Diari digital d'Andorra Bondia
Moment de la signatura del protocol d’entesa entre el Govern i la Comunitat de Sant Egidi, ahir al matí.
Moment de la signatura del protocol d’entesa entre el Govern i la Comunitat de Sant Egidi, ahir al matí.

Els primers refugiats sirians podrien arribar al país el mes de setembre


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: SFGA

Els primers refugiats sirians podrien arribar a Andorra el mes de setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar. Ho faran de manera esglaonada, fins a vint, al llarg dels dos anys, tal com estableix la recent Llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, que es va aprovar per unanimitat al Consell General el 22 de març passat i va entrar en vigor el 19 d’abril. Segons va anunciar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, avui mateix, en la reunió del consell de ministres, el Govern establirà el nombre i el perfil de les persones que s’acolliran i traslladarà aquest acord a la Comunitat de Sant Egidi perquè faci la tasca de preselecció dels refugiats als campaments de refugiats del Líban, on ells hi tenen una missió permanent. Posteriorment, la Comunitat de Sant Egidi farà una primera selecció i llavors la cap d’àrea de Relacions i Cooperació Jurídica Internacionals del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, Patrícia Quillacq, i un altre representant viatjaran a Beirut per acabar de fer la selecció.
Aquestes són les principals novetats que es van donar a conèixer ahir després de la signatura formal del protocol d’entesa per obrir un corredor humanitari des del Líban fins al Principat. El protocol el van signar el ministre Espot, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el secretari general de la Comunitat de Sant Egidi, Cesare Giacomo Zucconi. Des del juliol de 2017 es va començar a treballar amb la Comunitat de Sant Egidi l’acord per a l’obertura del corredor humanitari que fes possible l’acollida dels refugiats sirians d’una manera legal i segura. “Si volíem que l’acollida fos real i efectiva, ho havíem de fer així”, va remarcar Espot. Per la seva banda, Zucconi va manifestar que “l’acord d’avui és un nou pont que es crea entre qui fuig de la terrible guerra de Síria i Europa”. 
Pel que fa als perfils dels refugiats, Espot va dir que seran molt oberts: famílies, persones soles, dones que hagin patit violència, gent gran i discapacitats. Això sí, han de tenir algun document reconegut internacionalment que acrediti la seva identitat i han de poder expressar-se mínimament en alguna d’aquestes tres llengües: espanyol, francès o anglès. Un cop arribin al país, se’ls allotjarà en algun dels pisos “ja identificats” propietat del Govern o d’alguna associació i, en un principi,  rebran ajuda econòmica per  poder subsistir amb la intenció que els que puguin s’integrin en el mercat laboral. 
El ministre també va posar en relleu la figura del representant personal que preveu la Llei de protecció personal i transitòria per raons humanitàries, una persona degudament formada, que no cal que treballi a d’Administració, i que en tot moment acompanyarà el refugiat. En aquest sentit, el secretari general de la Comunitat de Sant Egidi va remarcar que des de “la comunitat que tenen a Barcelona” es farà un acompanyament dels refugiats per aconseguir la seva inserció en la societat i també es donarà la formació adient perquè l’acollida es faci amb totes les garanties. Unes garanties que la ministra Ubach va refermar tenint en compte l’experiència d’aquesta comunitat, amb qui s’ha treballat conjuntament des del principi perquè l’acollida sigui “eficaç i fàcil”.

El copríncep episcopal rep els representants de la Comunitat de Sant Egidi

L’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal d’Andorra, Joan-Enric Vives, va rebre en audiència ahir al matí el secretari general de la Comunitat de Sant’Egidio,  Cesare Zucconi; el Responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Barcelona, Jaume Castro; i el responsable de comunicació a Barcelona, Xavier Vidal, just abans de la signatura del protocol d’entesa, segons va informar el bisbat d’Urgell.
El copríncep va agrair a la Comunitat de Sant Egidi la seva experiència i el compromís en nombroses activitats d’acollida i d’integració de refugiats, i va manifestar la seva satisfacció que el Principat d’Andorra, en col·laboració amb la Comunitat de Sant Egidi, adopti modalitats innovadores d’acollida dels refugiats amb la creació de corredors humanitaris per acollir de forma segura i legal.

refugiats
sirians
setembre
primers
país
arribar

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Arriba en retard, aixo si, serveix per Fer foto de campanya electoral

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte