Diari digital d'Andorra Bondia
Els indicis d’inconstitucionalitat de la mútua dels agents, avaluats pel TC
Els indicis d’inconstitucionalitat de la mútua dels agents, avaluats pel TC

Els indicis d’inconstitucionalitat de la mútua dels agents, avaluats pel TC


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El Tribunal Superior (TS) ha emès un aute sobre la Llei dels agents de circulació pel qual s’inicia un incident d’inconstitucionalitat que ha de permetre determinar si l’obligatorietat d’aquest personal a adherir-se a una mútua que cobreixi els accidents de treball és contrària o no a la Carta Magna, segons va explicar la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín. Aquest procés es va encetar quan la corporació escaldenca va optar perquè aquest complement fos assumit pels empleats en comptes de ser subvencionat per l’administració. 

Els agents ho van portar a la justícia i finalment el Tribunal Constitucional (TC) va determinar que el Comú havia aplicat bé la llei, però advertia d’aspectes que no eren conformes a la Constitució. Al mateix temps va declarar la nul·litat de les sentències de la Batllia i el Tribunal Superior. Ara, serà el TC que haurà de determinar si la Llei dels agents de circulació, en el seu article 36, és contrària al dret a la llibertat d’associació que recull la Carta Magna.

La cònsol major d’Escaldes-Engordany va afirmar que la mútua continuarà funcionant amb normalitat, tot i que la corporació està a l’espera de la decisió de la justícia. En tot cas va assegurar que “si la mútua ha de desaparèixer, es tornaran els diners”.

Aquesta qüestió va ser tractada en el consell de comú celebrat ahir. En la sessió també es va informar que a finals del tercer trimestre ja s’havia autoritzat un 84% de la inversió prevista. La consellera de Finances, Núria Gómez, va destacar que l’estabilitat de les finances ha permès assumir amb fons propis l’adquisició de la parcel·la de l’antic hotel Casino quan en un inici es preveia sufragar amb préstecs. Gómez va avançar que la intenció és tancar l’any amb 19,6 milions d’euros d’endeutament, el que significa estar al 86% respecte del 200% que suposa el límit legal. L’oposició va celebrar l’evolució dels comptes.

A l’últim, la consellera del PS, Cèlia Vendrell, va demanar a la majoria que actuï per tancar abans de finals d’any el conveni entre el Govern, el Comú i uns privats per un carrer que enllaça Fiter i Rossell amb el Prat del Roure perquè els veïns estudien mesures de pressió com és tancar l’accés. Marín espera que es pugui firmar en breu.

 

La separativa a Fiter i Rossell es farà el 2018 i costarà 1,3 milions

El Comú va acordar adjudicar a Treballs Públics Unitas Armengol & Montané els treballs de renovació dels serveis i la construcció de noves voravies de granit de tres colors al carrer Santa Anna per 422.514 euros. Això inclou fer la xarxa separativa en un tram de 100 metres. Les obres començaran després de Nadal i duraran deu setmanes. El trànsit serà desviat per Copríncep De Gaulle. Amb l’obra es tindrà un 81% de la xarxa separativa realitzada. De cara al 2018 es farà a Fiter i Rossell (tindrà un cost d’1,3 milions d’euros) un tram amb molta quantitat d’aigua. Arribat a aquest punt només quedarà Can Diumenge i Engolasters. L’objectiu és tenir el 2020 el 100% de separativa enllestida.

 

Crítiques del PS i LdA per la consideració de la minoria

Els consellers del PS i LdA van mostrar ahir el seu malestar per la consideració que des de l’equip de govern es dona a les minories. Lamenten que no se’ls té suficientment en compte i no se’ls ofereix tota la informació. Això va fer que ahir el conseller liberal, Marc Magallón, s’abstingués en l’aprovació del projecte per Santa Anna perquè va saber els detalls de l’embelliment per ciutadans de la parròquia. “No hi ha menysteniment, però hi ha coses que es passen per alt o no es tracten”, impedint a l’oposició fer-hi aportacions. En el mateix sentit, la consellera del PS, Cèlia Vendrell, remarca que la minoria no té cap efecte per gestionar el Comú i va advertir que és com un objecte decoratiu (un aspecte que va compartir Magallón) i va apostar per una reforma de la llei per afavorir la democràcia. Marín va negar que no se’ls informi i va apuntar que ja es comencen a escalfar motors per a les eleccions.

 

escaldes
mútua
agents de circulació
separativa
minories

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte