Diari digital d'Andorra Bondia
 El conseller general del PS Pere López va retreure al grup de la majoria la seva “actitud com a parlamentaris vergonyant”.
El conseller general del PS Pere López va retreure al grup de la majoria la seva “actitud com a parlamentaris vergonyant”.

Els retrets i les picabaralles pel tràmit d’urgència eclipsen el debat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El malestar de l’oposició amb la majoria demòcrata i Sindicatura pel canvi de qualificació dels 13 textos que es trobaven en període de presentació d’esmenes per tal que es tramitin pel procediment d’urgència va eclipsar i tensar ahir el debat de presa en consideració de la proposició de llei qualificada de la persona i de la família, i va provocar una picabaralla entre els parlamentaris del PS i la consellera de la majoria Maria Martisella i el síndic, Vicenç Mateu.
De fet, en les diferents intervencions, tant la consellera general de Liberals d’Andorra, Judith Pallarés, com Gili ja havien anat insistint en el fet que una llei de la “importància” i “complexitat” com aquesta necessita “temps per poder-la treballar bé” i també posant en dubte que, després de la maniobra demòcrata de “forçar el reglament” de la cambra, es pogués disposar d’aquest temps.
L’afirmació de Gili culpant la bancada demòcrata de la situació en què es troba la cambra, acusant-los de voler fer en tres mesos el que no han fet en vuit anys i dues majories absolutes, va encendre Martisella, que va retreure a Gili “haver obert la caixa de Pandora” i la va reptar “a treure els draps bruts de totes les comissions”, ja que aleshores “potser els que es posen vermells són vostès”. I en aquesta línia va citar, entre altres exemples, el de comissions que aturen els treballs perquè algun conseller ha de marxar, perquè ja no hi va perquè tenen altres reunions o que no es poden votar esmenes degut a aquestes absències.
La intervenció de Martisella va ser durament censurada pel socialdemòcrata Pere López, que li va retreure que intervingués “com a membre de Sindicatura”, la “manca d’empatia” i “el trist paper” que acabava de fer, i recordant-li que s’han convocat fins a tres comissions a la mateixa hora i de forma paral·lela, que s’han programat reunions quan hi havia parlamentaris representant el Consell General en organismes internacionals i que s’ha arribat a pretendre que els parlamentaris votin les esmenes per correu electrònic.
A més, López va retreure també el canvi de la qualificació dels 13 textos i el fet que es vulgui tirar endavant 30 projectes de llei en un mes i mig. “Passen el corró i evidentment Sindicatura posa la catifa vermella perquè el puguin passar”. Aquesta referència va indignar el síndic, que va tallar López per assegurar que “nosaltres no posem cap catifa vermella” i demanar-li que “eviti, com fan periòdicament, d’incloure Sindicatura, que intenta fer la seva feina de la manera més neutra possible”.
El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va sortir al rescat de Martisella per precisar que la consellera només havia volgut “evidenciar la disponibilitat diferencial dels diferents grups parlamentaris”, i per deixar clar que si la minoria pensa que es força el reglament per anar més de pressa i escurçar terminis, la majoria pot pensar també que, en sentit invers, la minoria el força per “alentir i obstaculitzar”.
Més enllà de les picabaralles, la proposició de llei qualificada de la persona i la família es va aprovar per assentiment de tots els grups, després que tots coincidissin en la importància d’aquest text, que principalment recopila normativa vigent en la matèria.
Així, la llei manté la denominació de cònjuge per a matrimonis i unions civils, i la de convivent per a unions estables de parella. Des del grup liberal, Pallarés va insistir en la discriminació que això comporta, especialment en el cas de les persones del col·lectiu LGBTI, i va avançar que la formació presentarà una esmena per tal que matrimonis i unions civils passin a anomenar-se casaments civils.
Des de la majoria demòcrata, la parlamentària Sofia Garrallà va insistir que no hi ha cap discriminació, ja que a efectes jurídics uns i altres “tenen els mateixos drets”. Garrallà també va tranquil·litzar Gili en el sentit que si no s’ha definit el concepte família, com demanava la consellera del PS, “és precisament perquè avui en dia n’hi ha de molts tipus i per no deixar-ne cap a fora”.

retrets
picabaralles
debat
eclipsen
tràmit
urgència
d'urgència

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte