Diari digital d'Andorra Bondia
Els presidents dels grups liberal, demòcrata i de Ciutadans Compromesos, en una compareixença conjunta.
Els presidents dels grups liberal, demòcrata i de Ciutadans Compromesos, en una compareixença conjunta.

Els grups de la majoria enllesteixen el text per regular els actius digitals


Escrit per: 
Redacció / Foto: Liberals d'Andorra

Els grups parlamentaris demòcrata, liberal i de Ciutadans Compromesos han enllestit ja la proposició de llei de la representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre registre distribuït i blockchain, que entrarà a tràmit durant les properes setmanes, segons han informat en un comunicat conjunt, en què expliquen que han fet arribar el text a Andorran Banking, l’Autoritat Financera Andorrana, la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra, la Confederació Empresarial Andorrana, la Cambra de Comerç, l’Empresa Familiar Andorrana i l’associació AndBlockchain per tal que hi puguin fer les seves aportacions.

La proposició de llei, que s'ha lliurat també al ministeri de Finances i als grups parlamentaris de l'oposició, regula l’exercici de les activitats principals i els partícips en la representació digital dels actius, determinant el sistema de registre i sol·licitud de llicència d’activitat. Alhora en determina també els requisits per a les emissions públiques i privades de tokenització d’actius als efectes del seu registre i comercialització de les diverses categories d’actius digitals. En regula també el règim jurídic de les plataformes de compravenda d’actius digitals i els serveis de custodi i altres activitats auxiliars que conformen l’ecosistema d’interoperabilitat dels actius digitals.

Segons els seus impulsors, aquesta nova reglamentació de l’activitat, possibilitarà a les empreses andorranes noves formes de finançament per impulsar els seus negocis, amb unes condicions atractives i amb la seguretat jurídica que necessita la seva implementació.

Per això, el text planteja la creació d’un mercat digital regulat, que s’anomenarà Andorra Digital Exchange (AndorraDEX), en el que es podran gestionar i negociar els actius digitals, els anomenats ‘tokens’. La proposició de llei també permet que les administracions públiques participin d’aquest ecosistema i puguin ser emissors de deute públic mitjançant aquesta plataforma digital.

Així mateix, les noves possibilitats de finançament que permetrà aquesta llei i les activitats dels partícips en el nou entorn digital quedaran totalment regulades, controlades i supervisades  per un organisme nacional.  Així mateix, les operacions estaran xifrades mitjançant la tecnologia blockchain i de llibre registre distribuït, tecnologia amb un potencial d’innovació exponencial i d’eficiència tant als sectors privats com públics de l’economia, que posicionaran el país com a centre digital del nou paradigma que suposa la tecnologia blockchain i de llibre registre distribuït entre diferents organitzacions.

En clau nacional, els grups de la majoria consideren que l’exercici de les activitats que es regulen a la llei així com el mateix Andorra Digital Exchange oferiran unes condicions molt competitives per alinear-se amb l’objectiu de convertir el país com a pol d’atracció i de captació d’inversió estrangera, talent qualificat i diversificació de l’economia.

El text d'actius digitals s’estructura en tretze capítols, té 36 articles, tres disposicions addicionals, tres transitòries i quatre disposicions finals. S’engloba dins l’Horitzó 23, el pla d’acció post-Covid que el Govern i els grups parlamentaris que li donen suport han dissenyat, amb els projectes prioritaris per a aquesta legislatura. 

Els grups de la majoria enllesteixen el text per regular els actius digitals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte