Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d'una celebració del congrés de ciència per a infants.
Imatge d'una celebració del congrés de ciència per a infants.

Els professionals i voluntaris que treballin amb infants i adolescents hauran de demostrar que no han comès cap delicte sexual


Escrit per: 
Agències

Els professionals i voluntaris de l'àmbit de la infància i l'adolescència que estiguin en contacte constant amb menors d'edat hauran de justificar que no tenen antecedents penals per delictes contra la llibertat sexual, segons consta en el projecte de llei qualificada dels drets dels infants i dels adolescents, un text que acaba d'entrar a tràmit parlamentari. L'article 63.2 del text estableix que "per accedir i exercir professions que comportin el contacte habitual amb els infants i els adolescents o que puguin tenir accés a dades personals i imatges d’infants o adolescents, els professionals han de demostrar que no tenen antecedents penals per delictes contra la llibertat sexual". Aquest requisit s'establirà mitjançant un reglament.

Les persones que estiguin en contacte constant amb menors d'edat, sigui per la seva professió sigui perquè fan activitats de voluntariat, hauran de garantir que no han comès cap delicte de naturalesa sexual presentant els antecedents penals, segons s'estableix en el projecte de llei qualificada dels drets dels infants i dels adolescents, un text que ha entrat a tràmit parlamentari aquest dijous. El termini perquè els grups parlamentaris puguin presentar-hi esmenes és de dues setmanes, fins al 16 de novembre.

L'article 63.2, sobre la formació i honorabilitat dels professionals, estableix que "per accedir i exercir professions que comportin el contacte habitual amb els infants i els adolescents o que puguin tenir accés a dades personals i imatges d’infants o adolescents, els professionals han de demostrar que no tenen antecedents penals per delictes contra la llibertat sexual, d’acord amb el que s’estableixi per la via reglamentària".

De fet, a l'estat veí del sud, des de l'any 2015 és obligatori que les persones que treballen en contacte habitual amb menors aportin el certificat que constati que no han comès cap delicte de naturalesa sexual, i a França, per optar a treballar amb menors també es demana el certificat d'antecedents penals i, fins i tot, el reclutador pot consultar directament una part d'aquesta informació.

En l'exposició de motius del projecte de llei s'argumenta que la norma proposada "incideix en les accions de sensibilització ciutadana que cal portar a terme, i en els requisits de formació i honorabilitat que hauran de complir els professionals de l’àmbit de la infància i l’adolescència, de forma que si exerceixen professions que comporten el contacte habitual amb els infants i els adolescents no han de tenir antecedents penals per delictes contra la llibertat sexual". Aquests nous requisits han motivat que, per mitjà d’una disposició final, es modifiqui la Llei del voluntariat d’Andorra.

L'article 63, en el seu primer apartat, també diu que "les administracions públiques, en l’àmbit de les seves competències, han de vetllar perquè els professionals que treballen pels infants i els adolescents i en contacte amb ells, en particular en el sector de l’educació, la salut, els afers socials, la joventut, la justícia, la seguretat, els esports, el lleure, la cultura i els mitjans de comunicació, rebin una formació inicial i continuada integral i especialitzada sobre els maltractaments a aquests col·lectius, per prevenir, detectar i respondre a aquests maltractaments de forma efectiva. Aquesta obligació també és exigible al personal voluntari que estigui en contacte habitual amb els infants i els adolescents o que hi col·labori".

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte