Diari digital d'Andorra Bondia

Els propietaris de terres s’oposen a la cessió en sòl urbà consolidat


Escrit per: 
Redacció

L’Associació de Propietaris de Terres Andorranes (APTA) s’ha manifestat en contra de la condonació o la disminució temporal de la cessió econòmica en actuacions de sòl urbà consolidat. Aquesta és una de les modificacions previstes a la reforma de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (LGOTU), a tràmit parlamentari per revifar l’activitat de la construcció.

La mesura seria de caràcter temporal, durant sis o vuit mesos, amb la finalitat que tingués un impacte directe i immediat. Actualment, els diferents plans d’urbanisme han fixat entre un 5% i un 15% la cessió obligatòria. Una vegada conegut aquest canvi, han estat diversos els comuns que han mostrat la seva voluntat de condonar o rebaixar la cessió econòmica quan s’hagi aprovat la llei.
L’opinió de l’APTA, però, és  que no hi hauria d’haver cap cessió obligatòria al Comú en sòl urbà consolidat, entre altres raons perquè tampoc existeix aquest pagament en les regulacions dels països veïns. “Si s’interpreta que el sòl urbà forma part de la trama urbana, en principi ja té els equipaments i serveis necessaris, i en cas que en maquessin seria injust que aquest dèficit l’hagués de suportar únicament la propietat no construïda”, manté l’associació en un document sobre els canvis a introduir a la llei del sòl.
Pep Soriano, membre de la junta directiva de l’APTA, va explicar així mateix que l’entitat creu que el fet que la mesura sigui temporal pot donar lloc a “falsos efectes” i pot afectar negativament els propietaris, com va passar amb la moratòria urbanística, i que l’ideal seria prendre actuacions pensant a llarg termini. A més de l’eliminació de la cessió obligatòria, una altra de les possibles solucions que aporta l’associació seria “la substitució de la cessió obligatòria de terrenys per una cessió econòmica sempre que sigui de mutu acord entre el Comú i els propietaris”. L’APTA sí que està satisfeta, però, amb algunes de les modificacions que es proposen per a la llei del sòl. A més, aposta per la creació de mecanismes per agilitzar o desbloquejar “situacions no previstes en l’esperit de la llei”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte