Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió que va mantenir el Govern amb les patronals i els sindicats.
Un moment de la reunió que va mantenir el Govern amb les patronals i els sindicats.

Els propietaris aposten per accions a llarg termini en lloc de “pedaços”


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) considera que les mesures que tindran més efectivitat a l’hora de resoldre el problema del lloguer seran les que puguin sortir de la taula nacional de l’habitatge. De fet, l’entitat no és partidària de prendre accions puntuals per posar un pedaç a curt termini, tot i que és conscient que avui hi ha una necessitat donada la manca d’oferta a algunes parròquies. Així es va referir el president de l’APBI, Pascual Gracia, a la decisió del Govern d’establir la pròrroga de tots els contractes de lloguer que vencin el 2019.

Gracia remarca que aquesta mesura “pot ajudar a evitar les males pràctiques” que tenen alguns propietaris d’aplicar increments abusius al preu del lloguer. Amb tot, afirma que la millor solució a aquest problema és que el llogater trobi un immoble similar a un preu similar, i això ha d’anar en la línia de construir nous pisos. “De mesures ràpides, no en coneixem d’efectives”, va subratllar. Des de l’APBI es va posar en relleu la necessitat de tenir un marc legal estable, encara que és conscient que cal introduir modificacions en l’actual. Per abordar la situació, els propietaris d’immobles defensen que “la forma adequada de treballar” és en el marc de la taula d’habitatge, que ha de permetre tenir una diagnosi del sector, i a partir d’aquesta, adoptar unes “mesures comunes”. Això, però, requerirà temps, ja que encara s’està en aquesta fase de diagnosi, va recordar Gracia. L’associació també va indicar que les accions presentades dimarts pel Govern no van ser consensuades amb els propietaris, i que els agradaria haver estat consultats abans de la seva aprovació. En tot cas, el president de l’APBI va aclarir que aquesta consulta només seria rellevant si se’ls donés el dret d’influir i no es limités a una simple informació.

Pensionistes
El president de la Federació de la Gent Gran d’Andorra, Simó Duró, també es va referir a les mesures, que ahir va conèixer de primera mà en una reunió amb el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. Tot i que avui preveuen valorar-les i donar l’opinió de les associacions i la federació, Duró va indicar que “a primera vista”, hi ha “mesures pragmàtiques i encertades i altres d’insuficients”. En aquest sentit va lamentar que Andorra encara no hagi arribat als “estàndards socioeconòmics” d’altres països.
De la seva banda, el representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS, Jacint Risco, es va mostrar satisfet de les mesures. Risco va recordar que una de les propostes que plantejava en presentar-se a les eleccions a la CASS era apujar més enllà de l’IPC les pensions més baixes. “Un 3,2% no és gaire, però és més que l’IPC”, i va considerar que l’acció és bona tot i que no entén quin argument hi ha darrere el requeriment de tenir almenys 25 anys cotitzats. “Suposo que hi deu haver alguna raó, però ens han d’explicar els motius”, va apuntar. També va exposar que la pròrroga dels contractes de lloguer que vencin el 2019 ajudarà les persones amb pensions baixes, que són un col·lectiu vulnerable. A més va recordar que hi ha a tràmit parlamentari una llei de mesures urgents relatives al lloguer i que certes actuacions sobre els preus de l’habitatge no es poden dur a terme perquè “estem en un lliure mercat”.
Per Risco hauria estat millor que les mesures haguessin arribat abans, ja que s’han aprovat a finals de la legislatura, i va ironitzar que si ha estat la proximitat a les eleccions el que ho ha propiciat almenys haurà servit per treure’n alguna cosa bona. El representant dels pensionistes a la CASS també va apuntar que potser la seva aprovació ha estat “una mica” precipitada perquè requeririen d’un debat més profund. Al mateix temps va destacar la necessitat que aquestes actuacions tinguin continuïtat en el futur. “Potser ara ja toca començar a parlar de la Constitució social”, va declarar. És per això que es va mostrar en espera que la pròxima campanya electoral serveixi per donar-hi un impuls. En tot cas, Risco es va mostrar “satisfet de tot el paquet de mesures”, i en concret va destacar el fet que s’hagi trobat la fórmula d’apujar les pensions més baixes “sense tocar el fons de jubilació de la Seguretat Social”, ja que aquest increment serà un complement no contributiu.

 

lloguer
pensions
APBI
gent gran
cass

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte