Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, i la cap de l’àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats, Aurembiaix Semis, ahir.
El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, i la cap de l’àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats, Aurembiaix Semis, ahir.

Els joves tutelats i extutelats atesos passen de 37, el 2016, a 89 el 2017


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: SFGA

L’àrea de suport als joves tutelats i extutelats va atendre al llarg de l’any passat un total de 89 joves d’entre 12 i 25 anys, una xifra que suposa un increment important respecte de la que es va registrar el 2016, quan el volum d’expedients es va situar en 37. Aquest increment s’ha produït perquè l’àrea ha passat de tenir de dos a quatre serveis en dos anys i perquè, segons el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, s’ha fet una bona diagnosi del col·lectiu de joves en exclusió social per atendre les seves necessitats. 
El ministre va destacar que,   a més de l’augment dels serveis oferts, “el consum de tòxics” entre els joves s’ha incrementat i, per tant, això pot estar directament relacionat amb l’increment de persones ateses. A més, Espot va afegir que, un cop es posi en marxa el centre residencial d’educació intensiva (CREI) a l’antiga residència del Solà d’Enclar,  que es preveu pugui ser a finals d’aquest any o a principis del que ve, “quedarà degudament completada la xarxa de recursos socials que els joves en situació de risc necessiten” tenint en compte les necessitats actuals, tot i que ha reconegut que aquesta xarxa ha de ser “dinàmica” perquè les necessitats poden anar canviant amb els anys. El CREI començarà amb 15  joves ja identificats.
Per tot això, consideren, des d’aquesta àrea, que la xifra de 89 joves s’ha d’anar consolidant perquè ara ja se’n té una diagnosi completa i, per això, s’han establert els quatre serveis directes. 
La cap de l’àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats, Aurembiaix Semis, va explicar que els programes que integren aquesta àrea se centren en tres àmbits, com són la prevenció i la intervenció comunitària; l’acompanyament a l’emancipació i la inserció social; i l’educació intensiva als joves amb necessitats especials. En el servei d’atenció als Adolescents en Risc (SAR),  aquest any s’ha dut a terme una prova pilot amb 15 joves d’entre 12 i 16 anys. En aquest programa, s’utilitza la intervenció comunitària com a eix metodològic en la inserció social del col·lectiu. Al juny, s’avaluaran els resultats d’aquesta prova pilot, que s’ha dut a terme amb la col·laboració de l’Espai Jove d’Escaldes, però la intenció és involucrar-hi tots els espais joves del Principat. 
Pel que fa a l’acompanyament a l’emancipació i la inserció social, allà on es dona suport en els diferents àmbits de la vida quotidiana, com és el cas dels que es coneixen com a pisos tutelats, s’han atès 31 joves, d’entre 16 i 25 anys, en quatre habitatges de vuit places cadascun. D’aquests,  24 han requerit suport econòmic, 22 de formatiu, 12 d’habitatge i un d’història de vida. La majoria tenen 18 anys, de nacionalitat andorrana, noies, i la majoria han patit una negligència per part dels seus progenitors. La majoria també consumeixen haixix i cànnabis. De tots aquests joves, 11 s’han emancipat, 10 viuen amb la seva família, i 8 en habitatges tutelats, entre d’altres. 
El servei que més joves ha atès ha estat el d’Orientació als Joves en situació vulnerable que no poden assolir l’autonomia plena. Han estat 43 els casos atesos d’entre 16 i 25 anys. 38 han estat en l’àmbit formatiu, 15 han requerit suport econòmic, 10 d’habitatge, 8 de salut i un de lleure. Continuen sent els joves de 18 anys i andorrans els majoritaris, però en aquest cas hi ha  més nois, i n’hi ha 20 que han patit negligència o abandonament per part dels progenitors, però també 19 que no han patit cap negligència; 5, però, han patit maltractament psicològic;  3, abús sexual; i un, maltractament físic.
Finalment, en el suport intensiu amb el que s’anomena  pla de xoc RmouTE, que dona resposta immediata, s’han tractat 6 joves d’entre 12 i 18 anys amb expedients de la jurisdicció de menors civils i penals, que presenten problemes conductuals i consum de tòxics. S’han requerit 54 acompanyaments i 46 entrevistes. Aquest pla de xoc ha establert una xarxa entre diverses àrees, salut mental, l’UCA, però també justícia i atenció a la infància, i ha suposat una millora en la situació personal, en l’àmbit formatiu i laboral i en el de la salut. Per altra banda, s’estan reconduint aspectes bàsics de convivència familiar.  
Finalment, dels 89 expedients, han estat 41 joves els que han requerit suport econòmic, 29 dels quals estan tutelats i extutelats pel Govern i 12, en situació de vulnerabiltiat. Han suposat un cost total de 63.781 euros.

 

joves
tutelats
extutelats
37
89
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic