Diari digital d'Andorra Bondia
El president del Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), Salvador Prieto.
El president del Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), Salvador Prieto.

Els funcionaris faran vaga entre els dies 19 de febrer i 19 de març


Escrit per: 
M.S. / M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Els sindicats de l’administració pública tenen ja decidit quan portaran a terme la vaga general indefinida per protestar contra la reforma de la llei de la funció pública impulsada per la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega.
Concretament, les accions de mobilització tindran lloc entre els dies 19 de febrer i 19 de març, dates que ahir mateix es van comunicar a l’executiu, segons va explicar el portaveu de la Plataforma de funcionaris i secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que va recordar que l’assemblea general dels funcionaris del 31 de gener va acordar una vaga indefinida, motiu pel qual “no vol dir que les accions no es puguin allargar més enllà del 19 de març”.
Així, Ubach, que va recordar que “cada sindicat està parlant amb els seus afiliats per veure que farà”, especialment aquells col·lectius que no poden fer vaga per llei, va precisar que les accions de mobilització es portaran a terme en dies determinats i que “una setmana es poden fer dos dies i la següent tres”, sempre que s’avisi amb 24 hores d’antelació i, això sí, “tots els sindicats a la vegada”.
Tot i el nou pas cap a les mobilitzacions, Ubach va reiterar la disposició dels sindicats de l’administració a “asseure’s demà mateix si cal” amb l’executiu, sempre que el Govern estigui disposat “a discutir i no tirar endavant la llei de la funció pública, així com parar les lleis laborals que són al Consell General, per arribar a un consens sense imposicions de cap tipus”. I és que, pel dirigent sindicalista, “la llei de funció pública s’hauria d’haver dialogat i consensuat a partir d’un full en blanc” i no des “d’unes línies vermelles com les que el grup parlamentari que dona suport al Govern ens ha volgut fer acceptar”.
En aquest sentit, Ubach va retreure novament a l’executiu i al grup parlamentari que li dona suport la negativa a “acceptar unes negociacions que pensem que són legítimes”, i va advertir novament que “no acceptarem de cap manera asseure’ns a parlar i negociar uns reglaments d’una llei amb la qual no estem d’acord”.
Així mateix, el secretari general de l’USdA va criticar les manifestacions contradictòries de l’executiu amb relació a tot el procés de reforma de la funció pública, a diferència del rol dels sindicats que “sempre hem dit el mateix”. “Ara ens diuen, a diferència de fa una setmana, que cobrarem més, o sigui que el canvi de la llei no es per motius econòmics”, va lamentar Ubach, que també va criticar que primer se’ls digués que “la comissió consultiva no era lloc per negociar” i ara “diuen que sí que s’ha negociat a la consultiva”. 
Quant als serveis mínims, Ubach, que va explicar que la decisió d’iniciar les mobilitzacions després del carnaval és perquè “el país estarà ple i no volem perjudicar ni els empresaris, ni els turistes ni els ciutadans”, va recordar que la potestat de decretar-los és del Govern i que si  aquest “vol regular uns serveis mínims que ens cridi i en parlarem”.
El portaveu de la Plataforma de funcionaris va lamentar també la manca de regulació. “Fa 25 anys que hi ha una Constitució i en aquest període el legislador no ha tingut cap interès ni per regular el dret de vaga ni els diferents drets socials”, va destacar Ubach, que va recordar a l’executiu que “no hi ha cap document que digui que se’ns pot treure els dies –el sou– que anem a la vaga o que se’ns digui que això pot comportar una suspensió del que és el contracte de treball”.

Saboya i el sentit comú
El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, de la seva banda, va remarcar que “el sentit comú fa pensar que una vaga no pot ser remunerada”, al mateix temps que va explicar que el Govern ja ha demanat els dictàmens jurídics pertinents sobre aquesta qüestió. Quant als serveis mínims, el ministre va indicar que cal diàleg des de la responsabilitat de les dues bandes per evitar que l’aturada tingui afectacions en els ciutadans. Saboya també va afirmar que l’executiu ha d’estar obert al diàleg, però que “això no vol dir sí a tot”.

 

Petició al fiscal general perquè investigui l’adjudicació directa de diversos treballs informàtics

Els sindicats de l’administració han demanat al fiscal general, Alfons Alberca, que investigui com s’ha portat a terme l’adjudicació d’uns treballs informàtics a l’empresa SPAI, l’edicte de la qual es recollia al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) el 31 de gener passat, i que es pot haver fet de manera directa i sense concurs públic. A més, es dona el cas que el cap de Govern, que és qui signa l’adjudicació que recull el BOPA, pot tenir vincles familiars directes amb els responsables de l’empresa. 
Així ho va explicar ahir el president del Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), Salvador Prieto, en nom dels sis col·lectius sindicals denunciants, que va recordar que “una de les funcions dels funcionaris és vetllar perquè les actuacions de l’administració s’ajustin a la normativa”. Prieto, que va recordar que “al CFPA ja tenim una causa al Tribunal de Corts per un fet similar al cos de policia”, va assegurar que “no és perquè sigui qui és que s’ha fet aquesta acció”, sinó  per la “preocupació” per si hi ha hagut un incompliment de la Llei de contractació pública.
En aquest sentit, el dirigent sindical, que va explicar que la setmana passada es va contactar amb el fiscal general per fer-li evident aquesta preocupació i demanar una reunió que Alberca “no va creure oportuna” fer, va recordar que “s’està parlant de molts diners”, 110.646,59 euros la darrera adjudicació, tot i que des del 2015 n’hi poden haver sis més a la mateixa empresa per diferents imports, motiu pel qual “caldria arribar al fons de la qüestió i esclarir en quines circumstàncies s’ha fet per la via directa aquesta adjudicació”.
Prieto va remarcar que, des de les organitzacions sindicals, s’entén que “pot haver-hi una discriminació vers altres empreses que poden oferir els seus serveis a Govern a través d’un concurs públic que no s’ha fet”, i va mostrar la sorpresa del col·lectiu pel fet que “aquells que representen el món empresarial no hagin dit res”.

funcionaris
vaga
19 de febrer
19 de març

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte