Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la presentació, dimarts, de l’Informe econòmic 2018.
Un moment de la presentació, dimarts, de l’Informe econòmic 2018.

Els grups veuen bé que es treballi conjuntament pel model econòmic


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La proposta de crear una taula público-privada per treballar un pla estratègic per promoure un model de creixement sostenible i competitiu de l’economia plantejada pel president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Miquel Armengol, és vista amb bons ulls pels representants dels grups parlamentaris que van assistir a la presentació de l’Informe econòmic 2018 de la CCIS.
“Totes aquelles accions que serveixin per treballar més conjuntament el públic i el privat són d’entrada positives”, va assegurar la presidenta suplent del grup demòcrata, Mònica Bonell, que va recordar el projecte de la Marca Andorra treballat amb la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). També es va mostrar totalment d’“acord” amb la proposta de fer una taula per “anar de la mà” en el treball del pla estratègic el president suplent del grup liberal, Marc Magallón, que va incidir en la importància que les accions que es puguin decidir tirar endavant “siguin compartides i no només d’una banda”.
Des del grup socialdemòcrata, el president, Pere López,  va recordar les taules de treball creades durant el Govern del PS per afrontar des del màxim consens tot aquest tipus de qüestions, mentre que el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, va destacar la similitud de la proposta del president de la Cambra amb l’oferta de pacte d’Estat per abordar el model econòmic que ell mateix va fer al debat d’investidura.
Precisament, Pintat i López van coincidir a l’hora de destacar la “duresa” d’algun dels tocs d’alerta expressat pel president de la Cambra. “Va ser molt clar a l’hora de criticar l’actitud d’improvisació, el curt termini i la manca d’informació sobre què suposa l’acord d’associació”, va apuntar Pintat, que va mostrar també la seva preocupació perquè l’informe de la CCSI constata que “hi ha certa desacceleració” en el creixement econòmic, una qüestió que des de Terceravia “hem advertit ja en diferents ocasions”. 
Per la seva part, López, que va incidir també en l’evidència de “l’esgotament dels sectors tradicionals”, va remarcar que les qüestions plantejades pel president de la Cambra venen donades perquè des de l’executiu, i especialment els darrers vuit anys,  “no s’ha sabut diversificar l’economia”, s’han mantingut els “tràmits complexos” pel que fa a la inversió estrangera i no s’han posat les “coses fàcils ni atractives ni per a inversors ni per a andorrans que volien obrir una empresa”.
Sobre aquestes qüestions, i també sobre les comunicacions, en va parlar Magallón, que va destacar que des de l’executiu s’està “treballant de valent” amb relació a la simplificació administrativa i també per aconseguir millorar els resultats de la inversió estrangera mirant d’atraure “nous sectors” sense que això vulgui dir “haver de prohibir” inversions en sectors ja existents.
Bonell va negar que des del Govern ni des del grup parlamentari es treballi amb improvisació, tot i que va admetre que a vegades algunes accions legislatives “no han obtingut la resposta esperada”.
Els parlamentaris es van pronunciar també a propòsit de toc d’alerta sobre una possible nova bombolla immobiliària donat per Armengol amb relació a la proliferació de projectes destinats al segment de luxe. Bonell, Magallón i Pintat van coincidir que si hi ha inversors que aposten per aquest tipus d’habitatges “és que hi deu haver demanda”, mentre que López va contraposar aquest tipus de projectes amb la “manca d’una política pública d’habitatge” i amb les dificultats de molts treballadors d’accedir a un habitatge a preu assequible. 
En aquest sentit, el president del grup socialdemòcrata va recordar que si les persones destinen cada vegada més renda a l’habitatge vol dir que en destinen menys a d’altres aspectes i que “el consum intern també se’n ressent”, mentre que Bonell va incidir en la necessitat de “trobar un equilibri” amb la demanda interna que hi ha d’habitatges a preu assequible, i va recordar que des de la Taula d’habitatge s’està treballant en diferents propostes.
També el ministre portaveu, Eric Jover, es va pronunciar pel que fa a la possible bombolla admetent el “ritme elevat” de treball de la construcció els darrers mesos i tot i que va assegurar que “és bo per a l’economia” va advertir que si no es fa de manera racional “pot implicar riscos”.

grups
veuen
proposta
treballi
conjuntament
model econòmic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte