Diari digital d'Andorra Bondia
Els grups parlamentaris celebren la millora de la RN20 malgrat algunes reserves de l'oposició
Els grups parlamentaris celebren la millora de la RN20 malgrat algunes reserves de l'oposició

Els grups parlamentaris celebren la millora de la RN20 malgrat algunes reserves de l'oposició


Escrit per: 
Agències / Foto: M.T.

Els grups parlamentaris han valorat positivament l'acord arribat amb França per cofinançar una part de les reformes de la RN20 per evitar el risc d'allaus que provoca els tancaments de la carretera. 

El grup parlamentari demòcrata ha celebrat l’acord per la millora de la carretera NR20. “És un pas extraordinari, ho valorem més que positivament”, ha destacat el conseller Antoni Fillet, que és alhora membre de la Comissió Legislativa d'Ordenament Territorial. El demòcrata ha recordat que es tracta d’una vella reivindicació, de vora 50 anys, i que gràcies a les negociacions “excel·lents” que ha dut a terme el Govern andorrà, els accessos al país gal “també podran ser una realitat quan nevi”. La carretera és a dia d’avui “un greu problema” pensant en els turistes, però també en els estudiants andorrans que van a França. 

Fillet ha assegurat que la xifra que aportarà Andorra “és suficient”, i ha recordat que en diverses ocasions ja s’havia volgut ajudar però el “Govern francès mai en va voler saber res” ni va permetre que des del Principat “es fessin inversions al seu territori”. Tampoc ho van acceptar quan es va posar a disposició les màquines del COEX per netejar la carretera francesa durant temporals importants, ha recordat. Per tot, “sense l’empenta del Govern” no hauria estat possible aquest acord, ha assegurat.

Des del principal grup de l'oposició, el conseller general liberal Josep Majoral ha assegurat que tot el que sigui millorar l'accés al país "és important i en la mesura del possible està be". Ara bé, considera que 10 milions són molts diners, i espera que, per tant, "com a mínim" dins de l'acord que s'hagi tancat amb França hi hagi la possibilitat que les empreses andorranes "puguin concórrer en el concurs d'execució de l'obra", malgrat que es trobi en territori francès. A més, Majoral també ha declarat que, tenint en compte per quina frontera entren més visitants, "potser també calia pensar en acabar l'entrada pel costat espanyol, és a dir, el vial de Sant Julià". Vist el pas fet pel Govern, el conseller liberal constata que "no hi ha prioritat per acabar el vial de Sant Julià". 

De la seva banda, la consellera general del PS, Rosa Gili, ha reconegut que és una evidència que fa molts anys que hi ha problemes en l'accés des de França, i que per tant "alguna cosa s'ha de fer", però no ha volgut entrar a valorar l'acord assolit, a l'espera de disposar de més detalls. "Com a país es fa estrany invertir en una cosa que no és teva, tot i que cal tenir en compte que per França no és una carretera important", ha afegit. 

Finalment, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha valorat positivament l'acord assolit, tenint en compte que és "una millora", però ha volgut recordar que és una vella reivindicació i que ha estat fruit "d'un treball de fa molts anys fet pels diferents governs", així com per la insistència dels departaments francesos pels quals passa la RN20. A més, Naudi considera que cal estudiar detingudament què comporta cofinançar una obra a l'exterior, ja que creu que això senta un precedent, igual que per la part espanyola amb l'aeroport de la Seu. Així, creu que una decisió com aquesta s'hauria d'emmarcar en una política transfronterera amb un marc molt més ampli, tenint en compte tota la regió pirinenca, per evitar  greuges comparatius. 

D'altra banda, Naudi ha recordat que el cap de Govern els va trucar per informar-los sobre la qüestió, però ha lamentat que, en canvi, no els ha informat sobre el punt en què es troba la qüestió de les transferències i competències, i que només ho ha fet amb els socialdemòcrates, "perquè necessita el seu vot". 

grups parlamentaris
RN20
Pas de la Casa
Josep Majoral
Antoni Fillet
Rosa Gili

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte