Diari digital d'Andorra Bondia
Els representants sindicals es neguen a signar l’informe de la consultiva
Els representants sindicals es neguen a signar l’informe de la consultiva

Els representants sindicals es neguen a signar l’informe de la consultiva


Escrit per: 
M.S./Foto: Jonathan Gil

El malestar dels sindicats de l’administració per la reforma de la Llei de la funció pública, impulsada per la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, així com per la manera com s’està portant a terme, va creixent dia a dia. És tan alt el grau de descontentament que els delegats sindicals que formen part de la comissió consultiva es neguen, ara per ara, a signar l’informe preceptiu que ha de fer sobre la llei.
A més, segons han confirmat fonts properes a la comissió, els representants sindicals ja han informat que no acudiran tampoc a la reunió de l’òrgan que, de forma extraordinària, havia convocat la ministra per avui mateix. A la vegada, han advertit de la possibilitat d’emprendre aquelles accions que considerin oportunes en cas que, des de l’executiu, es tiri endavant la llei sense comptar amb el corresponent informe de la comissió consultiva. Segons les fonts consultades, consideren que no estaria tancat sense les seves signatures.
Els sindicats estan molestos amb les “presses” que ha tingut l’executiu per mirar de tirar endavant el text. Es considera que responen únicament a la voluntat de complir el compromís adoptat per la ministra de tenir el text tancat abans de la fi del 2017, un compromís que, de fet, no es complirà, ja que, tal com va confirmar el ministre portaveu dimecres, la llei no s’entrarà a tràmit fins després de Reis.
Així mateix, els representants dels treballadors públics estan descontents també perquè, des del ministeri, no s’ha acceptat cap de les seves aportacions al text i només s’ha donat el vistiplau a algun canvi per corregir errors del text i clarificar alguna part del redactat.

Punts problemàtics
Entre els punts que els sindicats no comparteixen de la reforma, i tal com ja havien anunciat des de bon inici, hi ha tota la qüestió relacionada amb les sancions, que es consideren excessives i desproporcionades en molts casos.
A més a més, i segons consta en l’informe que s’ha fet des del ministeri, en relació amb el darrer informe que s’ha plantejat des de la comissió consultiva i al qual ha tingut accés el BonDia,  els sindicats es mostren disconformes amb el fet que es pugui sancionar els funcionaris doblement, depenent de la falta, és a dir, dues vegades pel mateix fet, una per la via administrativa i l’altra per la via penal.
En aquest sentit, els sindicats posen de manifest que algunes de les accions considerades com a faltes greus al règim disciplinari que preveu la llei es corresponen també a infraccions penals, motiu pel qual no haurien de figurar en aquest règim. “No es pot sancionar algú administrativament si la falta comesa és penal, i encara menys se’l pot sancionar administrativament si judicialment no està condemnat”, afirmen els sindicats.
Entre les faltes que consideren que no han de figurar al règim disciplinari, hi ha el fet d’actuar amb frau, el d’ordenar a un subordinat l’execució d’un acte manifestament il·legal, aquells actes que atemptin greument contra la dignitat dels funcionaris o treballadors públics, els comportaments que atemptin contra el respecte a la intimitat i a la dignitat, el fet de causar danys dolosos a l’administració, la realització d’actes de corrupció, prevaricació o suborn, l’incompliment del secret professional i l’obstaculització en l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques, entre d’altres.
Així mateix, els sindicats, contraris també al fet que, de forma excepcional, l’executiu pugui convocar places externes sense haver fet la convocatòria interna, demanen també que es mantingui la separació actual de la situació de reforma i de la de reubicació, ja que la primera, amb la legislació vigent, és per causes mèdiques, i no precisa cap adaptació del salari. En canvi, sí que es precisa en el cas de la  reubicació.

representants
sindicals
informe
consultiva
neguen
Eva Descarrega
Funció Pública

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte