Diari digital d'Andorra Bondia
Areny, Espot i Serra en la roda de premsa d’ahir.
Areny, Espot i Serra en la roda de premsa d’ahir.

Els partits s’emplacen a trobar solucions per reduir l’abstenció


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: DA

Els resultats electorals de les comunals de diumenge han deixat una preocupació compartida entre totes les forces: l’abstenció. Tots els partits ho assenyalen com a primer element d’anàlisi i s’emplacen, sense embuts, a buscar solucions per revertir la tendència a la baixa. 

“Els responsables polítics ens hem de sentir corresponsables d’aquesta situació i fer el possible, cadascú des del seu lloc, per revertir tendència”, va afirmar ahir el president de Demòcrates i cap de Govern, Xavier Espot, en una compareixença al costat del secretari general del partit, Jaume Serra, i de la secretària d’organització, Rosalina Areny. Serra, de fet, va deixar clar que cal trobar “solucions immediates” i va apuntar que, per exemple, el sistema de vot per correu “necessita algun canvi”, ja que “120 o 125 vots és molt poc”.  Espot va reiterar que aprofitant que hi ha una proposició de llei que està a tràmit per modificar la llei electoral, via esmena s’introduiran millores al sistema de vot per correu i també es facilitarà l’accés al vot a les persones amb discapacitat.
El que sí que van deixar clar és que tanquen la porta, per ara, a permetre el vot als residents o a plantejar la doble nacionalitat. Ara bé, Serra va exposar que potser caldran “millores a la llei de nacionalitat”, perquè el seu primer objectiu és esbrinar perquè tots aquells ciutadans que poden accedir a la nacionalitat no ho fan i contribuir així a guanyar nacionals amb dret a vot.
El primer secretari del PS, Gerard Alís, també va apuntar que “cal una reflexió política general sobre la disminució de la participació”. Alís considera que cal “una anàlisi profunda” i apunta com a motius el fet que coincideixin dues eleccions en un mateix any, “que genera més cansament”, i igual que DA també assenyala el vot per correu. “Molts joves que estan fora estudiant no van poder votar perquè el vot per correu va lligat a la residència i ells no han canviat el lloc de residència”, va explicar.
Per la seva banda, el secretari general de Liberals d’Andorra Gerard Estrella va admetre que “és evident que caldrà una reflexió”, tot i que la va voler desvincular de la política de pactes. En aquesta línia, va lamentar la baixa participació, ja que precisament són els comuns les administracions que més poden influir en el dia a dia dels ciutadans, i va apuntar altres possibles causes, com el fet que eleccions generals i comunals hagin estat “molt seguides”.
Aquesta coincidència d’eleccions en un mateix any també és un dels motius esgrimits pel president de CC, David Baró, per explicar l’augment de l’abstenció, que en el cas de la Massana atribueix, bàsicament a la llista única. Encara que des del seu punt de vista, també “cal buscar solucions per implicar al màxim als ciutadans. La clau és consultar més”.
El líder de Terceravia, Josep Pintat, en canvi, va assenyalar que “tots els partits hauran de fer la seva anàlisi”, si bé creu que “és possible que els pactes hi puguin influir”.

Balanç de resultats
Les formacions també van fer ahir una valoració més reposada dels resultats assolits la nit de diumenge. Des de DA es va voler deixar clar que els únics guanyadors són ells. Espot va explicar que anant en solitari o en coalició, han aconseguit 6.092 vots, el 38,72% del total, davant dels 3.987 vots del PS que representa un 25,3% del total. “Més enllà d’exercicis d’equilibris aritmètics amb els quals alguns responsables polítics han volgut atribuir-se una pretesa victòria, que crec que és evident que DA, sols o en coalició, hem tingut el suport majoritari dels electors en aquests comicis”. Segons Espot, “no hi ha hagut un vot de càstig al Govern de coalició”, sinó que allà on s’ha reeditat el pacte “hem tingut una victòria certa i molt folgada” que creu que “dona tranquil·litat i oxigen al Govern per implementar el nostre programa”.
Tot i la valoració positiva, Serra va reconèixer que “de la satisfacció a l’eufòria hi van deu vots de diferència”, en referència a la derrota a Escaldes. Espot, però, va evitar pronunciar-se sobre si el pacte a Escaldes els hauria permès millorar els resultats i va treure ferro a les dues faccions creades entre els demòcrates escaldencs. “No era Xavier Espot o Toni Martí. No ho ha estat mai”, va afirmar.
Entre els seus socis de Govern, la satisfacció també és plena. Estrella va fer una valoració positiva d’uns comicis on la formació “ha guanyat presència als comuns”. Va assegurar que “a nivell global estem contents”, ja que l’aposta pel pacte i per mirar de reproduir, tot i que “els comuns no tenen res a veure amb el Govern”, l’aposta de treball conjunt “ha donat bons resultats”. De fet, va seguir, “a tot arreu on s’ha pogut fer el pacte ha funcionat i s’ha guanyat amb força comoditat”.
A la Massana, Baró recordava que ara fa quatre anys CC va tenir “molt vot prestat” que ara no hi ha sigut i que si es miren els resultats, tenint en compte els vots que van rebre ells i d’altra banda la suma de nuls i blancs, “és com si tinguéssim dues llistes, els de CC i els que no hi estan d’acord. Tornem a l’escenari d’ara fa 8 anys”.
Al PS, asseguren tenir “un regust agredolç”, pel fet d’haver guanyat un Comú, però per no haver complert les expectatives a la capital o Encamp. “Però no són mals resultats, hem duplicat els vots d’ara fa quatre anys i hem multiplicat per tres el nombre de conseller de Comú. Podem dir que som una força de país”, va remarcar Alís, que atribueix les derrotes a les llistes conjuntes a qui es van enfrontar.
Per últim, Pintat, es va mostrar satisfet d’haver aconseguit la victòria a Sant Julià i va remarcar la millora en percentatge de vot. “Seguirem treballant per consolidar-nos”, va afirmar. Sobre el seu paper a la resta de parròquies veu important “tenir gent i candidats implicats per consolidar els comitès locals” i a partir d’aquí “veurem com evoluciona”.

 

eleccionsc comunals
DA
PS
CC
Terceravia
liberals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte