Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir el projecte de llei qualificada de seguretat ciutadana.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir el projecte de llei qualificada de seguretat ciutadana.

Els locals d’oci seran responsables del soroll dels clients a fora l’establiment


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els locals d’oci nocturn i de restauració seran responsables de mirar d’evitar que els seus clients, tant si es troben a dins com a l’exterior de l’establiment, pertorbin la tranquil·litat pública i el descans dels veïns, ja que, en cas de no fer-ho, s’exposen a rebre una sanció d’entre 200 i 300 euros per cada una de les persones que estiguin fent soroll, que rebran també una sanció del mateix import.

Així ho preveu el projecte de llei qualificada de seguretat pública que va aprovar ahir el consell de ministres, un text “molt demanat” per la ciutadania, segons va assegurar el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va incidir en la importància de la llei,  ja que la normativa vigent sobre aquesta matèria és, en molts casos, preconstitucional i hi havia alguns aspectes sense regular.

D’aquesta manera, el text regula els drets de reunió i manifestació, la documentació i identificació personals dels ciutadans, l’entrada i registre de domicilis i altres béns immobles, la videovigilància, els establiments rellevants per a la seguretat ciutadana i la protecció de l’ordre públic i de la convivència ciutadana.

Precisament, és en aquesta darrera matèria on s’inclou la regulació dels establiments de restauració i oci nocturn, que hauran de complir els horaris d’obertura i tancament i els horaris en què es poden servir begudes alcohòliques, que s’estableixin per reglament i s’exposaran a sancions de 500 euros en el primer cas i de fins a 300 per persona que estigui consumint, en el segon. Tampoc podran servir begudes alcohòliques a menors d’edat ni a persones que presentin clars símptomes de trobar-se sota els seus efectes o sota els efectes d’estupefaents, així com fer activitats o publicitat per promocionar el consum abusiu d’aquestes begudes.

Els establiments hauran de vetllar també per evitar el consum de begudes alcohòliques fora del recinte, el consum de drogues a l’interior –en aquest cas, es preveu una sanció de 500 euros per persona que en consumeixi– i perquè es respecti la capacitat màxima permesa. A més, segons va precisar el ministre, sempre que no puguin evitar alguna de les conductes esmentades o no puguin controlar una situació que pugui pertorbar la tranquil·litat i descans dels veïns, “tindran l’obligació de comunicar-ho immediatament a la policia i de col·laborar amb els agents”.

També, en l’àmbit de garantir el dret al descans, el text, que prohibeix el consum d’alcohol i drogues a la via pública, obliga  tots els ciutadans a respectar aquest dret entre les deu del vespre i les vuit del matí els dies laborables i fins a les nou del matí els caps de setmana i dies festius.

Manifestació i reunió
D’altra banda, el text, que preveu també un règim sancionador més àgil i un descompte de fins al 40% de l’import de la sanció si es paga en els primers deu dies, regula per primera vegada els drets de reunió i manifestació. En el primer cas, es pot exercir sense cap tipus de comunicació prèvia, mentre que, en el cas de la manifestació, serà obligatori fer una comunicació prèvia al ministeri amb una antel·lació d’entre 8 i 45 dies hàbils, tot i que, segons va precisar Espot, en el supòsit de “causes extraordinàries” es podrà fer en dos dies hàbils.

En els casos que amb la manifestació s’impedeixi la lliure circulació o hi hagi un risc per a la integritat de béns i persones,  el ministre, a través d’una resolució, podrà suggerir itineraris, dates o horaris alternatius, així com mesures de seguretat addicionals i, fins i tot, arribar a prohibir la manifestació si no s’arriba a cap acord amb els seus promotors o organitzadors. De fet, el text preveu que una manifestació es pugui suspendre o dissoldre si no s’ha fet la comunicació prèvia pertinent, si altera l’ordre públic amb risc per a la integritat de les persones o béns, si és il·lícita o si s’impedeix la lliure circulació de persones o dels béns.

Sigui com sigui, s’analitzarà cas per cas, segons va assegurar el ministre, que no va aclarir massa què passaria en el supòsit que una manifestació tallés una carretera, si bé va voler diferenciar entre un tancament a la frontera i el tall només d’un carril de circulació o d’una via que tingui una ruta alternativa.

Videovigilància
El projecte de llei, que manté la prohibició de la prostitució amb multes d’entre els 501 i els 1.000 euros per a qui l’exerceixi i per als clients, regula també la videovigilànica i determina els casos en què les administracions públiques podran posar sistemes de videovigilància a la via pública i als espais públics. També ho podran fer els privats tot i que en els dos casos serà necessària l’autorització del ministeri i caldrà anunciar la vigilància de “forma clara i visible”.

D’altra banda, pel que fa a la documentació i identificació personals, el text regula quina és la identificació personal, i estableix en quins casos la policia pot requerir la identificació. A més, es prohibeixen específicament els controls d’identitat massius o fets per qualsevol motiu discriminatori. També es preveuen les actuacions de manteniment de la seguretat ciutadana amb l’objectiu de donar els mitjans necessaris a la policia per garantir la seguretat i protegir els drets fonamentals dels ciutadans. Es determinen com han de ser l’entrada i escorcoll en domicilis i altres béns immobles, les restriccions de la circulació i els controls i identificació de persones als espais públics.

locals
oci nocturn
sanció
llei qualificada de seguretat pública
soroll
responsables
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic