terminis proposats. La presidenta de l’entitat, Aurora Baena, va explicar que la decisió es va prendre per solidaritat amb els sindicats de l’Administració general, que han vist vulnerats els seus drets sindicals. Així, i tenint en compte que no hi ha hagut una negociació real, s’adhereixen a la demanda dels treballadors del Govern de reprendre aquestes converses per a la reforma de la llei de la funció pública. L’Ustcee va remarcar que no és una acció contra el Comú d’Escaldes-Engordany, ja que el personal de les corporacions es regeix per ordinacions i, ara per ara, als comuns no ha canviat res. Amb tot, des del sindicat sí que es va exposar que el marc legislatiu que ofereix la reforma proposada afecta directament els treballadors dels comuns i que no ofereix garanties per al bon exercici del servei públic.
Baena també va indicar que ahir mateix ja es va iniciar un marc de negociació amb el Comú que ha de permetre acordar els serveis mínims si acaben arribant les aturades que s’han anunciat. La presidenta del sindicat va subratllar que aquestes converses han arrencat de forma positiva, ja que des de la majoria comunal mai s’ha qüestionat el dret de vaga,  sinó que l’única preocupació és que pugui transcórrer de la forma menys traumàtica possible. L’assemblea celebrada dimecres va tenir una afluència similar a la mitjana, però un volum elevat de delegacions de vot, un fet que vol dir que el personal està preocupat, va dir.

 

Malestar perquè les direccions pregunten directament als treballadors si secundaran l’aturada

Els directors i caps d’àrea del cos d’ensenyants i del cos general estan preguntant directament als treballadors si faran vaga. La setmana passada hi va haver petits intents i aquesta ja s’ha fet de forma més formal, fins i tot, a empleats eventuals. Això ha provocat malestar entre el personal, que ho considera una coacció o pressió. Per això, fonts sindicals van explicar ahir que la intenció és qüestionar sobre aquest fet el mateix cap de Govern en la reunió que està prevista mantenir dilluns que ve. 
Els sindicats remarquen que passar llista no és un procediment lícit i consideren que del que s’ha de preocupar l’executiu és de proposar uns serveis mínims, acordar-los amb els treballadors, mirar el personal voluntari per cobrir-los i, en el cas que no es puguin cobrir,  fer un sorteig públic. També el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, es va expressar sobre aquest fet. Va afirmar que és un procediment que no comparteix, ja que pot provocar que els treballadors ho puguin percebre com una forma de coacció. “No hauríem d’arribar a aquesta situació”, va dir Gallardo, que va reiterar que si finalment se celebra la vaga “ens obligarà a demanar responsabilitats polítiques”. El polític liberal va declarar que “les coses no es poden fer al darrer moment” i va lamentar que el Govern reaccioni cedint en algunes propostes i controlant qui vol anar a treballar i qui vol fer ús del dret de vaga”. Per tot plegat va afirmar que “no és un mecanisme positiu per recuperar la normalitat”.
En la reunió entre els sindicats de la funció pública i el Govern prevista per a dilluns, els treballadors esperen que l’executiu pugui concretar les propostes que va presentar en la trobada de dimarts passat, ja que aquestes van quedar “a l’aire”. A banda, s’han d’analitzar els serveis mínims. Des de la plataforma de funcionaris es va remarcar que com sempre estan disposats a negociar i que si això es produís es podrien replantejar la convocatòria de vaga. 

 

vaga
funcionaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte