Diari digital d'Andorra Bondia
El director del CRES, Joan Micó, en una compareixença.
El director del CRES, Joan Micó, en una compareixença.

Els resultats pronosticats pel CRES “s’aproximen força” als dels comicis


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Els resultats de l’Enquesta preelectoral s’aproximen força als resultats de les eleccions.” Així ho assegura el Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) en l’estudi comparatiu entre els resultats electorals de diumenge passat i els que s’apuntaven en la seva Enquesta preelectoral que va fer públic ahir, en el qual, i malgrat no explicitar-ho, fa una defensa del treball fet des del CRES.
Així, i després de remarcar que només el 30% dels enquestats va respondre sobre el vot decidit i que en base també al vot recordat hi havia una sobrerepresentació del vot de Demòcrates i una infrarepresentació de Liberals d’Andorra  i de Progressistes-SDP, en la majoria de casos el percentatge sobre vot decidit va ser “molt similar al percentatge real de les eleccions”. 
És el cas de L’A i Units pel Progrés d’Andorra, als quals l’enquesta del CRES els atorgava un 12,40% i un 0,6% dels sufragis i en van acabar obtenint el 12,48% i el 0,8%, respectivament. Pel que fa al Partit Socialdemòcrata, Progressistes-SDP i Andorra Sobirana la diferència va ser de poc més d’un punt. Així els primers van obtenir diumenge un 30,62% dels suports en lloc del 29,20% apuntat pel CRES, mentre que Progressistes-SDP va assolir el 5,87%, la projecció era d’un 4,50%, i Andorra Sobirana es va quedar en el 4,64 quan  l’enquesta li donava un 3,40%. Quant a Terceravia, que va obtenir el 10,42% dels vots, la diferència va ser encara menor, ja que se li atribuïa un percentatge del 9,60%.
Només en el cas de Demòcrates, segurament per aquesta sobrerepresentació, la diferència es va disparar, més de cinc punts, ja que del 40,40% pronosticat es va passar al real 35,13%.
Si s’analitza la combinació de vot decidit més simpatia, la variable que des del CRES es valora més de cara a apuntar una tendència, les diferències són en aquesta ocasió una mica més grans que no en vot decidit, si bé es manté la mateixa tendència dels resultats dels comicis.
En l’estudi comparatiu, que permet constatar un vot ocult “més considerable per a L’A i Terceravia”, el CRES recorda també els condicionants que calia tenir presents a l’hora de valorar l’Enquesta preelectoral,  com és que el treball de camp s’iniciés tot just dos dies després del termini de presentació de candidatures i es tanqués una setmana abans de l’inici de la campanya, fet que va comportar que els enquestats no haguessin pogut consultar els programes electorals de les diferents formacions tot conèixer-ne els candidats.
Així mateix, el CRES situa també com a condicionant que tres dels set partits –Terceravia, Andorra Sobirana i Units pel Progrés d’Andorra– amb candidatura nacional es presentessin per primera vegada als comicis, i que un d’ells, Terceravia, ha-gués sorgit de l’escissió de Liberals d’Andorra, així com que tres de les formacions canviessin de candidat respecte els comicis del 2015.
A més, es posa de manifest també que des del setembre del 2017 s’han portat a terme mitja dotzena d’enquestes polítiques més i que en el moment que el CRES estava fent la seva n’hi ha via una altra en marxa, fet que va permetre constatar “cert cansament per part dels enquestats”.

resultats
pronosticats
CRES
comicis
“s’aproximen força

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte