Diari digital d'Andorra Bondia
Els participants en el 17è Consell General dels Joves.
Els participants en el 17è Consell General dels Joves.

Els joves volen el transport públic gratuït i una taxa per finançar-lo


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

Els joves volen que l’accés a la xarxa d’autobusos nacionals i parroquials sigui gratuït per a tots els usuaris i que el cost d’aquest servei es financi a través d’una taxa. Si més no així es preveu en la proposició de llei per a la millora de l’eficiència en la gestió de les línies d’autobusos públics aprovada per àmplia majoria en la sessió plenària del 17è Consell General dels Joves en què participen els alumnes de secundària dels tres sistemes educatius. 
En l’exposició de motius del text s’incideix en les queixes de “molts ciutadans” amb relació al transport públic així com en el seu preu “elevat” i en la manca de puntualitat o fins i tot que en algunes ocasions no passin. També es posa de manifest que no arriben a totes les zones, fet que “obliga a agafar més d’un autobús i pagar més d’una tarifa”, i a la necessitat d’ampliar els horaris de funcionament.
Per tot plegat, la llei aprovada preveu que el Govern, conjuntament amb els comuns, hagi d’elaborar un pla per millorar l’eficiència de la xarxa nacional i parroquial d’autobusos. En aquesta línia, s’especifica que el pla ha de garantir la freqüència suficient, especialment en hores de màxima afluència, així com assegurar la informació dels trajectes de manera “actualitzada i digital”, a la vegada que ha de preveure mecanismes per fomentar l’ús de vehicles híbrids o elèctrics.
D’altra banda, el Consell General dels Joves va donar també el vistiplau a la proposició de llei per a la implementació d’energies renovables als edificis públics, al text per a la utilització del biotenal E85 com a carburant en lloc de combustibles més contaminants i a la proposició de llei per a la conservació dels boscos, text que va generar un intens debat i que preveu multes de 300 euros per a cada arbre talat per a aquells que incompleixen l’obligació que s’estableix de repoblar els arbres que es talin per a la construcció d’un bé immoble.
El ple va donar també llum verd a la proposició de llei en contra la discriminació sexual, un text que preveu que es portin a terme regularment formacions sobre els temes relacionats amb la discriminació per orientació sexual en tots els centres escolars, així com campanyes de conscienciació adreçades a la població en general, i especialment al personal de les administracions públiques.
En canvi, la cambra va rebutjar la proposta que havien presentat els alumnes de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Ordino, que plantejava una modificació del Codi de circulació per tal que els menors d’entre 16 i 18 anys que haguessin obtingut el permís de conduir J poguessin conduir “sense cap acompanyant adult”.

joves
volen
transport
transport públic
gratuït
taxa
finançar-lo
Comentaris: 1

Comentaris

Hem sembla molt més intel·ligent posar una taxa per això que pel xiringuito de la marca andorra. N'hem d'aprendre molt d'aquesta canalla, més del que ens pensem.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic