Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Jordi Torres va presentar el reglament de la construcció ahir a la tarda.
El ministre Jordi Torres va presentar el reglament de la construcció ahir a la tarda.

Els propietaris d’edificis inacabats tindran 18 mesos per enllestir la part de fora


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA / J. A. Viladot

Els propietaris dels edificis inacabats disposaran d’un termini de 18 mesos per enllestir els revestiments i tancaments de façana complint la normativa que era vigent en la data de la llicència caducada. Aquesta és una de les principals novetats de la modificació del reglament de la construcció que publica avui el BOPA i que ahir a la tarda va anunciar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. 

D’aquesta manera, segons  Torres, s’evitarà que en el futur “el territori quedi ple d’esquelets d’edificis inacabats”. Per això ara s’estableix que després de dotze mesos a comptar de la data de caducitat de la llicència urbanística i si l’edifici no compta amb els tancaments, la coberta, les façanes i els acabats exteriors finalitzats, és el Comú qui ha de requerir el titular de la llicència que enderroqui l’edificació en un termini de temps. Si no ho fa, serà el mateix Comú qui se n’encarregarà a compte del propietari de l’edificació. En aquest sentit, a partir d’ara les corporacions comunals podran demanar d’entrada un aval al propietari de l’edifici en previsió que sigui necessari un enderrocament posterior.

Preguntat sobre el nombre d’edificis que estarien afectats per la normativa, el ministre va dir que no podia aportar una xifra exacta, però que almenys s’hi han de comptar una dotzena, citant com a exemple el que hi ha a l’entrada de la vall d’Incles o a la recta de Santa Coloma. 

El nou text també recull la millora en la regulació sobre els moviments de terres. Torres va remarcar que amb l’entrada en vigor del reglament s’haurà de determinar la finalitat de les llicències quan se sol·liciten i el projecte haurà de definir les condicions d’execució durant l’excavació i les condicions definitives. De fet, es destaca que en els terrenys en què ja s’hagi atorgat llicència d’excavació, com ara un aparcament descobert o d’ús agrícola, no es pot atorgar una llicència d’edificació en un termini de tres anys. A més, s’introdueix un termini parcial per acabar l’excavació.

Un altre dels canvis del reglament es refereix a la simplificació del procediment per facilitar les llicències d’obres, de manera que un cop s’entri la sol·licitud al Comú, la llicència “serà immediata” des del moment de la seva presentació. El Comú i el Govern disposen d’un termini de tres mesos, a comptar de la data de presentació de la sol·licitud al Comú per revisar-la. En aquest sentit, el ministre va remarcar que recau en el projectista de l’obra la responsabilitat que el projecte s’adigui a la normativa vigent, ja que si no s’exposarà a dos anys d’inhabilitació. 

El reglament de la construcció és vigent des del 2003 i la darrera modificació es va realitzar el 2012.

propietaris
edificis
inacabats
enllestir
fora
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic