Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Jordi Torres i l’arquitecta Mònica Dalmau van presentar el manual de bones pràctiques en les intervencions a l’edificació.
El ministre Jordi Torres i l’arquitecta Mònica Dalmau van presentar el manual de bones pràctiques en les intervencions a l’edificació.

Els propietaris podran fer consultes gratuïtes per rehabilitar immobles


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: SFGA

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, es va posar ahir a disposició de tots els propietaris d’edificis per col·laborar amb ells “per demostrar que moltes vegades els costos d’agafar un enginyer o un arquitecte no han de ser motiu per no fer unes obres de rehabilitació ben fetes”. Així, en els propers mesos s’estudiarà, amb els diferents col·legis professionals, la manera de posar a disposició dels propietaris un matí al mes o a la setmana perquè puguin rebre els consells dels professionals”. La idea, va explicar, és fer-ho de la mateixa manera que el Col·legi d’Advocats té algunes hores per atendre consultes gratuïtes. Torres va fer aquestes declaracions durant la presentació del Manual de bones pràctiques en les intervencions a l’edificació i va afegir que des del ministeri es posaria a disposició una sala perquè els col·legis implicats poguessin explicar el manual als propietaris.
El manteniment i la millora del parc immobiliari del país és la finalitat principal d’aquest  document presentat ahir pel ministre d’Ordenament Territorial i per l’arquitecta tècnica de l’àrea d’Urbanisme del ministeri, Mònica Dalmau, que ha liderat el projecte. Es tracta d’un manual en què s’ha treballat durant dos anys i que “no estableix cap obligació”, sinó un seguit de recomanacions a l’hora de fer aquestes intervencions als edificis, van remarcar tant Torres com Dalmau.
Segons la tècnica del ministeri, el manual recull la legislació que hi ha i vol vetllar perquè les actuacions a les edificacions es facin bé. Es tracta d’un complement al Llibre de l’edifici que sí que és d’obligat compliment. Es volen aconseguir, va explicar Dalmau, tres tipus de millores: “a nivell de valor econòmic, a nivell de paisatge urbà i a nivell d’estalvi”. El text es dirigeix a les comunitats de veïns, als particulars, als contractistes, als gestors i agents immobiliaris d’Andorra, als arquitectes, als enginyers i a l’Administració. Precisament, el manual recorda que l’Administració també hi està implicada amb el pla Renova, a través del qual l’Administració pública també participa en la promoció d’obres de reforma i rehabilitació dels edificis, de millora de l’eficiència energètica i de l’accessibilitat.
El ministre va explicar quins són els objectius bàsics que es pretenen aconseguir amb aquest manual: estimular el correcte manteniment dels edificis i dels agents que hi ha implicats, incidir molt en l’eficiència energètica, promoure que les reformes es facin ben fetes, estimular l’activitat de les constructores i millorar la qualitat de vida dels propietaris. 
Pel que fa als tipus d’intervencions, Dalmau va dir que  poden ser de dos tipus, les de conservació, que comprenen  la restauració, la rehabilitació i la reparació; i les de prevenció, que es refereixen a les actuacions de manteniment dels edificis. El document també recull quin és el procediment a seguir: des de recopilació de dades i la descripció de les actuacions, fins al diagnòstic i les propostes d’intervenció. El manual té, a més, uns annexos que recullen la normativa aplicable i els procediments de l’Administració, d’una banda, i, de l’altra, unes fitxes per recollir dades sobre els edificis, i sobre la seva rehabilitació, reparació o manteniment.
Preguntat sobre si la publicació d’aquest manual tenia a veure amb el fet que moltes de les intervencions s’estan fent en edificis de la dècada dels 70 i dels 80, tot i que Torres no disposava de les dades, va dir que “el parc immobiliari està força ben mantingut, però hi ha edificis dels anys 70 i 80 que necessiten obres de reforma molt més importants”. El problema, va insistir, és sobretot quan es vol fer una obra menor que no necessita la signatura d’un tècnic habilitat, perquè llavors, en moltes ocasions, és quan no es compleix la legislació. En aquest sentit, Dalmau també va remarcar que la gent no és coneixedora que davant una actuació en un edifici antic, en el cas que es vulgui ampliar o canviar-ne l’ús, o fer-hi una actuació important o una obra major, fa falta adaptar-se a la normativa vigent. Aquest desconeixement implica “que molta gent s’engresca a fer intervencions sense conèixer la legislació i el resultat és trist perquè hi ha una despesa important i l’Administració no ho pot valorar positivament” si no es fan les intervencions segons la normativa.

proietaris
consultes
rehabilitar
immobles

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte