Diari digital d'Andorra Bondia
El portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir posterior al consell de ministres.
El portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir posterior al consell de ministres.

Els pisos turístics tindran més temps per complir amb els nous requisits


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

D’acord amb l’Associació d’empreses d’allotjaments turístics, l’executiu va acordar ahir la modificació del reglament de funcionament del registre d’habitatges d’ús turístic (HUT) i d’empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic (Eghut) per tal de donar més temps als apartaments turístics a adaptar-se als nous requisits dels HUT i ajustar d’aquesta manera el termini de les inspeccions.
Així ho va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va recordar que el reglament, en vigor des del 3 de maig passat, donava un termini d’un any perquè tots els apartaments i empreses registrades i en funcionament abans d’aquesta data sol·licitessin la seva inscripció al registre d’HUT, termini que finalitza el 3 de maig vinent.
Amb la modificació acordada, els apartaments han de sol·licitar igualment la seva inscripció abans del 3 de maig per obtenir el número de registre d’HUT si bé, per a aquells que estiguin fent obres per adaptar-se als nous requisits i aquestes no estiguin enllestides es concedirà una pròrroga fins al 31 de juliol per poder acabar els treballs. En aquest sentit, el ministre va explicar que algunes de les obres que s’han de portar a terme per adaptar-se “són significatives” i que a més “s’han de combinar amb l’explotació durant la temporada alta”.
Amb la modificació del reglament, també s’especifica que els HUT han de tenir la cèdula o el certificat d’habitabilitat en vigor.

La cotització dels autònoms a la CASS queda fixada en 464 euros

La cotització base dels autònoms a la Caixa Andorrana de Seguretat Social, al marge de les deduccions que puguin aplicar-se, ha quedat fixada en 464,62 euros mensuals per aquest any, 211,19 a la branca general i 253,43 a la de jubilació, 11 euros més que l’any passat.
Així ho va confirmar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, després que el Govern aprovés el decret pel qual es fa públic el salari global mensual mitjà cotitzat pel conjunt de persones assalariades a la CASS de l’any 2018, que s’ha situat en 2.111,91 euros.
Aquest import és el que serveix de referència per determinar la cotització dels treballadors per compte propi així com també el valor del punt de jubilació. En aquest segon cas, Cinca, que va destacar que el creixement del 2,4% que ha experimentat el salari mitjà confirma la millora de la situació econòmica que es va apuntant, va precisar que el preu de venda se situa en 2,25199 euros i el preu de compra en 21,61910 euros per aquest exercici.

Cinca manté que amb les pensions no es discrimina

Després que des de Progressistes-SDP s’advertís que la decisió de l’executiu d’incrementar un 3,2% aquelles pensions més baixes només dels residents al país podria ser no només discriminatòria, sinó  contrària a la Constitució, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va negar que hi hagi aquesta situació de discriminació.
Cinca, que va assegurar que ja es “va valorar bé però si cal ho tornarem a fer perquè és una decisió important”, va explicar que no s’està incrementant les pensions contributives que paga la CASS, que aleshores “sí hauria de ser una mesura per a residents i no residents”, sinó que es tracta d’una “mesura no contributiva amb càrrec als pressupostos de l’Estat”.

Proves per al graduat en segona ensenyança

El Govern ha convocat els exàmens per a l’obtenció del graduat en segona ensenyança per a candidats lliures majors de 16 anys, que tindran lloc entre el 21 i el 28 de març al Centre de Formació Professional d’Aixovall. Els interessats es podran inscriure entre l’11 i el 22 de febrer al Servei de Tràmits.
L’executiu va fer pública també la convocatòria de l’examen per al diploma oficial de la llengua catalana, usuari experimentat, per a escolars de nivell C1 que cursen el segon curs de batxillerat o terminale al col·legi espanyol María Moliner i el Liceu Comte de Foix. Les proves tindran lloc el 23 de març al Centre de Formació Professional, l’escrita, i el 20 i 27 de març, la d’expressió i interacció oral, al Centre d’autoaprenentatge de català d’Escaldes-Engordany. Les inscripcions, també de l’11 al 22 de febrer.

pisos
turístics
temps
complir
requisits

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

si la gent fins ara estava de lloguer és pk no es podria permetre pagar una hipoteca...com permeteu aquests augments indiscriminats?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte