Diari digital d'Andorra Bondia
Odile Sarroca va exposar el contingut del reglament amb el secretari d’Estat de Salut, Joan León, ahir.
Odile Sarroca va exposar el contingut del reglament amb el secretari d’Estat de Salut, Joan León, ahir.

Els professionals tindran 2 anys per usar la història clínica compartida


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA

Els metges amb conveni amb la CASS disposaran de sis mesos per implantar la història clínica compartida, mentre que els laboratoris, centre de diagnòstic per la imatge i la resta de professionals de la salut tindran fins a un màxim de dos anys, segons preveu el Reglament sobre la història clínica compartida i la comissió nacional de la història clínica compartida aprovat ahir pel Govern. Tal com va explicar Odile Sarroca, metge del ministeri de Salut, avui pràcticament tots els metges d’atenció primària  han fet la formació. Amb tot, va acceptar que canviar el sistema serà “duríssim” per als professionals al mateix temps que va indicar que amb la seva ajuda ja s’han anat introduint canvis en l’eina que s’utilitza.
La història clínica compartida serà d’ús obligatori per als professionals que rebin finançament públic. Sarroca va destacar que el reglament incideix en el fet que les dades són dels pacients, i per tant poden tenir-ne una còpia i obtenir informació sobre les comunicacions i el tractament d’aquestes. També podran sol·licitar la rectificació de les dades i fins i tot que no es dugui a terme el tractament d’aquestes.
Així mateix, s’estableix que tots els professionals de la salut poden accedir a l’historial encara que no tots podran consultar la mateixa informació. “Hi haurà perfils més amplis i d’altres de més limitats”, va dir Sarroca. D’aquesta manera, per accedir-hi hauran d’exposar la motivació, a excepció del metge referent. Serà la Comissió nacional de la història clínica qui indicarà quin tipus d’informació pot obtenir cada professional. També es recull que es permetrà l’accés directe a la història clínica compartida per a finalitats assistencials, per a tasques d’administració i gestió de centres, per a resoldre una prestació per part del ministeri de Salut o la CASS, per inspeccions sanitàries o per estudis epidemiològics. En d’altres motius, es podrà consultar la història clínica compartida prèvia sol·licitud al gestor. Aquest és el cas dels estudis epidemiològics, investigació i docència i elaboració de polítiques sanitàries. Les dades seran anònimes. El reglament incorpora els “màxims estàndards de seguretat”, va afirmar Sarroca. En aquest sentit, recull la Llei de protecció de dades i s’estableixen procediments per garantir la protecció de les dades, la seguretat, la traçabilitat i la confidencialitat. Destaca el fet que l’eina registrarà tots els accessos que s’hagin produït a l’historial de cada usuari per part dels professionals. A més, es podran fer informes aleatoris o a demanda del pacient per saber el nombre  d’accessos al seu historial, des d’on s’han produït, i es podrà identificar els accessos indeguts. Sarroca va recordar que un accés indegut a les dades dels usuaris pot comportar per als professionals una sanció d’entre 50.000 i 100.000 euros. En aquest sentit, va remarcar que les consultes justificades estan “molt ben descrites” a la llei. En el cas que es produeixin, la Comissió nacional d’història clínica compartida ho comunicarà a l’usuari. Per altra banda, el consell de ministres va acordar ahir la signatura d’un acord de col·laboració biennal amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Consistirà en una avaluació del sistema d’informació sanitària d’Andorra. Un cop feta l’avaluació, l’OMS farà recomanacions.

 

professionals
2
història clínica compartida
usar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte