Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la trobada d’ahir entre els representants dels sindicats de l’Administració i part del Govern.
Un moment de la trobada d’ahir entre els representants dels sindicats de l’Administració i part del Govern.

Els sindicats accepten negociar la llei però mantenen les accions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La reunió d’ahir entre representants de l’executiu, encapçalats pel mateix cap de Govern i la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, i dels sindicats va servir per acostar una mica les dues parts, tot i que persisteix una certa “malfiança” entre uns i altres. 
Malgrat tot, segons va explicar el portaveu dels sindicats de l’Administració, Gabriel Ubach, hi ha hagut “cessions” per ambdues bandes. I és que les organitzacions sindicals han deixat enrere la reivindicació de començar novament la llei de la funció pública a través d’un full en blanc i han acceptat negociar a partir del text proposat per l’executiu, que, com va recordar Ubach, “té unes “línies vermelles molt definides”.
Per la seva part, el Govern pot haver obert la porta a la possibilitat de modificar el projecte de llei abans d’entrar-lo a tràmit parlamentari i no via esmenes, tal com reclamaven els representants dels treballadors públics.
La titular de Funció Pública, Eva Descarrega,  que va assegurar que des de l’executiu “es valora molt positivament que els representats dels sindicats hagin accedit a asseure’s en aquesta taula conjunta amb el Govern i treballar aquestes noves propostes per veure si finalment podem millorar el projecte de llei i entrar-lo a tràmit parlamentari com més aviat millor”, va explicar que s’ha “establert un full de ruta en dos temps”. Així, en una primera fase es valoraran de forma conjunta “les propostes del Govern i les que realitzaran els representants dels sindicats”, i, en un segon temps, es “treballarà de manera conjunta el desenvolupament reglamentari de la llei”.
Amb tot, Descarrega va deixar clar que “la prioritat és treballar aquestes eventuals modificacions de la llei tenint en compte que és un compromís adquirit pel Govern de DA i el cap de Govern ha deixat clar que s’ha de tirar endavant”.
Per la seva part, Ubach també va valorar de forma positiva el moviment de l’executiu i va recordar que “vam ser els primers a demanar diàleg i consens”, va celebrar que “comencem a tenir tímidament diàleg” i va desitjar properament “també tenir el consens”.
Tot i aquesta voluntat de negociar de les dues parts, Ubach va remarcar que “les accions es mantenen igual” i que “no es desconvocarà absolutament res”, ja que “és necessari continuar fent pressió”.
En aquest sentit, el portaveu dels sindicats, que sí que va dir que “potser les accions no seran tan contundents”, va precisar que les tres ILP (Iniciativa legislativa popular) per demanar un avançament electoral, modificar la Llei electoral i tirar endavant una llei de responsabilitat política “seguiran endavant” i que, fins i tot, “se n’hi podria afegir una quarta”. També es manté la intenció de presentar una demanda contra l’executiu per vulneració del dret sindical i evidentment la convocatòria de vaga a l’espera que s’anunciïn accions concretes.
Descarrega, que va insistir que l’important és mirar de trobar “solucions per tirar endavant el projecte de llei de la funció pública”, va assegurar que des de l’executiu s’“entén que, al marge de les reunions de negociació, els sindicats puguin tirar endavant les accions que considerin escaients” i que “exerceixin el dret de vaga a nivell dels treballadors de l’Administració”.
Pel que fa als punts que es podrien negociar, els que ha posat damunt la taula el Govern els darrers dies i també aquells aspectes que des dels sindicats ja s’havia apuntat que haurien de formar part de la llei en les reunions de la comissió consultiva, Ubach va destacar que es comunicaran immediatament a l’executiu, ja que “el treball està ja molt avançat”. 
Per la seva part, Descarrega, que va reiterar que “és difícil” que hi pugui haver concessions pel que fa a la modificació del règim de triennis per un de quinquennis i els nous complements de productivitat i de carrera, ja que “són el model de la llei”, es va mostrar disposada a valorar la resta de propostes, que “es van compartir amb els sindicats, però també amb tots els treballadors de l’administració”.
En aquest sentit, la ministra, que sobre l’opció d’incrementar el valor dels quinquennis va recordar que ja es van presentar els estudis d’impacte als sindicats, es va referir a qüestions com la jornada intensiva o a l’adaptació del lloc de treball per motius de salut –l’actual situació de reforma–, en què també “hi pot haver un cert marge”. En aquest darrer aspecte, la darrera proposta de l’executiu va ser del 80% del sou, un percentatge que la titular de Funció Pública va considerar que “és ja molt raonable”. A més, Descarrega va recordar que el projecte de llei preveu una disposició perquè  als treballadors que es troben actualment en situació de reforma se’ls mantingui la retribució a actual, és a dir, el 100% del salari.
La ministra, tot i admetre que és més un tema reglamentari que s’abordaria en una segona fase de la negociació, va incidir també en el punt de partida de la nova avaluació de l’acompliment, un tema que “preocupa al personal de l’Administració”. En aquesta línia, Descarrega va incidir en la importància d’aplicar “aquesta mesura correctora a aquestes persones que s’han vist afectades per l’aturada del sistema de gestió de l’acompliment”.
Finalment, Ubach, que va dir que “ha arribat el moment que els treballadors públics deixin de perdre després de ser el sac dels cops de la crisi”, va explicar que es va demanar a l’executiu que aquestes negociacions “siguin ràpides, tot i que no precipitades”, ja que, al marge que “s’acabi arribant o no a bon port”, les dues parts “tenen clar ja el que volen i el que no volen”.

sindicats
accepten
negociar
llei
mantenen
les accions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte