Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de la reunió mantinguda ahir a les dependències del Govern.
Un instant de la reunió mantinguda ahir a les dependències del Govern.

Els sindicats clamen a la UE un acord d’associació “social” i no “mercantil”


Escrit per: 
M.P./Foto: Agències

“Hem dit el que havíem de dir. Amb claredat”. Així resumia el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, la trobada que els representants sindicals  van mantenir ahir a la tarda amb el recentment nomenat ambaixador de la Unió Europea a Andorra, Didier Lenoir, i la nova negociadora adjunta, Clara Ganslandt, que han visitat per primera vegada el Principat amb l’objectiu de “conèixer de primera mà la realitat del país”. Els dos representants també es van reunir amb la patronal i amb representants institucionals. Avui està previst que ho facin amb els grups parlamentaris.

I els sindicalistes no es van guardar res al tinter. A més, es van poder expressar amb la tranquil·litat que en la trobada no participava cap membre de la secretaria d’Estat. “Els hem explicat que aquest és un país molt atípic, on el Govern no ens fa cas i on no existeix el diàleg social”, va afirmar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. Igualment van centrar les seves preguntes a mirar d’aclarir si “aquest acord d’associació és només mercantil o també és social”, va indicar el president del Sipaag, Lluís Anguita. Preguntes que, després de la sorpresa inicial que asseguren que es van endur els representants europeus, van quedar sense resposta amb l’argument que tot just acaben d’accedir als càrrecs i no els podien detallar determinades qüestions.
Els representants dels treballadors, però, van voler deixar clar que la part social ha de ser la que més pes tingui en l’acord. “Si hem de defensar un acord que només beneficia els empresaris, no ho farem”, va assegurar Anguita. En línies similars també ho va valorar Fornieles, que va apuntar que “tot pacte o negociació ha d’anar en favor del benestar de les persones, si no és purament mercantilista. I a qui beneficiarà? Només l’oligarquia i la banca”. D’aquesta manera, els sindicalistes van aprofitar per traslladar una radiografia de la situació social i laboral al Principat, fent especial èmfasi en totes aquelles deficiències que ells consideren que hi ha, com les dificultats per formar un sindicat al sector privat, la manca de delegats de personal o la retallada de drets que creuen que ha comportat la nova llei laboral. “Tenim la sensació que Andorra no vol acceptar la part social”, va apuntar Fornieles. Anguita va destacar que els representants de la UE els van mostrar predisposició que la temàtica social recuperi terreny, però sense massa més aclariments. El compromís és que d’aquí a un parell de mesos es pugui fer una nova trobada on els actors socials puguin rebre el retorn corresponent.

Treball aprofitable
A la sortida de la reunió, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va deixar clar que en cap cas s’havien tractat temes de la negociació, sinó que va ser tan sols un primer contacte perquè l’ambaixador i la negociadora es posessin en context. Amb tot, va admetre que, en relació amb la tasca desenvolupada fins ara “hi ha un gran volum de feina que és absolutament aprofitable”, ja que l’equip tècnic es manté.
Riba va assegurar que estan “molt satisfets” de com s’ha desenvolupat aquest primer contacte, unes bones impressions que també va transmetre Lenoir. “Començo a tenir una bona percepció sobre la realitat andorrana que ens serà de gran ajuda per donar continuïtat al treball de l’acord d’associació”, va manifestar. A més, va poder assenyalar algunes de les primeres impressions que s’ha endut de la visita. “He conegut la realitat geogràfica perquè he vingut per la carretera de Tolosa i he constatat que hi ha algunes dificultats en el transport”, va afirmar, detallant que també va poder tenir contactes en l’àmbit educatiu, social, sanitari i mediambiental.

sindicats
ue
acord d’associació
social
mercantil

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte